Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Hotpoint Ariston SDW 80 tylko wypompowuje wode

beskidenluchs 13 Maj 2010 10:25 16088 3
  • #1 13 Maj 2010 10:25
    beskidenluchs
    Poziom 10  

    Czesc, probuje naprawic zmywarke Hotpoint Ariston SDW 80. Jest to zmywarka slimline z wyswietlaczem z 2007 roku. Problem polega na tym ze zmywarka tylko wypompowuje wode, mozna ja wlaczyc i wybrac program zmywania, po potwierdzeniu przyciskiem start na wyswietlaczu pojawia sie kod bledu aL01 co oznacza aktywowany czujnik zalania w dolnej podstawie urzadzenia. Pompa wypompowujaca chodzi caly czas. Mozna skasowac blad i ponownie wybrac program jednak procedura awaryjna powtarza sie. Po wylaczeniu urzadzenia wlacza sie ono samoczynnie po kilkunastu sekundach ponownie wyswietlajac ten sam blad oraz mozna uslyszec aktywowana pompe wylewowa.

    Sprawdzilem:
    - brak przeciekow, przelacznik zalania w dolnej plycie nie aktywowany, przewody od niego do plytki sterujace w porzadku,
    - wszystkie podzespoly mechaniczne sprawne, czyli grzalka bez przebic i o wlasciwej rezystancji, silnik glowny sprawny, przekaznik odcinajacy wlewana wode sprawny,
    - triak sterujacy pompa sprawny, na plytce sterownika zadnych przepalen itp.
    - programator elektroniczny dziala bez zarzutu, mozna wybrac wszystkie opcje mycia (zanim wyskoczy ponownie blad )

    Nie jestem pewien czy czy dziala:
    - "turbidity sensor" czyli czujnik optyczny zabrudzenia wody umieszczony na przezroczystej rurce przed grzalka, jest to prosty czujnik skladajacy sie z diody i fotorezystora, brak napiecia podanego na niego (miernik wskazuje 0,5 V co wydaje sie niewystarczajace?) Ten sensor jest podlaczony do tej samej wiazki co czujnik zalania
    - Czujnik cisnienia umieszczony w sciance bocznej do ktorego dochodza 3 kable i 2 wezyki, wydaje sie nie miec znaczenia na tym etapie ?
    - Kolejny czjnik cisnienia umieszczony na gumowym wezu w dole zmywarki, jest on ciagle aktywowany, ale podejrzewam ze tez jie powinno byc problemu na tym etapie poniewaz on sprawdza cisnienie w przewodach w momencie aktywowania silnika glownego

    Podejrzewam ze polecialy elementy na plytce sterujacej odpowiedzialne za wzbudzenie pompy lub aktywowanie czujnika zalania, prosze o podpowiedz czy towlasciwy tok myslenia, jakies wskazowki ?

    0 3
  • Sklep HeluKabel
  • #2 15 Maj 2010 17:26
    eeban
    Specjalista AGD

    prawidłowy tok >>>>foto modułu dobrej jakości można ?

    2
  • Sklep HeluKabel
  • #3 17 Maj 2010 01:58
    beskidenluchs
    Poziom 10  

    Czesc, w zwiazku z brakiem diagnozy pomyslajem ze podejde do bestii z zaskoczenia.

    Odczepilem przewod zerowy od filtra p-z przykreconego do obudowy i zmywarka ruszyla... Wyjasniam ze przewod uziemienia biegnie w kablu zasilajacym do filtra (plastikowa obudowa okolo 2x5cm zawierajaca kondensatory ) a nastepnie z filtra do silnika glownego, grzalki, i obudowy zmywarki.

    Testowalem ja przez jakis czas na sucho na zalaczanie i wybor progranmow z wypieta masa grzalki, jednak po tym czasie znow pojawil sie blad AL01.

    tutaj programator:

    Zmywarka Hotpoint Ariston SDW 80 tylko wypompowuje wode Zmywarka Hotpoint Ariston SDW 80 tylko wypompowuje wode


    Bylbym wdzieczny za wskazowki,


    Mod. ROBSON33
    Regulamin 15
    Polskie znaki diakrytyczne ó.ż.ź.ł.ń... są integralną częścią naszej pisowni .
    Oraz należy poprawnie wkleić foto zgodnie z tą instrukcją

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html

    Proszę poprawić post nie usuwając powyższego wpisu .


    Odp: zdjecia wklejone wg. wskazowek, liter nie moge zmienic poniewaz uzywam niemieckiego windowsa

    0
  • #4 18 Maj 2010 12:15
    beskidenluchs
    Poziom 10  

    Czesc, zmywarka ruszyla ponownie na module wiszacym na kablach, zamontowalem modul do obudowy, testuje... ale wyswietlila kod bledu AL99 (blad komunikacji-kable itp), rozebralem ponownie przednia obudowe zmywarki i podoginalem styki we wtyczkach z ponizszego zdjecia:
    Zmywarka Hotpoint Ariston SDW 80 tylko wypompowuje wode

    Podejrzewam ze powodem rozgiecia sie konektorow i bledow byla wadliwa konstrukcje obudowy modulu, ktory po zamontowaniu w drzwiach poddany jest sciskaniu przez obudowe zmywarki-co po jakims czasie powoduje poluzowanie stykow...Zobaczcie jak wygladala wtyczka wchodzaca do modulu podczas wymontowywania modulu:
    Zmywarka Hotpoint Ariston SDW 80 tylko wypompowuje wode

    Obecnie modul zostal zamontowany w obudowie drzwiczek Z POMINIECIEM plastikowej obudowy aby uniknac dociskania wtyczek ktore spowodowalo awarie,
    Temat zamkniety :)

    0