logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tworzenie sterowników USB dla mikrokontrolera PIC24F – przykłady, schemat działania

piotras8383 13 Maj 2010 11:02 2910 14
REKLAMA
  • #1 8070015
    piotras8383
    Poziom 10  
    Witam, jestem tu pierwszy raz i nie wiedziałem gdzie o to mogę zapytać.
    Chciałbym uzyskać informacje na temat: "sposób tworzenia programowych sterowników interfejsu USB przeznaczonych do instalowania na PC".
    Chodzi ogólnie o sposób tworzenia tych sterowników (przykładowe kody źródłowe, schemat tworzenia sterowników), a także konkretne pod PIC24F, ponieważ pracuje na tym mikrokontrolerze.
    Szukam w internecie nic nie mogę znaleźć na ten temat. Z angielskiego niestety u mnie słabo.
    Może ktoś posiada informacje na powyższy temat?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 8070130
    utak3r
    Poziom 25  
    Ocena: 5
    Bez angielskiego to za daleko nie zajedziesz... Przykłądowe kody źródłowe znajdziesz tam, gdzie powinieneś zacząć szukanie: USB Framework od Microchipa. No i ogólnie tutaj.
  • #3 8074297
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Ocena: 173
    Zależy ile masz kasy, możesz kupić oprogramowanie firmy Jungo które "samo" potrafi wygenerować sterownik. Jak chcesz tanio to można napisać własny od zera korzystając z DDK do windows, ale musisz znać się dobrze na programowaniu bo pisanie sterownika to jak chodzenie po polu minowym. Microchip dawał jakieś sterowniki które "konfiguruje" się do własnego projektu, ale ja bym tu nie liczył na jakieś super możliwości.
  • REKLAMA
  • #4 8075361
    piotras8383
    Poziom 10  
    Właśnie nie potrzebuje pisać sterownika od zera. Chciałbym tylko uzyskać informacje krok po kroku jak się tworzy sterowniki USB (np. schemat blokowy). No i jakieś przykłady (kody źródłowe).
  • #5 8076782
    utak3r
    Poziom 25  
    Rozumiem, że w linkach, które Ci podałem, nic takiego nie ma?.... :|
  • #6 8077546
    piotras8383
    Poziom 10  
    Jest, jest dzięki wielkie. Ale jak pisałeś wyżej bez angielskiego daleko nie zajadę :) ale już coś tam znalazłem z tych linków. Kiedyś tam zaglądałem ale nic takiego nie mogłem znaleźć, dzięki.
    A mam pytanie, jeśli ja w swojej aplikacji po stronie PC wykorzystuje funkcje z SetupAPI to dzięki tym funkcjom odwołuje się właśnie do sterownika USB, czy źle myśle.
  • #7 8078216
    sibit.pl
    Poziom 12  
    Ja proponuję poznać podstawy niskopoziomowego tworzenia sterowników USB od strony komputera...jeśli sprzęt ma być dla systemów Windows to w Windows API. Korzystanie z gotowych kreatorów w stylu DriverStudio owszem ale potem. Na początek podstawy, podstawy i jeszcze raz podstawy, żeby wiedzieć co w środku takiego "pudełeczka Jungo" siedzi.
    Jak zaczniesz na początku od kreatorów to wymiękniesz na pierwszym bluescreen-ie.
    Jest dosyć nowa książka w Helion-ie która może Cię zainteresować -
    USB. Praktyczne programowanie z Windows API w C++
    http://helion.pl/ksiazki/usb_praktyczne_progr..._z_windows_api_w_c_andrzej_daniluk,usbppr.htm

Pozdrawiam !
  • #8 8078231
    utak3r
    Poziom 25  
    Po to Microchip dał framework, żeby z niego korzystać. Zresztą, niskopoziomowe programowanie pod Windowsem wymaga DDK, które jest płatne.
    Proszę, TUTAJ jest cała ogromna masa przykładowych programów.
  • #9 8078625
    piotras8383
    Poziom 10  
    No tą książkę Andrzeja Daniluka posiadam jest bardzo przydatna, ale za dużo o sterownikach tam nie ma. Są dobrze opisane funkcje z windows API, które pozwalają na uzyskanie połączenia z urządzeniami głównie klasy HID.
    No nic dziękuje za informacje, powoli jakoś sobie poradzę. Racja trzeba zacząć od podstaw, bo jednak samo USB nie jest proste do ogarnięcia :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 8084910
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Ocena: 173
    piotras8383 napisał:
    A mam pytanie, jeśli ja w swojej aplikacji po stronie PC wykorzystuje funkcje z SetupAPI to dzięki tym funkcjom odwołuje się właśnie do sterownika USB, czy źle myśle.
    Dobrze myślisz, ale wtedy odwołujesz się do konkretnego sterownika który jest już w systemie (np HID). Jest to baaaardzo odległe od pisania własnego sterownika.
  • REKLAMA
  • #11 8087341
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 8087475
    piotras8383
    Poziom 10  
    O wielkie dzięki, dużo przydatnych informacji jest u tej pani Axelson :)

Czy informacje tutaj Link przedstawiają właśnie główne operacje jakie należy wykonać podczas pisania sterownika USB?
  • #14 8088056
    utak3r
    Poziom 25  
    albertb napisał:
    utak3r napisał:
    Zresztą, niskopoziomowe programowanie pod Windowsem wymaga DDK, które jest płatne.

Skąd żeś wziął taką informację?

ot,
    Cytat:
    The Driver Development Kit (DDK) has been superseded by the Windows Driver Kit (WDK).

Po prostu. Widocznie krótko w tych tematach się poruszasz, skoro nie wiedziałeś :P
    Niemniej, dzięki za zwrócenie uwagi.
  • #15 8088888
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat tworzenia programowych sterowników USB dla mikrokontrolera PIC24F, w tym przykładowych kodów źródłowych i schematów. Odpowiedzi sugerują korzystanie z frameworka USB od Microchipa oraz książek dotyczących programowania USB w Windows API. Wskazano również na możliwość zakupu oprogramowania firmy Jungo, które automatycznie generuje sterowniki. Użytkownik został zachęcony do nauki podstaw niskopoziomowego programowania sterowników oraz do zapoznania się z protokołem USB, co jest kluczowe dla zrozumienia procesu tworzenia sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA