logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z wieżą thomson altima 3600 Po włacznie sie wyłacza

MATEO XXX 13 Maj 2010 14:39 1212 9
REKLAMA
  • #1 8070655
    MATEO XXX
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Witam ma problem z tą wierzą(dostałem ją za darmo ) na początku wszystko w miarę grało potem podłączyłem głośnik głośnik 4 Ohm i też grało ale po imprezie (na oryginalnych kolumienkach ) na Full przez około 2,5 godz też śmigało wszystko ale za około 2 tygodnie chciałem ją odpalić żeby przetestować głośniczek ten 4 Ohm i kurde jak ją włączyłem to było tak zmieniarka od płyt się przekręciła kilka obrotów i pykną raz przekaźnik i dalej nic nie reaguje z przycisków na panelu. Kiedyś podobno tez miała takie objawy i wozili ja z 10 razy do serwisu aż w końcu skończyła się gwarancja .

PS:
    Wyświetlacz wyświetla godzinę . Podobno kiedyś jak tak było to z pilota trzeba było ją odpalić . Czytałem gdzieś ze w podobnym modelu siadł czujnik temperatury , czy to może to powodować . Mogę dorzucić zdjęcia i filmik jak to wszystko się włącza .

Regulamin p.10.9, 15.
    (dj-MatyAS)
  • REKLAMA
  • #2 8070688
    cichy lis
    Poziom 28  
    Ocena: 94
    Witam- sprawdź końcówkę mocy- podłączenie 4ohm głośnika to nie był dobry pomysł- Co do czujnika jak go ma to możesz kombinować z odłączeniem zwieraniem ( kwestia jaki impuls odbiera układ zabezpieczenia )
  • #3 8070702
    MATEO XXX
    Poziom 16  
    A jak mam ją sprawdzić ?A z tym głośnikiem to wo gule się nie grzał radiator

Regulamin p.11.2, 14, 15.
    (dj-MatyAS)
  • REKLAMA
  • #4 8070729
    cichy lis
    Poziom 28  
    Otwierasz obudowę i szukasz czujnika- być może jest przykręcony do radiatora- być może wbudowany jest w końcówkę mocy- sprawdź symbol- znajdź manuala do niej i dowiedz się.
  • REKLAMA
  • #5 8071496
    MATEO XXX
    Poziom 16  
    Właśnie rozkręciłem tego Thomsona i jak się okazało z tyłu za włącznikiem jest coś przetopione na płytce zobacz zdjęcie .
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #6 8071623
    cichy lis
    Poziom 28  
    Jakiś element SMD- Prawdopodobnie rezystor- Da się coś z niego odczytać? I czy masz jakiś miernik aby sprawdzić co się z nim dzieje ? Czy element się grzeje po jakimś czasie pracy urządzenia? Fajnie powierzyć napięcia na nim względem GND- masy
  • #7 8071626
    MATEO XXX
    Poziom 16  
    Wiesz co jak tak po dotykałem ten rezystor ze wszystkich stron to o dziwo wieża zaczęła się włączać , chyba wina leży w tym rezystorze , jak myślisz ?
    rezystor to 331 SMD , chyba był wymieniany , może by normalny tam wlutować ?
  • REKLAMA
  • #8 8072973
    cichy lis
    Poziom 28  
    No to nieźle - możesz pokombinować z normalnym- ale poszukaj przyczyny uszkodzenia. I pamiętaj o ryzyku uszkodzenia układu scalonego jeżeli zastosujesz złą wartość elementu

Dodano po 26 [minuty]:

Druga sprawa to na Foto widać( trochę słabe ) jakby ten element już był zmieniany/lutowany
  • #9 8074595
    MATEO XXX
    Poziom 16  
    No widać właśnie że był wymieniany , może zimne luty się zrobiły ??
    Moderowany przez Grzegorz Markowski:

Regulamin pkt. 6.
    Kosz.
    GM

• #10 8074635
    cichy lis
    Poziom 28  
    Miernik prawdę powie :-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wieżą Thomson Altima 3600, która po dłuższym użytkowaniu przestała reagować na przyciski, mimo że wyświetlacz pokazuje godzinę. Po podłączeniu głośnika 4 Ohm i intensywnym użytkowaniu, urządzenie przestało działać. W trakcie diagnozy odkryto przetopiony element SMD na płytce, co sugeruje uszkodzenie rezystora. Użytkownik rozważa wymianę uszkodzonego elementu oraz sprawdzenie połączeń lutowniczych, które mogą być przyczyną problemu. Wskazówki dotyczące sprawdzenia czujnika temperatury oraz końcówki mocy również zostały podane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA