logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termowentylator 970W pobiera 870W - przyczyny różnicy w pomiarach mocy

michael2303 13 Maj 2010 19:24 1521 8
REKLAMA
  • #1 8071699
    michael2303
    Poziom 11  
    Witam,
    Dokonywałem pomiarów mocy czynnej w układzie jednofazowym.
    Urządzeniem był termowentylator 970W.
    Podczas pomiarów wyszło, że pobiera 870W.
    Jak to możliwe?

Dzięki
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8071854
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    A jakie było napięcie zasilania, kształt prądu i producent grzejnika?
  • REKLAMA
  • #3 8071885
    michael2303
    Poziom 11  
    Napięcie zasilające 220V, prąd zmienny. Do zasilania został użyty autotransformator. Co do producenta to nie wiem, jakiś tani pewnie laboratoryjny.
    A czy nie jest tak, że urządzenia grzewcze pobierają pełną moc dopiero jak się w pełni nagrzeją?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 8071929
    elek555
    Poziom 37  
    michael2303 napisał:
    Napięcie zasilające 220V, prąd zmienny. Do zasilania został użyty autotransformator. Co do producenta to nie wiem, jakiś tani pewnie laboratoryjny.
    A czy nie jest tak, że urządzenia grzewcze pobierają pełną moc dopiero jak się w pełni nagrzeją?

Dość ciężko dziś o 220V AC. Laboratoryjne są akurat drogie i dokładne. A na tabliczce tego grzejnika miałeś 230?
  • #5 8071948
    michael2303
    Poziom 11  
    To pewnie te 230, a z tym nagrzaniem nie będzie tak jak pisałem? Pobiera pełną dopiero jak się rozgrzeje?

zasilacz był taki: Termowentylator 970W pobiera 870W - przyczyny różnicy w pomiarach mocy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 8073688
    elek555
    Poziom 37  
    Parametry znamionowe ogrzewaczy sieciowych definiuje się dla warunków znamionowych. Czyli napięcia zasilania, temperatury pracy i sinusoidalnego kształtu prądu. Jeśli po drodze będzie fazowy sterownik tyrystorowy -to zamiast sinusa masz wycinanki i spadek mocy. Tym samym (tylko w różnym stopniu) skutkuje obniżka pozostałych parametrów (napięcia i temperatury). A jakość wykonawstwa grzałek (rozrzut ich parametrów oporowych) też decyduje o rzeczywistym poborze i wydzielaniu mocy. W praktyce nie ma to większego znaczenia bo co najwyżej czas nagrzewania otoczenia jest nieco dłuższy (a zamieniana energia takiej samej wartości).
  • #7 8074442
    michael2303
    Poziom 11  
    Czyli w tym przypadku temperatura ma wpływ na moc pobieraną?
    Mniejsza temperatura na początku po włączeniu to mniejszy pobór mocy.
    Po nagrzaniu do odpowiedniej temperatury pełny pobór mocy.

P.S. Pomiar był dokonany przez chwilę, więc termowentylator nie miał możliwości nagrzania się.
  • Pomocny post
    #8 8074567
    elek555
    Poziom 37  
    Jaki problem włączyć na dłużej i sprawdzić?
  • #9 8075181
    michael2303
    Poziom 11  
    Nie mam możliwości bo to było badanie mocy czynnej tylko na jednych zajęciach. Mam napisać we wnioskach dlaczego ta moc jest tak zaniżona.

Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik dokonał pomiaru mocy czynnej termowentylatora o mocy nominalnej 970W, który wykazał pobór 870W. W dyskusji poruszono kilka czynników wpływających na różnicę w pomiarach, takich jak napięcie zasilania (220V AC), kształt prądu oraz jakość wykonania urządzenia. Zauważono, że urządzenia grzewcze mogą nie osiągać pełnej mocy do momentu pełnego nagrzania. Dodatkowo, zastosowanie fazowego sterownika tyrystorowego może wpływać na obniżenie mocy. Użytkownik nie miał możliwości dłuższego testowania urządzenia, co ograniczyło dokładność pomiaru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA