logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

monitor po włączeniu komputera jest w trybie uśpienia

michal9393 14 Maj 2010 21:09 3135 10
REKLAMA
  • #1 8076179
    michal9393
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich!
    Zakupiłem nowy procesor(pentium IV 3,0/1/800) i po zamontowaniu go na płycie głównej(Chipset Intel i845) po włączeniu komputera monitor nie reagował(czarne tło, świeciła pomarańczowa dioda). Testowałem 2 karty graficzne(GF 2, GF5200). Na innej płycie Głównej one działały z tym procesorem. Na starym procesorze (Intel Celeron 1,7) też występuje ten problem. Resetowałem BIOS, na płycie nie widać żadnych uszkodzeń mechanicznych.
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.
    Jeżeli wybrałem nieodpowiedni dział proszę moderatora o przeniesienie go do właściwego. Z góry dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 8076338
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Sprawdź monitor na innym komputerze.
  • REKLAMA
  • #3 8076339
    adamgluszczyk
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    Witam uruchom tylko procesor + płyta główna i podaj jakie dźwięki wydaje Bios. Podaj pełną konfigurację sprzętu.
  • #4 8079097
    michal9393
    Poziom 9  
    na tym samym monitorze karta graficzna działała poprawnie na innej płycie głównej(niestety uszkodzonej). Płyta główna to clayton chipset i845 Karta graficzna: Zotac GF 5200 256MB/128bit lub GF2 mx 64Mb procesor Intel celeron 1,7 lub intel pentium IV 3.0GHz 1MB L2 na socket 478 dźwięki napisze jutro ponieważ korzystam z komputera u kumpla.
  • REKLAMA
  • #5 8079198
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Ocena: 686
    Czy ta płyta główna ma też wbudowaną kartę graficzną czy nie ?
    Możliwe że się przestawiło na kartę wbudowaną
    (jeśli takowa jest)
  • REKLAMA
  • #6 8079235
    adamgluszczyk
    Poziom 16  
    Spróbuj od początku aby wyeliminować inne rzeczy , a więc odepnij wszystko i uruchom płyta główna + procesor . Jeżeli wszystko jest sprawne to powinieneś usłyszeć sygnały z Biosu prawdopodobnie jeden długi dwa krótkie powtarzające się . Jest to informacja że nie wykryto pamięci Ram . Następnie wetknij jedną kość Ram w pierwszą szynę i uruchom komputer powinieneś usłyszeć jeden długi i dwa krótkie niepowtarzające się sygnały informujące (nie wykryto karty graficznej) podepnij kartę graficzną i uruchom komputer jeżeli usłyszysz jeden krótki sygnał z Biosu oznacza to że jest wszystko w porządku. Oczywiście sygnały mogą się różnić, zależy jaki masz BIOS.
  • #7 8083197
    michal9393
    Poziom 9  
    jest tylko jeden długi powtarzający się sygnał
  • #8 8083362
    adamgluszczyk
    Poziom 16  
    To sygnał o błędzie pamięci RAM , podstaw inną kość pamięci .

1 krótki - wszystko w porządku.
    1 długi - błąd pamięci
    1 długi, 2 krótkie - błąd parzystości RAM
    1 długi 2 krótkie - błąd karty graficznej
    1 długi 3 krótkie – błąd pamięci karty graficznej lub jej brak
    Powtarzający - błąd pamięci RAM
    Zmienny niski i wysoki - błąd procesora podczas pracy komputera – przegrzanie procesora
  • #9 8087275
    michal9393
    Poziom 9  
    1 sygnał był bez pamięci po włożeniu pamięci był 1długi i dwa krótkie a po włożeniu grafiki bez dźwięku
  • Pomocny post
    #10 8087310
    adamgluszczyk
    Poziom 16  
    Jaki zasilacz? Jaka wersja Bios ? może trzeba zaktualizować ?

Dodano po 29 [minuty]:

Na starym procesorze ten sam problem ? a wcześniej płyta działała tym procesorem ? prawdopodobnie masz problem z płytą główną . Jeszcze możesz podmienić zasilacz może ruszy albo spróbować z kartą graficzną na PCI.
    Podaj bardzo dokładną konfigurację zestawu wraz z zasilaczem , pamięcią i wersją Bios inaczej nikt ci nie jest wstanie doradzić gdzie tkwi problem.
  • #11 8099587
    michal9393
    Poziom 9  
    Nie chce mi się pisać ponieważ zakupiłem nową płytę główną i wszystko śmiga na tych samych podzespołach dzięki za rady.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nowym procesorem Intel Pentium IV 3,0 GHz, który po zainstalowaniu na płycie głównej z chipsetem Intel i845 powodował, że monitor nie reagował, pozostając w trybie uśpienia. Testowano dwie karty graficzne (GF2 i GF5200), które działały na innej płycie głównej. Po zresetowaniu BIOS i braku widocznych uszkodzeń mechanicznych, użytkownik otrzymał sygnały dźwiękowe z BIOS-u, wskazujące na błąd pamięci RAM. Po wymianie pamięci i dalszych testach, problem został rozwiązany przez zakup nowej płyty głównej, na której wszystkie podzespoły działały poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA