logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bios epoxa 8rda+ , flashowanie i wgranie nowego - problem

agni3cha 16 Maj 2010 14:45 2029 3
REKLAMA
  • #1 8082272
    agni3cha
    Poziom 1  
    Witam, mam nadzieje, że wybrałam dobry dział, to tak. Komputer stacjonarny po prostu pewnego dnia przestał działać, gdy włącza się power zaczyna piszczeć (przerywany sygnał który doprowadza do szału : http://w188.wrzuta.pl/audio/8birFtnXooN/wkurzajace_dzwiek) i na ekranie monitora pojawia się coś takiego:

formatuje dyskietkę (utwórz dysk startowy ...) i wkładam ją do napędu. Na dyskietce znajdują się: bios (próbowałam starsze i nowsze wersje) AWDFLASH.exe i z lub bez autoexec.bat. wciskam enter i pojawia mi się taki ekran :

a następnie:

i na końcu :

w tym momencie wszystko stoi i nic się nie dzieje, zdjęcie jest trochę nie wyraźnie, pod programming flash memory jest szary pasek na którego końcu miga kreska dolna. zostawiłam komputer na godzinę i nic nie ruszyło, ma ktoś może jakis pomysł?

Dodam, że bateria do biosu była wyjmowana i została również kupiona nowa, wszystkie części zostały wyjęte, przyciśnięte i wyczyszczone

edit: wyświetlanie zdjęć zmienione, przepraszam za kłopot
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8083885
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Nie pamiętam czy ta płyta główna posiada zabezpieczenie przed flashowaniem bios, czy go nie posiada. Tak więc pierwszy krok to sprawdzenie czy w Bios-setupie masz opcję podobną do tej np. FLASH BIOS Protection.
    Zabezpieczenie to również może się konfigurować zworkami na płycie głównej - sprawdź w manualu, który dostępny jest na ftp.epox.com (l: epox, h: epox).
    Sprawdź również stan kondensatorów na płycie głównej. W tych płytach głównych, często można było spotkać uszkodzone.
  • #4 8084653
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    agni3cha, nie zmieniaj według własnego widzimisię tylko zrób tak, jak wymaga forum.
REKLAMA