logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pendrive 16GB ChipsBnk pokazuje 8MB po zawieszeniu i odłączeniu - jak naprawić?

amadeus222 16 Maj 2010 20:04 13700 11
REKLAMA
  • #1 8083688
    amadeus222
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich.
    Mam takie pytanie dotyczące mojego pena bo przeczytałem już kilkadziesiąt tematów na forum,zainstalowałem kilkanaście programów do naprawy Pendrive i klapa.
    Mam pendrive 16GB w kształcie długopisu zakupiony na allegro.W trakcie operacji na penie zawiesił się i wyciągnąłem go z gniazda. Po ponownym włożeniu zażądał formatowania, jednak nie może go sformatować!
    Na dodatek pokazuje, że ma 8 mb.
    Tu podaję dane z ChipGenius 2.64

Device Name: +[I:]+Urządzenie pamięci masowej USB(ChipsBnk Flash Disk USB Device)

PnP Device ID: VID = 1E3D PID = 2093
    Serial Number: 5&&1163D83B&&0&&3
    Revision: 5.00

Device Type: Standard USB device -

Chip Vendor: (No match record)
    Chip Part-Number: (No match record)

Product Vendor: ChipsBnk
    Product Model: Flash Disk

Tools on Web: (N/A)

Da się coś z tym zrobić?
    Bo tak jak pisałem, różnymi programami próbowałem go sformatować i nic.
    EDIT:

Za radą jednego użytkownika użyłem programu CBM2093 UMPTool v3.3.9.1 i pendrive daje się formatować :)
    Jednak widzi tylko 501 MB?
    Gdzie się podziało 15,5 GB?
    Da się to jakoś sprawdzić i naprawić.
  • REKLAMA
  • #2 8083746
    Mark Marshall
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Typowa podróbka. Nie ma ona 16gb. Było wiele tematów o tym, skośnookim udało się tak skonfigurować pendrive'y by w windowsie było widać ile tylko chcą GB a naprawdę jest o 8mb.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 8084472
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    amadeus222 napisał:
    EDIT:

za radą jednego użytkownika użyłem programu CBM2093 UMPTool v3.3.9.1 i pendrive daje się formatować :) jednak widzi tylko 501 MB ???? gdzie się podziało 15,5 GB ??? da się to jakoś sprawdzić i naprawić.[/b]

Po pierwsze: po co tyle znaków zapytania, czy jeden znak już jest mniej ważny? Zanie zaczynamy wielka literą.
    Popraw pisownię, tutaj obowiązuje regulamin punkt 15.

Po drugie: czy na ww. pendrive istnieje jakakolwiek karta gwarancyjna, może jest jeszcze ważna?

Po trzecie: Jeżeli nie obchodzi cię gwarancja, bądź było to tak dawno temu że na pewno już nie minął jej okres ważności,
    to możesz spróbować sprawdzić w rzeczywiście, jakiej marki i model kości pamięci NAND Flash są zamontowane w tym pendrive - potrzebne są dokładne oznaczenia alfanumeryczne, bądź wyraźna fotografia.
    Jak już się domyślasz by zobaczyć kość pamięci, trzeba rozebrać obudowę ww. pendrive, tylko podczas rozbierania nie uszkodź go fizycznie.
    I będzie wiadomo czy opłaca się ustawiać na niego "większą pojemność".
  • REKLAMA
  • #5 8085824
    amadeus222
    Poziom 11  
    melanchel napisał:
    Przed rozebraniem tego pena przedstaw nam zrzut ekranu z RMPrepUSB (wybierz USB Info i później tylko OK):
    http://www.boot-land.net/forums/index.php?noref=1&showtopic=7739

Przypominam że pendrive przywróciłem do życia przy pomocy CBM2093 UMPTool v3.3.9.1 bo wcześniej sie nie chciał sformatować i pokazywał pojemość 8mb

Ponieważ pen jest metalowy więc jest problem z jego rozebraniem,fotkę kości zamieszczę pod wieczór.
  • REKLAMA
  • #6 8085910
    piotrekn95
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Ale naiwny jesteś. Tyle razy to drązyli, że to chwyt.
  • #7 8087263
    melanchel
    Poziom 31  
    Ocena: 374
    Obawiam się, że odczyt tego co napisane będzie na kości NAND potwierdzi w 100%, że pen ma tylko tą wielkości co zobaczyliśmy dokładnie w programie RMPrepUSB (1 partycja FAT16 (?) o wielkości 502,094MB).
  • #8 8087483
    amadeus222
    Poziom 11  
    Byłbym w stanie zaakceptować że to chińska podróbka,ale nurtuje mnie jedna rzecz -mianowicie pendrive zakupiłem u sprzedawcy który prowadzi sklep na allegro,poza tym ma ponad tysiąc pozytywnych komentarzy i sprzedaje inne pendrive a na domiar złego brak negatywnych komentarzy na temat jakiegokolwiek pena?

Ponieważ odczyt z kości spowoduje zniszczenie obudowy pena,wiec z jego otwarciem wstrzymam się do jutro ponieważ oczekuję na odp.sprzedawcy czy przyjmie reklamację bo gwarancji żadnej mi nie dał.

a i jeszcze jedno na jakimś cudem raz mi pokazał ChipGenius:
    Chip Vendor: Alcor
    Chip Part-Number: AU6335

ale teraz znów widzi tylko:
    Chip Vendor: (No match record)
    Chip Part-Number: (No match record)
  • #9 8087490
    piotrekn95
    Poziom 24  
    Może sam sobie te komentarze wystawia. Nikt nie wie. Spróbuj go reklamować.
  • #10 8089786
    amadeus222
    Poziom 11  
    piotrekn95 napisał:
    Może sam sobie te komentarze wystawia. Nikt nie wie. Spróbuj go reklamować.

Chwila prawdy-rozebrałem pena bo reklamować go nie ma co.
    Poniżej foto pendrive

Pendrive 16GB ChipsBnk pokazuje 8MB po zawieszeniu i odłączeniu - jak naprawić? Pendrive 16GB ChipsBnk pokazuje 8MB po zawieszeniu i odłączeniu - jak naprawić?

To co udało udało odczytać z kości:
    V88
    6224-02
    I na tej drugiej stronie pod nalepką nic nie jest napisane bo już sprawdziłem.

na 90% jestem pewny że ta druga 8 to 8 bo jest nie do końca czytelna.

Kolejna sprawa to że wyciągnąłem specjalnie pena w trakcie formatowania,żeby zobaczyć czy znów będzie miał 8mg i faktycznie ma 8 a to odczyt z programu RMPrepUSB
    czyli nie rozpoznaje jak wcześniej że pen ma 502mb tylko 8mb ?

Edit:
    Ponieważ jestem dociekliwym człowiekiem i w tej sprawie działam na różnych forach,skontaktowano mnie z osobą która skupuje te peny z laserem i je naprawia.Oto jego wiadomość:
    Witam!!!

Sprawa wygląda tak;
    1. Wszystkie peny produkowane są w chinach te firmowe i wszystkie pozostałe.
    2. Te które kupiłem są uszkodzone i jako uszkodzone je kupiłem, więc
    pretensji do sprzedawcy nie mam.
    3. Pamięci użyte do ich budowy mają faktycznie 16 GB, ale mają też
    uszkodzenie, nie będę się rozwodził jakie to uszkodzenie, bo to dość
    skomplikowane.
    4. Jeśli po sformatowaniu pokazała się dziwna pojemność, to myślę, że
    sformatowałeś w systemie NTFS, a one muszą być formatowane w fat 32,
    dlaczego też nie będę wyjaśniał.
    5. Proponuję użyć programu np: Panasonic SD Formater i przeprowadzić
    prawidłowy format.

Pozdrawiam JS
    Question
  • #11 8090065
    piotrekn95
    Poziom 24  
    na koniec ,czy można zmodyfikować tego pena żeby znów komputer go widział jako 16GB

Ma to jakiś sens oprócz naciągania naiwnych?
  • #12 8092196
    amadeus222
    Poziom 11  
    Czyżby to był już koniec pomysłów ? jak ten temat rozwiązać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pendrive'em 16GB marki ChipsBnk, który po zawieszeniu i odłączeniu pokazuje pojemność 8MB i nie można go sformatować. Po próbach naprawy za pomocą różnych programów, w tym CBM2093 UMPTool, udało się przywrócić urządzenie, jednak nadal występują problemy z jego pojemnością. Użytkownicy forum sugerują, że pendrive może być podróbką, a jego rzeczywista pojemność może być znacznie mniejsza. Wskazano również na możliwość rozebrania urządzenia w celu sprawdzenia kości pamięci NAND, co może potwierdzić jego rzeczywistą pojemność. Użytkownik planuje skontaktować się ze sprzedawcą w celu reklamacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA