logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia E65 - nie działają klawisze - jak odzyskać kontakty

sebcosk 18 Maj 2010 13:37 5637 17
  • #1 8089996
    sebcosk
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.
    Kolega poprosiłem mnie o przysługę o oddzyskanie kontaktów. Nokia E65 nie działają żadne klawisze oprócz ON/OFF. Telefon włącza się, ale klawisze nie działają. Jak odzyskać kontakty?. Bluetooth nie ma jak włączyć, podpinając kabel pyta się czy transfer czy pc suite nie ma jak potwierdzić.

Po rozebraniu telefonu okazało się że musiał kiedyś dostać wody itp, bo były złacza saśniedziałe i podżarte. Zreanimowałem wymyłem ale to samo. Pytanie czy telefon mógł się zawiesić własnie w ten sposób że klawiatura nie działa?
    na płycie głównej jest bateria lutowana (napięcie 1V). czy jeżeli ją wylutuje lub w najgorszym wyjściu zewre na chwilę to czy zrobię tym sposobem reset telefonu?
    Zwierając uszkadzam baterię (traci pojemność) ale może na chwilę nie będzie tragedii? To może lepiej wylutować!
    Czy po wylutowaniu baterii mogą się zresetować ustawienia z kontaktami czy tylko ustawienia. Czy w ogóle się zresetuje?
  • #2 8090005
    Dyrduch
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Ta bateria nie naprawi ci klawisz.
  • #3 8090037
    sebcosk
    Poziom 12  
    Dyrduch napisał:
    Ta bateria nie naprawi ci klawisz.

Tzn to że klawisze nie działają nie będzie powodem zawieszenia się procka?

Czy serwis który ma interfejsy i oprogramowanie może odzyskać kontakty
  • #4 8090055
    Glemark1
    Spec od GSM
    Ocena: 111
    Bateria służy tylko do podtrzymania daty, godziny i jeszcze kilku innych ustawień. Co do klawiszy taśma do wymiana lub glas - należy to sprawdzić. Żeby odzyskać coś z telefonu najłatwiej najpierw go naprawić a potem zgrać co potrzebne.
  • #5 8090075
    sebcosk
    Poziom 12  
    Na telefonie nie zależy. Nie chcę go naprawiać by działał tylko odzyskać kontakty.
    Ale złacze na PCB też jest do wymiany. 1 noga podżrta że połaczenie na slowo honoru, ale jest. Więc teoretycznie powinno wszystko działać skoro reanimowałem. Ale jest może coś czego nie zauważyłem.
    Ale dlaczego nie dziala klawiatura dolna skoro z nią jest OK wszystko?
  • #6 8090183
    Glemark1
    Spec od GSM
    Ocena: 111
    Skoro masz zwarcie na liniach od przycisków to powoduje to niemożliwość przez procesor zidentyfikowania naciskania innych przycisków.
  • #7 8093217
    sebcosk
    Poziom 12  
    odpiąłem klawiaturę dolną i odkleilem górną częśc klawiatury górnej czyli blaszki stykające. Zwierając jakiś klawisz pojedyńczo pensetą nadal nie działa. Byś może taśma przerwana? W sumie podpięty wyświetlacz klawiatura górna (bez blaszek) i bateria. hmm?
  • #8 8093391
    tele_sim
    Poziom 33  
    Ocena: 217
    Panowie a zczytać PM'a?
  • #9 8093642
    sebcosk
    Poziom 12  
    ostatni pad nie mam masy na płycie PCB wyżarło ścieżkę nie ma połączenia. Widać to dobpiero pod potężną specjal lupą x25. Na taśmie na każdym skrajnym pinie jest masa. Może przez tylko ten pin złącza PCB leci masa na taśmę dając masę na 4 pisy na złączu taśmy. Ale to by nie miało sensu bo diody świecą na klawiaturze. Chyba że diody mają inną masę. Musze jeszcze sprawdzić czy wszystkie skrajne piny na złaczu PCB mają połączenie ze sobą czy też może obwód zamyka się przez taśmę po tym jednym pinie co nie ma połączenia
  • #10 8094893
    sebcosk
    Poziom 12  
    Piny masy na złączu PCB są połączone ze sobą również i ten który teoretycznie nie ma połączenia i tak jak na taśmie piny masą są. Czy możliwe jest uszkodzenie taśmy jak tego uszkodzenia nie widać.
  • #11 8097247
    sebcosk
    Poziom 12  
    Mam pytanie odnośine klawiatury górnej. Jak on jest zbudowana.
    Z tego co pomierzyłem voltomierzem i beeperem to zauważyłem:
    Beeper część klawiszy jest połączone ze sobą blaszkami wewnętrznymi (kółkami) a inne zewnerznymi (ringi). Natomiast napięcie mierzone względem masy jest tylko na wewnętrznych blaszkach (kółka). Napięcie 1,8V. proszę mi powiedzieć czy klawisze sąrealizaowane na zasadzie drabinki rezystorowej. Czyli dla każdego klawisza inna rezystacja zwarcia napięcia do masy. Bo trochę mnie to dziwi że napięcia są tylko na wewnętrznych blaszkach, a kółka i ringi są w różny sposób połączone.

Jak działa klawiatura w komórkach?
  • #12 8111968
    Lucas130383
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Wiesz ja miałem taki problem że też mi klawiatura nie działała ale co ciekawe jak wypiołem tą dolną numeryczną to jakimś dziwnym trafem funkcyjna działa i można było skorzystać z wszystkich przycisków górnych więc spróbuj tego może Ci pomoże i kontakty skopiujesz :)
    Pozdrawiam:)
    A ja zapytam co zrobić odnośnie właśnie tego że jak się wepnie dolną klawiaturę nie chodzą żadne klawisze co może być nie tak?
  • #13 8112003
    sebcosk
    Poziom 12  
    taki manewr już robiłem. Nic to nie dało.
    Kupuję taśmę z klawiaturą funkcyjną?
  • #14 8145036
    sebcosk
    Poziom 12  
    sebcosk napisał:
    taki manewr już robiłem. Nic to nie dało.
    Kupuję taśmę z klawiaturą funkcyjną?

Kupilem klawiaturę nic to nie dało. Złącze na PCb OK. Więc co może być powodem. procek się jakiś "odkleił". jaki sposób na odzyskanie kontaktów
  • #15 8145135
    jayu0
    Poziom 37  
    Ocena: 141
    Przecież kolega tele_sim Ci napisał co zrobić.
    Zanieś do serwisu i powiedz żeby Ci wydobyli kontakty z pliku pm.
    Jak tak dalej będziesz kombinował to wydasz ze 100`ówke i dalej będziesz pytał na forum.
  • #16 8192598
    sebcosk
    Poziom 12  
    jayu0 napisał:
    Jak tak dalej będziesz kombinował to wydasz ze 100`ówke i dalej będziesz pytał na forum.

Zaniosłem do serwisu ASO NOKIA w Katowicach na Plebiscytowej. Powiedzieli że jest uszkodzone złacze na PCB do którego jest podpinana taśma a do tej taśmy LCD i klawiatóra górna oraz dolna. Serwis powiedział aby ściągnąć kontakty potrzebna działająca klawiatura. Nie ma możliwości zrealizowana przez piny znajdujące się na PCB.
    Czy to prawda? Jeżeli nie, to jaki serwis pomoże mi ściągnąć kontakty z okolic Katowice, Dąbrowa G, Sosnowiec, Będzin, Czeladź?
  • #17 9201169
    sam_my
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam, mam podobny problem z Nokią E65.
    Dziś, nagle, przestały działać tylko 2 przyciski na jej górnej klawiaturze, mianowicie czerwony przycisk w prawym-dolnym rogu oraz niebieski przycisk w prawym-górnym rogu. Po restarcie telefonu, wyjęciu baterii to samo.
    Czeka mnie serwis ?? :/
  • #18 9202005
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    jayu0 napisał:

W symbianach kontakty siedzą w PM? W sumie nigdy nie sprawdzałem, ale znajomy mi mówił, że tylko z S40 tak się da odzyskać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z telefonem Nokia E65, w którym nie działają klawisze oprócz przycisku ON/OFF, co uniemożliwia odzyskanie kontaktów. Po rozebraniu telefonu stwierdzono uszkodzenia spowodowane wodą, a także korozję złączy. Użytkownik zastanawia się, czy reset telefonu poprzez wylutowanie baterii (lutowanej) pomoże w rozwiązaniu problemu. Odpowiedzi sugerują, że klawisze mogą być uszkodzone z powodu zwarcia na liniach, a naprawa taśmy klawiatury lub wymiana złącza PCB mogą być konieczne. Wskazano również, że odzyskanie kontaktów może wymagać serwisu, który ma odpowiednie oprogramowanie do odczytu danych z pamięci telefonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA