logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STX F-130 - co może być przyczyną awarii głośnika wysokotonowego?

Chatow 18 Maj 2010 18:07 3518 9
REKLAMA
  • #1 8091092
    Chatow
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam. Mam 2 kolumny STX F-130 podłączone do wzmacniacza Pioneer A-503R.
    W jednej z nich ostatnio przestał grać głośnik wysokotonowy. Na pewno nie jest to wina wzmacniacza bo sprawdzałem. Oglądałem też zwrotnice i nie widać żeby jakiś kondensator był wybulony czy coś. I moje pytanie brzmi czy na 100% zwalony jest głośnik i muszę kupić nowy?? Czy może to być jeszcze coś innego??

Nie znam się za bardzo na tego typu sprawach więc proszę się nie śmiać jak napisałem coś głupiego :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8091115
    dubekk
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Zamień głośniki wysokotonowe w kolumnach i wtedy będziesz miał pewność czy jest uszkodzony głośnik czy zwrotnica .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 8091174
    Radek18
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Zanim pobiegniesz po nowy głośnik to wymontuj ten co nie gra i sprawdź omomierzem czy ma przejście. Jeśli nie to znaczy że masz spaloną cewkę. Można kupić i wymienić. Koszt ok 8zł. W tych kolumnach często padają wysokotonowce bo są nisko cięte jak na swoją moc i możliwości.
  • #4 8092636
    neronwroclaw
    Poziom 12  
    Radek 18 masz te STX? Jak masz to przekonaj mnie że jestem w błędzie i nie pisz, że kolega ma albo miał lub Ty miałeś ale.. już sprzedałeś ;)

STX F-130 można zajechać na dwa sposoby (tweeter)
    1. albo ktoś jest głuchy i jedzie na przesterze
    2. albo nie jest głuchy i dostracza im 300% normy !
    Głośniki STX pod względem wytrzymałości na przeciążenia są wzorcem dla wielu firm.
  • #5 8093569
    Radek18
    Poziom 15  
    Witam. Nie będę pisał, że kolega ma czy sprzedałem. Kupiłem w 2008r kolumny STX F-150. Jakieś 3miesiące później producent te same kolumny nazwał F-180. Na stronie opisywano, że moc znanionowa RMS to 150W i że sa w nich zwrotnice trój drożne 12dB. Grały super i były bardzo głośne. W 2009 kupiłem do nich Diorę WS-504 o mocy 2*80W. Spaliłem jednego soprana. Rozebrałem kolumnę i ku mojemu zdziwieniu zobaczyłem, że bass jest puszczony całym pasmem, średni i sopran odcięte kondensatorem. Sopran cięty 4,5kHz na 6dB co znaczy, że przy 2,25kHz jeszcze było go słychać. Wstawiłem tam zwrotnicę 3D 12-6-12 podział 800/5000Hz i kolumna gra dużo ciszej bo średniak ma małą skuteczność a sopran już nie schodzi tak nisko żeby wspomoagać średnie. Po wymianie odwinąłem kawałek drutu cewki wysokotonowca i zmierzyłem średnicę. Wyszło 0,1mm gdy tymczasem Tonsil swoje gwizdki nawija gróbszym drutem i dedykuje do zestsawów o mocy 80W.
  • #6 8096519
    globus1987
    Poziom 29  
    Ocena: 54
    Tak to prawda są one cięte poniżej możliwości i bardzo łatwo jest je upalić było o tym nie jednokrotnie już na forum i po drugie sam kondensator to niezbyt dobry pomysł aby odciążyć głośnik od reszty pasma to zbyt prosty filtr powinna być przynajmniej jeszcze cewka a tak zabójcze dla tego głośnika częstotliwości przebijają się . Po drugie seria F to seria bardzo budżetowa i nie ma co spodziewać się cudów. Głośniki najlepiej było by zabezpieczyć żarówką samochodową co zabezpieczyło by je przed takimi wypadkami.
  • REKLAMA
  • #7 8651554
    wowo1992
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Radek18 napisał:
    Zanim pobiegniesz po nowy głośnik to wymontuj ten co nie gra i sprawdź omomierzem czy ma przejście. Jeśli nie to znaczy że masz spaloną cewkę. Można kupić i wymienić. Koszt ok 8zł. W tych kolumnach często padają wysokotonowce bo są nisko cięte jak na swoją moc i możliwości.

niestety omomierz nic nie wykazuje na tym głośniku :/
    na drugim jest 7,5 około od razu wyskoczyło tu nic a nic, głośniki nie były strasznie męczone na przesterach, głośno grały, lecz raczej bez przesterowania.
    Tylko jak wymienić w tym cewkę? Drogo by mnie wyniosło wysyłanie tego na gwarancję jeszcze nie wiem jak z wysłaniem do mnie więc taniej chyba i szybciej będzie kupić nowy lub naprawić, a jak zepsuty to mogę próbować. Tylko jaką tam cewkę dać? Gdzie taką kupić? W lokalnych sklepach elektronicznych?
  • REKLAMA
  • #8 8653142
    Radek18
    Poziom 15  
    Ja jestem posiadaczem takich gwizdków Link i żeby dostać się do cewki trzeba odkręcić cztery śruby widoczne na zdjęciu. Po ich odkręceniu mamy dostęp do cewki, która wygląda tak Link. Cała filozofia polega na wylutowaniu starej kopułki i włożeniu w jej miejsce nowej. Zakupu kopułki dokonałem w sklepie z linku w Katowicach.
  • #9 8678441
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z głośnikiem wysokotonowym w kolumnach STX F-130, który przestał działać. Po sprawdzeniu wzmacniacza Pioneer A-503R oraz zwrotnic, nie znalazł widocznych uszkodzeń. Uczestnicy dyskusji sugerują kilka kroków diagnostycznych: zamianę głośników wysokotonowych, sprawdzenie omomierzem, czy głośnik ma przejście, co może wskazywać na spaloną cewkę. W przypadku uszkodzenia głośnika, możliwa jest jego wymiana, a koszt naprawy cewki wynosi około 8 zł. Wskazano również, że głośniki STX F-130 są narażone na uszkodzenia z powodu niskiego cięcia częstotliwości i zalecane jest ich zabezpieczenie przed przeciążeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA