logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik wilgotności HIH-4000 - za niskie wskazania RH

Qmexx 27 Maj 2010 16:32 2630 4
  • #1 8123401
    Qmexx
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam!

Zbudowałem kilka sztuk układu miernika warunków środowiskowych (projekt własny), który zawiera m.in. czujnik wilgotności serii HIH-4000 (Honeywell, zakupiony w TME).
    Problem jest w tym, że pomiar wilgotności jest zawsze zaniżony o 10-15%RH (czasem nawet 20%RH) w stosunku do kilku innych higrometrów, z którymi sprawdzałem wyniki.
    Pomiary robi mikrokontroler AVR, sygnał z czujnika zasilanego z ok. 5V jest podawany na ADC przez wzmacniacz operacyjny w układzie wtórnika napięcia. Ale błędu w układzie raczej nie ma, bo pomiar napięcia z zasilonego "luzem" czujnika na stole daje takie same - niższe wyniki.
    Mam nawet jedną sztukę higrometru HIH-4000-003 z certyfikatem kalibracyjnym od producenta (podano m.in., że błąd w całym zakresie pomiaru w temp. 25st.C to 3,5%RH).
    Wyliczenie wilgotności w/g wzoru z karty katalogowej na podstawie napięcia wyjściowego czujnika zawsze daje wynik sporo niższy niż pokazują mi inne higrometry (używałem kilku naściennych wskazówkowych, higrometru elektronicznego RHT-100 oraz na szybko zrobionego psychrometrycznego). Co ciekawe, czujnik HSM-1 (RHSM1 - Maritex) wskazuje mi podobnie jak HIH, czyli za mało (nie robiłem korekcji temperaturowej, ale pomiar odbywał się w temperaturze zbliżonej do 25st.C).
    Zastanawiam się czym to jest spowodowane...
    Nie miałem dotąd doświadczenia z pomiarami wilgotności i nie wiem jak się do tego odnieść. Gdzie jest błąd?
    Czy to czujniki HIH jakoś źle mierzą, albo mierzą "inne" %RH, czy też te wszystkie moje "referencyjne" higrometry są do kitu i zawyżają?
    Może ktoś już miał jakieś doświadczenia z czujnikami HIH-4000?
  • #2 8202605
    manitu
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Osobiście zrobiłem kilkadziesiąt przetworników na czujnikach HIH i nie miałem z nimi żadnego problemu. Działają po kilka lat bezawaryjnie.
  • #3 8202618
    Qmexx
    Poziom 12  
    A czy kalibrowałeś je jakoś, czy też kierowałeś się charakterystyką z karty katalogowej?

Post poprawiłem, następne - naruszające regulamin - będą usunięte do kosza.
    /prezeswal/.
  • #4 8208316
    manitu
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Zawsze kupuję wersję z metryką kalibracyjną.
  • #5 8212874
    Qmexx
    Poziom 12  
    Mam kilka czujników z metryką kalibracyjną.
    Porównanie wskazań czujników kalibrowanych przez producenta z tymi bez certyfikatów kalibracji wykazało raczej nieduży rozrzut, może +/-1% (przynajmniej w tych kilkunastu sztukach, które posiadam).
    Zrobiłem testy w komorze klimatycznej (dostęp mam za darmo, więc się zabawiłem). :)
    Zdjęta doświadczalnie charakterystyka pomiarowa czujnika trochę różni się od podanej w karcie katalogowej. Dla przykładu wyznaczyłem taką: RH = 0,0323*Uwy - 20,461 (dla T=25,0st.C, Uwy w [mV], Uzas_cz = 4,944V).
    Graficznie, charakterystyka fabryczna czujnika ma nieco większe nachylenie i przecina się z uzyskaną doświadczalnie w okolicach 70%RH.
    I to mnie najbardziej zastanawia, skąd ta różnica?
    Wpływ nieco niższego napięcia zasilania? Raczej nie, bo jest na bieżąco mierzone i uwzględniane w obliczeniach...
REKLAMA