logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 21PT166B/58P - TV nie włącza się, dioda miga, podejrzenie uszkodzenia trafa

harryp 25 Sie 2004 13:34 2070 4
REKLAMA
  • #1 813185
    harryp
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    witam...przeglądnołem forum w tym temacie....i w moim przypadku usterka wygląda tak TV padł podczas oglądania...pózniej.po kikakrotnym załączaniu przez uzytkownika Tv cykał....czy też syczał ...w kazdym razie jak go załączyłem to już była kompletna cisza..... dioda nie swieci.....bezp. gł dobry....to tak już na początek zakładam powielacz i pewnie układ TDA......no ale sprawdzam dalej bezpieczniki 630mA uszkodzony 1A uszkodzony.....posprawdzałem elementy wokoło ...wygląda wszystko niby ok..zwarć nie stwierdziłem....luty pod spodem ok....to załozyłem (bezpieczniki.-drucik...)......no i patrzę co sie dzieje......po załączeniu dioda swieci....3sek mocniej 3 sek słabiej i tak kilka razy..potem jakby była w czuwaniu......napiecia 96V 10V są..ale napewno trafoWN nie pracuje....nie mam schematu i dopiero bede teoretyzował i sprawdzał co się da.....ale prawdopodobnie bez wymiany trafa się nie obejdzie...BU1508 sprawdzałem dobry....jakieś sugestie moze ktoś miał podobne objawy.. to bardzo proszę..i z góry dziękuje..
    wiem ze te modele nie są ciekawe w naprawie...no ale trzeba spróbować..
  • REKLAMA
  • #2 813235
    trumaste
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    witam
    proponuje wymienic elki startowe przetwornicy. mialem wlasnie identyczny objaw w HITACHI-m dioda pulsowala jak szalona wymiana elek pomogla a objaw wylaczenia tak samo podczas grania.
    co do trafa WN odepnij i sprawdz efekt ;-).
    pozdr.
    tru
  • REKLAMA
  • #3 814789
    Robi
    Poziom 24  
    Ocena: 30
    Witam
    Dodam, że to chassis AA5AB a schemat znajdziesz w bazie schematów
  • REKLAMA
  • #4 814792
    harryp
    Poziom 12  
    OK! dziękuje za podowiedż ...oczywiście wiem e-lki..to podstawa w kazdej przetwornicy.......bede testował jutro....to dalej napiszę co i jak wygląda..sprubuję podpiąć żarówkę...i zobaczę co siedzieje..
  • #5 824148
    harryp
    Poziom 12  
    niestety 8O klient zrezygnował z naprawy....dzisiaj w dobie gdzie TV kosztuje już nie tyle co kiedyś...wcale mnie to nie dziwi..takich decyzji bedzie pewnie coraz wiecej..a za niedługo to bedzie jak u sąsiadów zachodnich...wystawiamy sprzęt za drzwi czy przed dom....niech zbierają ci co im jeszcze sięprzyda......ot i postęp cywilizacji....tyle tylko ze nie mamy jeszcze tych zarobków...unijnych....pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów......... :bye:
REKLAMA