logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP nie wykrywa dysku SATA podczas instalacji - jak to naprawić?

Colder 01 Cze 2010 13:16 3879 21
REKLAMA
  • #1 8141442
    Colder
    Poziom 10  
    Witam, moim problemem jest to ze podczas instalacji systemu windows xp, nie wykrywa mi dysku podłączonego przez sata. Z góry przepraszam i prosze o wyrozumiałość jeżeli takie tematy juz były ale pisze z operymini w telefonie ...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8141471
    narkoholik
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    Sprawdź ustawienia w BIOS.
    Szczegóły będzie ci ciężko wysłać przez telefon - rozumiem.
    Ale sprzęt by się przydał i wersja bios. Chociaż płyta główna i dysk).
    Ustawienia "boot priority/device " (różnie nazywane zależnie od bios) - jeśli instalujesz z cd/dvd to 1. cd/dvd 2. Sata 3. obojętnie
    Kabelki wszystkie OK ? Więcej dysków w systemie ? Może zewnętrzny sterownik wymagany ?
  • #3 8141494
    Colder
    Poziom 10  
    Plyta: asus p4v8x-x dysk: samsung hd161hj.
    Dysk wykrywa podczas uruchamiania kompa ale juz podczas instalacji xp nie... Gdzies przecztałem ze trzeba dodać jakies sterowniki na dyskietce ale Skad je niby wziasc?
    A jeszcze bios: v02.54
  • REKLAMA
  • #4 8141576
    narkoholik
    Poziom 30  
    Mogłeś podać producenta BIOS - Award ? Tobie łatwiej.
    Zapewne w czasie instalacji XP musisz wcisnąć F-6 i włożyć dysk ze sterownikami SATA od płyty głównej. Jeśli nie posiadasz - będziesz musiał ściągnąć ze strony producenta.
  • Pomocny post
    #6 8141669
    gacek161
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Ustaw botowanie z cd , włóż płytke ze sterownikami plyty głównej do cd i czysta dyskietke do stacji na dyskietce zapisze sie sterownik. Przy instalacji windowsa na samym poczatku wciskasz F6 (zainstalój sterowniki sci innej firmy) a dalej to juz czytaj komunikaty na ekranie w którym momencie zapyta czy chcesz okreslic dodatkowe urzadzenie i wgra sterownik z dyskietki
  • #8 8141701
    narkoholik
    Poziom 30  
    Kubiszonek ? A co mają wspólnego sterowniki laptopa Amilo do tej płyty głównej ?

Nie wiem czy to zadziała bo wieki całe tego nie robiłem ale:
    - uruchom instalator
    - w momencie kiedy jest taka informacja na dole - wciśnij F6
    - włóż oryginalny cd/DVD dostarczony z płytą głóną do napędu (lub nagrany ze sterownikami rozpakowanymi ze strony)
    - wskaż ręcznie katalog (drivers - sata - coś tego typu)
    - po instalacji włóż Cd/dvd z XP

Uwaga ta opcja może nie być dostępna. Proszę praktyków o sprostowanie.
  • #9 8141750
    Colder
    Poziom 10  
    Ale jeszcze przed uruchomieniem systemu pojawia mi sie: hardware initiate failed, please check device. The bios does not be installed. Press g to continue. Co mam z tym zrobic? Czy to cos poważnego?
    @U.P.: niestety tam moge włożyć tylko dyskietkę.. . Tzn moge włożyć plyte ale naciskam enter i nic...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 8141882
    narkoholik
    Poziom 30  
    Niestety niezrozumiałem.
    Przed uruchomieniem systemu ? Tzn. Instalatora XP czy po skopiowaniu plików na HD i Rebooot ? Pisałeś że bios widzi dysk. Czy ten komunikat ma miejsce również bez płyty ? Bios się nie instaluje, jest "wbudowany" w płytę główną. Czy czasem nie włączyłeś RAID ? Poza tym twó dysk to SATA 2 a płyta oryginalnie obsługuje SATA1 może należy wgrać nowszy BIOS ? (zaraz sprwdzę)
  • #11 8141906
    Colder
    Poziom 10  
    Nie ten komunikat jest zawsze podczas uruchamiania kompuera nie wiem co to jest radi.
  • #13 8141960
    Colder
    Poziom 10  
    To jest pdf a ja jestem na komórce... Te raid to sie włącza w biosie?
    Przeczytałem ze to jest cos jak ma sie 2 dyski a ja mam 1 tylko wiec... Wydaje mi sie ze moja instalka xp nie obsługuje sata ale jak mam to zmienic? Bo zaraz bebe mial szanse zrobic cos na kompie wiec chce byc przygotowanym ...
  • Pomocny post
    #14 8141977
    narkoholik
    Poziom 30  
    Wciśnij TAB w czasie startu. Tam wyłączysz RAID ale nie sądzę abyś miał włączony.

Jeśli po odłączeniu dysku SATA 2 problem znika a dysk sprawdzony( próbowałeś w innym komputerze ?) To prawdopodobnie będziesz musiał zaktualizować bios do stabilnej nowszej wersji. Porady są na forum i stronie producenta. Jeżeli brakuje ci doświadczenia - bezpieczniej poprosić znajomego niż konsultowac sie przez internet.
  • #15 8141989
    Colder
    Poziom 10  
    No mam to cos ale tak nic sie nie da zrobic oprócz wyjścia... Ale widzę swoj dysk itd ... A bios to mi wykrywa: 1st floppy drive , via vt6420 1st hdd , ps-hl-dt-stdvd-ram.
  • Pomocny post
    #16 8142035
    gacek161
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Zrobiłes to co Ci napisałem ??? Masz orginalną płyte ze sterownikami do płyty głównej ??? Masz czystą dyskietke ???? Niewiem gdzie masz problem. Napisze jescze raz. Ustawiasz bootowanie cd rom ( tak jak do instalacji win) wkładasz płyte ze sterownikami i uruchamiasz komputer z cd romu. Czytasz i wyknonujesz to co jest napisane. Zostanie utwozona dyskietka ze sterownikami która pózniej wgrywasz przy instalacji systemu.
  • #17 8142396
    Colder
    Poziom 10  
    Ok, dzięki ale jestem już u kolegi -.-
    No niestety mój błąd ale cóż :]
    Tylko teraz tak, mam tą swoją płytkę od płyty głównej i znalazłem w niej folder "SATA", teraz w nim jest:
    W folderze driver:
    A w WinXP:

Co mam zgrać na dyskietkę ?
    Boję się pomylić więc wiecie :P
  • #19 8142479
    Colder
    Poziom 10  
    Możesz dać linka do tego programu bo coś gogle nie pomaga ;O
  • REKLAMA
  • #21 8143403
    Colder
    Poziom 10  
    Ehh nie na łatwo, skorzystałem z wersji tego programu zamieszczonej na płytce gdyż jeszcze wtedy nie przecztałem tego postu. Ale podczas ładowania pojawia sie błąd :-( "plik txtsetup.oem wywołał niespodziewany błąd (4101) w wierszu 1747 w d:\xpsprtm\base\boot\setup\oemdisk.c." błagam pomocy....
  • Pomocny post
    #22 8143491
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    Uszkodzona dyskietka, stacja dyskietek. Dosyć często robię takie coś, i wiem, że akurat tutaj błędy nośnika bardzo dają się we znaki.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas instalacji systemu Windows XP użytkownik napotkał problem z wykrywaniem dysku SATA. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie ustawień BIOS, w tym priorytetu bootowania oraz ewentualne wyłączenie opcji RAID. Użytkownik powinien zainstalować odpowiednie sterowniki SATA, co można zrobić poprzez wciśnięcie F6 podczas instalacji i użycie dyskietki z odpowiednimi plikami. Wskazano również na możliwość użycia programu nLite do integracji sterowników z instalatorem Windows XP. Problemy z dyskietką oraz błędy podczas ładowania sugerują, że może być uszkodzona stacja dyskietek lub nośnik.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA