logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI KT6-V - problem z instalacją karty sieciowej w win me

hipekk 01 Cze 2010 21:33 2579 15
REKLAMA
  • #1 8143690
    hipekk
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    Witam

Postawiłem win me w kompie w którym jest płyta MSI KT6-V i mam problem z instalacją karty sieciowej.
    Ściągałem sterowniki ze strony producenta i jakieś przypadkowe, żadne nie dają efektów, ciągle w menadżerze urządzeń przy karcie jest czerwony wykrzyknik.

Może ktoś cos poradzić ?
  • REKLAMA
  • #2 8143756
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    Czerwony wykrzyknik to nie brak sterowników, tylko awaria sprzętu. Najprawdopodobniej gryzą się przerwania, ustaw to ręcznie.
  • #4 8144257
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej
    Ocena: 85
    PPM na ten czerwony wykrzyknik, wybierz właściwości i poczytaj co jest poszczególnych kartach zwróć uwagę na przerwania - konflikty oraz na tekst w 1 karcie..
    P.s.
    A zainstalowałeś NAJPIERW sterowniki od płyty głównej (chipsetu) ? (to będzie Via 4in1 ) a dopiero później sterowniki "sieciówki" (realteka)
  • REKLAMA
  • #5 8145051
    hipekk
    Poziom 19  
    Lzep tak jak pisałem próbowałem z tymi sterownikami, nadal to samo. W biosie włączona.

Wojtek(KeFir) - a możesz mi powiedzieć jak ustawić te przerwania (jeszcze nigdy ręcznie tego nie ustawiałem)

Jag61 - no właśnie sęk w tym żę zrobiłem to odwrotnie tj. najpierw sieciówka, później Via 4in1. Następnie (jak sie już zauważyłem, że źle zrobiłem) wywaliłem sieciówke i zainstalowałem ją jeszcze raz.
  • #6 8145733
    jag61
    Hmm.. To spróbuj tak :
    PPM prawy przycisk myszy) na urządzenie z czerwonym "znaczkiem" (w Menedżerze urządzeń) - i wybierz "USUŃ" - potem zatwierdź,pozamykaj wszystko (okna) a następnie zamknij (zrestartuj - choć ja wolę zamykać) system i odpal ponownie.
    W momencie ładowania Windowsa, nie pozwól mu instalować nic (w znaczeniu sterowników do karty sieciowej) - anuluj w oknach autoinstalacji. Po otwarciu się Windowsa sam zainstaluj sterowniki (te ze strony prod. płyty - warto je sobie przygotować wcześniej na pulpicie w stanie "gotowym do instalacji" )
    P.s.
    Sprawdziłeś to o czym pisałem wcześniej?

I jeszcze jedno, co do przerwań :
    MSI KT6-V - problem z instalacją karty sieciowej w win me MSI KT6-V - problem z instalacją karty sieciowej w win me MSI KT6-V - problem z instalacją karty sieciowej w win me
  • REKLAMA
  • #7 8146173
    hipekk
    Poziom 19  
    Pierwsza sprawa to taka że kolory pomyliłem ;), bo wykrzyknik jest koloru żółtego.
    jag61 próbowałem tego zabiegu ze sterownikami - nie pomogło

Zamieszczam screeny kart :
    MSI KT6-V - problem z instalacją karty sieciowej w win me MSI KT6-V - problem z instalacją karty sieciowej w win me

Po wybraniu sterownika mam do wybrania dwie opcje.
    W obydwu przypadkach mówi że sterownik nie jest przeznaczony dla tego sprzętu:

MSI KT6-V - problem z instalacją karty sieciowej w win me
  • REKLAMA
  • #8 8146204
    dinos83
    Poziom 33  
    Ocena: 180
    podaj identyfikator sprzętu.
  • #10 8146244
    dinos83
    Poziom 33  
    Ocena: 180
    everest ultimate. Już nie pamiętam jak się sprawdzało w tym systemie.
  • Pomocny post
    #11 8146652
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Wygląda mi to na instalowanie sterowników do czegoś czego na tej płycie nie ma (RTL8139/810x) - zgodnie z komunikatem Windowsa.

10/100 Ethernet LAN
    • VIA 8237 integrated MAC + Realtek 8201BL PHY
    - Supports 10/100Mbps auto-negotiation operation
    - Supports ACPI power management

Realtek RTL8201BL jest PHYceiverem i nie potrzebuje sterownika (driverless hardware device).
    Przydałby się natomiast sterownik zintegrowanemu kontrolerowi (MAC) w VT8237 (VIA Rhine ...)

Odinstaluj tamto i spróbuj tego:
    http://www.viaarena.com/Driver/via_rhine_ndis5_v384a.zip
  • #13 8147815
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    hipekk napisał:
    Swoją droąa (tak z ciekawości) skąd wiedziałeś, że to akurat o ten sterownik chodzi ;) ?
    A swoją drogą (pytam bez ciekawości, tylko z wrodzonej złośliwości :cry: ), dlaczego Ty nie wiesz jaką masz kartę ? I zawracasz głowę ludziom bez powodu ?
  • #14 8148093
    jag61
    hipekk napisał:
    WojtasJD sterownik który podałeś zdał egzamin :)

Swoją drogą (tak z ciekawości) skąd wiedziałeś, że to akurat o ten sterownik chodzi ;) ?

Bo przejrzał pełną specyfikację płyty (ja tego nie zrobiłem).
    :arrow: Lzep - swoją drogą takie sterowniki (sieciówki) są na stronie producenta płyty(znaczy 8139...) - chyba wrzucili je we wszystkie z realtekiem.. (od mojej są identyczne :) )
  • #15 8148178
    hipekk
    Poziom 19  
    Lzep nie wniosłeś nic konkretnego do tematu (jedyne co zrobiłeś to to że podałeś link do strony, o której pisałem, że nie pomogła) a zadajesz pytania moim zdaniem bez sensu. Ściągnąłem sterowniki ze strony producenta płyty (po sprawdzeniu nadrukowanego symbolu) tak jak logika na to wskazuje. Pojawił sie problem więc zapytałem na forum, bo o ile dobrze wiem właśnie do tego między innymi ono służy. Osoby które mają pojęcie w temacie bardzo szybko mi pomogły, za co serdecznie dziękuje. Natomiast jeśli dla Ciebie mój temat to zawracanie głowy bez powodu to po co piszesz (przypomnę, że Twoje wypowiedzi niczego przydatnego do tematu nie wniosły)?

Lzep - dziękuje za odpowiedź, będę wiedział co zrobić w takiej sytuacji w przyszłości ;)
  • #16 8148252
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Cytat:
    Lzep - dziękuje za odpowiedź, będę wiedział co zrobić w takiej sytuacji w przyszłości
    OK, ja też będę wiedział co zrobić, jak trafisz na forum właściwe dla twojej płyty !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z instalacją karty sieciowej na płycie MSI KT6-V w systemie Windows ME, gdzie w Menedżerze urządzeń pojawił się czerwony wykrzyknik. Użytkownik próbował różnych sterowników, jednak bezskutecznie. Odpowiedzi sugerowały, że problem może wynikać z konfliktów przerwań lub niewłaściwych sterowników. Zasugerowano, aby najpierw zainstalować sterowniki chipsetu VIA 4in1, a następnie sterowniki karty sieciowej. Ostatecznie, po zainstalowaniu odpowiedniego sterownika dla zintegrowanego kontrolera VIA Rhine, problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA