logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

głośniki Manta MM 1060 SIGN - problem z regulacją

kedar33 04 Cze 2010 08:37 1049 2
REKLAMA
  • #1 8153228
    kedar33
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie. Kupiłem "z kosza" w supermarkecie sam woofer od tego zestawu za 5 zł. Miał uszkodzony głośnik a pamiętając że coś mi się tam wala w domu postanowiłem, że wymienię i podłącze do "kuchennego" TV N coby dźwięk był nieco lepszy. Wzmacniacz sprawny, w miejsce uszkodzonego 10W 4om wsadziłem niskotonowe 30W 4om i jest OK tyle tylko, że ten Mantowski wynalazek nie ma żadnej regulacji głośności. O co chodzi ? Żadnych gał itd. Na skrzynce z tyłu jest tylko Audio Input, Output i przewód Remote który jest upitolony i nawet nie wiem jakim wtykiem się kończył. Niby jakieś sterowanie ??? 5 żył - 2 wejścia bezpośrednio na wzmacniacz, 2 "przejścia" z gniazda Audio Input dokądś tam, za urżniętą wtyczką oraz jeden przewód którego przeznaczenie nie jest mi znane, podłączony do osobnego gniazda na płytce wzmacniacza. W informacji technicznej podają że jest regulacja natężenia - GDZIE ???
  • REKLAMA
  • #2 8155462
    bibul
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Jakoś ten odnośnik nie działa... Modelu też namierzyć nie mogę.

Ano sprawa wygląda na prostą:
    Potrzebujesz potencjometr stereo - na start zacznij np od 2x100kΩ.

Podłączenie do jednego kanału:
    Do pierwszego odczepu podłącz ten trzeci niewiadomy kabelek - zapewne masa (ale sprawdź czy to napewno masa).
    Do drugiego odczepu podłącz kabelek idący prosto na wzmacniacz.
    Do trzeciego odczepu ten kabelek idący rzekomo od wejścia audio.

Drugi kanał identycznie. Masa wspólna dla obu kanałów.
    Razem masz właśnie 5 żył w kabelku.
  • #3 8164374
    kedar33
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dzięki serdeczne. Powinno zagrać. Pozostaje tylko kwestia nieszczęsnego, 5-go przewodu choć już bardziej z ciekawości. Te 5 przewodów jest w ekranie/masie o czym nie napisałem :). Sprawdzę jeszcze do której nóżki to lezie w scalaku, może coś pomoże.
REKLAMA