logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować sterowniki HP Deskjet F4180 przy podłączeniu do Asus RT-N13U?

95david95 04 Cze 2010 20:27 8291 8
REKLAMA
  • #1 8155523
    95david95
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam. Ostatnio kupiłem router Asus RT-N13U i podłączyłem do niego 2 PC (jeden po kablu, drugi WiFi). Router wyposażony jest w print serwer, który obsługuje również urządzenia wielofunkcyjne takie jak moje HP Deskjet F4180. Drukarke podłączyłem pod wejście USB w asusie, router ją wykrył zaczął udostepniać i wszystko byłoby dobrze gdyby nie to, że kiedy próbuje zaistalować sterowniki nie mozna dokończyć instalacji, bo nie jest podłączony pod port USB w PC, tylko w routerze. Nie wiem teraz co z tym fantem zrobić :| i z góry dzięki za pomoc. :D

PS. Wie ktoś może dlaczego konfiguracja sieci nie jest możliwa w nowszych przeglądarkach tzn. próbowałem ustawić router w operze, mozilli, IE8, a on nie zapisywał zmian. Udało mi się to dopiero, gdy wszedłem przez IE6 :?:
  • REKLAMA
  • #2 8156344
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    próbowałeś Dodaj Drukarkę => Drukarka Siecowa ?
  • #3 8157450
    95david95
    Poziom 2  
    Tak, próbowałem i działa ale tylko drukarka na wgranych sterownikach w Win7, a mi zależy na tym, żeby wgrać oryginalne stery, bo tylko wtedy działa skaner :cry:. Próbowałem również skanować za pomocą "Faksowanie i skanowanie w systemie Windows" ale za każdym razem wyskakuje mi, że nie odnaleziono skanera. Wie ktoś może jak zmusić to oryginalne oprogramowanie od HP, aby szukało drukarki udostępnionej w sieci :?:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 8157565
    bogiebog
    Poziom 43  
    za pomocą print servera nie udostępnisz skanera z drukarki po sieci,
    te "print servery" obsługują tylko protokóły drukowania
  • #5 8157644
    95david95
    Poziom 2  
    Aa dzięki :D a wiesz może dlaczego strona konfiguracyjna działa tylko na starych przeglądarkach i jak ewentualnie można to naprawić. I z tego co wiem ten routerek ma funkcje QoS i chciałem ograniczyć prędkość 1 PC tylko nie mogę tego ogarnąć :D. Wiesz może co i jak należy wpisać, żeby zadziałało (ja w tych sprawach jestem kompletnie zielony).
    Jak zainstalować sterowniki HP Deskjet F4180 przy podłączeniu do Asus RT-N13U?
  • #6 8157756
    bogiebog
    Poziom 43  
    > a wiesz może dlaczego strona konfiguracyjna działa tylko na starych przeglądarkach

tak to już zrobił producent, parę powodów
    - nie wiedzą że można lepiej
    - nie potrafią
    - nie mają ludzi i czasu na to
    - sprzęt nie pozwala (mało pamięci)

> I z tego co wiem ten routerek ma funkcje QoS
    w manualu nic o tym nie ma, a gdzie to widzisz ?
  • REKLAMA
  • #7 8157870
    95david95
    Poziom 2  
    Tzn. sugerowałem się właśnie tą zakładką, którą widać na załączonym obrazku XD. Poszperałem gdzieś na forum i się dowiedziałem, że własnie ta funkcja umożliwia ustawianie przepustowości i myślałem, że da radę właśnie tam to ustawić tylko nie wiedziałem jak :D Ale jak nie to trudno. A wracając do udostępnienia tej drukarki. Znalazłem oprogramowanie na ich stronie, które umożliwia obsługę urządzenia wielofuncyjnego(nie tylko drukarki), tylko zatrzymali się w rozwoju na XP i na Viscie, ani Win 7 nie działa :|
    Więc thx za pomoc :D
  • REKLAMA
  • #8 8926964
    zax_01
    Poziom 1  
    u mnie wszystko ładnie dziala, to nie jest zwyczajny print server, asus to jakoś inaczej rozwiązał. dzisiaj kupiłem, wszystko popodłączałem i ładnie działa - nie musialem dodawać żadnej drukarki sieciowej, po podłączeniu do N13U widzi drukarke tak, jakby była podłączona normalnie do komputera - oto problem jakie się u mnie pojawiły:

po zainstalowaniu programów z płyty ASUS utility, program device discovery nie widzial routera - przyczyną tego było to, że router widział jeden komputer jako 3 sesje(nie wiem dlaczego), przydzielał mu 3 różne adresy IP, rozwiązanie było bardzo proste - wystarczyło kliknąć na głównej stronie na ikonkę klientów, a w miejscu po prawej stronie, ktora sie wyswietliła - odśwież - pomoglo ;)

następnie wywołałem z płyty kreator podłączania drukarki i wszystko śmiga :) device discovery też wszystko już ładnie pokazuje!

a panel admin śmiga mi na każdej przeglądarce - wcześniej rzeczywiscie był problem, ale znowu wywołany przez te 3 sesje, tylko na początku tak było.
    zachęcam do zabawy ;)
  • #9 21702295
    pawelgruntkowski8
    Poziom 1  
    Witam, czy drukarka HP Deskjet F4180 ma Wi‑Fi, aby podłączyć do telefonu bądź laptopa?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją sterowników do drukarki HP Deskjet F4180 podłączonej do routera Asus RT-N13U. Router wykrywa drukarkę, ale instalacja oryginalnych sterowników nie kończy się pomyślnie, ponieważ drukarka jest podłączona do routera, a nie bezpośrednio do komputera. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że print serwery obsługują jedynie protokoły drukowania, co uniemożliwia korzystanie ze skanera. Użytkownik zauważa również problemy z konfiguracją routera w nowszych przeglądarkach, które nie zapisują zmian, co udało się rozwiązać w starszej wersji Internet Explorera. Dodatkowo, pojawiają się pytania o funkcję QoS w routerze, której dokumentacja nie potwierdza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA