logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DDR2 667 3GB czy DDR2 800 2GB do BE 7750, wydajność i OC – co wybrać?

NewVOYAGER 04 Cze 2010 21:41 10051 8
REKLAMA
  • #1 8155872
    NewVOYAGER
    Poziom 10  
    Pytanie jest następujące: Jaki zakup będzie zakupem lepszym 3G DDR2 667 czy 2G DDR2 800 - zakładając, że producent obu tych propozycji jest ten sam. Szukając w internecie porównania wydajności pamięci trafiłem na takie: Link ,które wykazuje jak małe są różnice. Podejrzewam, że dla użytkownika są nawet nieodczuwalne. W takim razie co przemawia za szybszym ram'em?

Mam procesor BE 7750 i pewnie kiedyś będę chciał go podkręcić na te 3.0 (do 3.3 ponoć da się stabilnie) Zastanawiam się czy może zatem przy OC wolniejszy ram 667 będzie stanowił przeszkodę?

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 8155937
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Nie bardzo wiadomo na jakiej płycie, ale pewnie w ciemno można przyjąć, że szybsze będą, z punktu widzenia OC, korzystniejsze.
    Nie wiadomo nadto jaki system i zastosowanie sprzętu, a to może stanowić wyznacznik czy lepiej mniej, a szybciej, czy więcej, ale wolniej.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 8156180
    NewVOYAGER
    Poziom 10  
    Płyta ASUS M3N78. System - zastanawiam się nad zmianą na Vista 64/XP64. Przeznaczenie sprzętu gry.

Jeśli chodzi o OC to już wiem, że szybszy ram daje większe możliwości podkręcenia.

Co do samej szybkości z zestawienia które podałem w pierwszym linku wynika, że 800 są szybsze ale nieznacznie. Tu kolejny artykuł z którego płynie jeden wniosek że nie warto inwestować w 800 (jeśli nie nastawiamy się na OC) Link

Zapraszam do dalszej dyskusji :D
  • #4 8156613
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    Płyta - kapeć. Sekcja zasilania nie rokuje zbyt dobrego podkręcania. Tym nie mniej, płyta (procesor) obsługuje DC, dla tego dla osiągnięcia najwyższej przepływności należy pamięci instalować zawsze parami (2x1GB lub 2x2GB). Dla tego instalacja 3GB pamięci może nie być najszczęśliwszym rozwiązaniem.

Ja bym zastosował 2x1GB DDR2-800
  • REKLAMA
  • #5 8157243
    NewVOYAGER
    Poziom 10  
    To płytę mi pojechałeś Kefir :D - wybrałem dlatego, że miałem zamiar przez jakiś czas funkcjonować na tej zintegrowanej grafice 8200 z powodów czysto finansowych (brak pieniędzy w studenckim budżecie na kartę graficzną). Teraz mam środki i mam zamiar zainwestować w GF 8800GT (dobry wybór?). No i w obliczu takiej sytuacji wybór płyty głównej okazał się, że tak powiem nieidealny z czego zdaje sobie sprawę.

Wracając do RAM'u o co chodzi z przepływnością? - mógłbyś rozwinąć.

"Tym nie mniej, płyta (procesor) obsługuje DC, dla tego dla osiągnięcia najwyższej przepływności należy pamięci instalować zawsze parami (2x1GB lub 2x2GB). Dla tego instalacja 3GB pamięci może nie być najszczęśliwszym rozwiązaniem."

Zakładając, że nie będę podkręcał sprzętu. To wybór 2G 800 czy może 4G 667 (ten 1G dodamy by mieć pary) będzie lepszym rozwiązaniem?
  • #6 8157376
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    To zależy co robisz. Jak nie projektujesz w AutoCADzie lub podobnych, to 2GB w zupełności wystarczy. Twoja płyta jest brązowo-czarna czy jasno-żółta?
  • REKLAMA
  • #7 8157736
    NewVOYAGER
    Poziom 10  
    Brązowo-czarna. Dokładnie ten model: Link. Kefir - co do sekcji zasilana na płycie jak myślisz czy warto zakupić na nią indywidualne chłodzenie ASUS'a czy lepiej zadbać o dobry wiatr w obudowie? Podejrzewam że skrytykowałeś sekcję zasilania ze względu na słabej jakości kondensatory jakie tam zastosowano - może to chłodzenie wydłuży ich żywotność?

W wolnych chwilach dłubie modele w 3ds Max dlatego też poważniej zastanawiam się nad tą większą ilością wolniejszego RAM - 4G DDR 667. Gdyby wybór był między 2G 667 a 2G 800 to sprawa była by prosta. No ale jeśli wydajność 667 i 800 jest zbliżona a za 800 przemawia głównie większy potencjał OC którego i tak na moim sprzęcie w pełni bym nie wykorzystał, to skłaniam się bardziej ku tym 4G 667... co 4G to nie 2G że tak powiem :D

Sprawa jest dalej otwarta zapraszam do dyskusji :)

Pozdrawiam!
  • #8 8157753
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    A, no to spojrzałem na wersję EH tej płyty (jak się zorientowałem jest ich co najmniej 3, w różnych wykonaniach). Jeżeli dłubiesz w 3ds-ie, to 4gb obowiązkowo.
  • #9 8158757
    NewVOYAGER
    Poziom 10  
    Decyzja podjęta 4G 667.

A teraz to czego często brakuje mi w tematach na elektrodzie czyli wnioski.

Z testów przedstawionych w linkach wynika jednoznacznie, że do mitów możemy zaliczyć przewagę jaką niesie wyższe taktowanie pamięci RAM. Różnica między 667 a 800 wynosi 2-3% więc jest że tak powiem rażąco niska. To co przemawia na korzyść pamięci taktowanych wyższym zegarem to większy potencjał OC. Mówiąc najprościej jak się da na pamięciach taktowanych wyższym zegarem możemy osiągnąć lepsze wyniki OC. Jeśli nie masz zamiaru kręcić swojego sprzętu nie kieruj się zegarami pamięci a jej ilością. Przy okazji obalam kolejny mit jakim jest przereklamowany dual channel który daje przyrost wydajności w granicach UWAGA 1% więc naprawdę nie warto sobie tym zaprzątać głowy.

Pozdrawiam!
    temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji porównano pamięci RAM DDR2 667 i DDR2 800, z naciskiem na ich wpływ na wydajność oraz możliwości podkręcania. Użytkownik zastanawiał się, czy lepszym wyborem będzie 3GB DDR2 667 czy 2GB DDR2 800, biorąc pod uwagę, że różnice w wydajności są minimalne (2-3%). Wskazano, że dla zastosowań gamingowych oraz przy planowanym podkręcaniu procesora BE 7750, szybsza pamięć może oferować lepsze możliwości OC. Jednakże, dla użytkowników nie planujących OC, większa ilość wolniejszej pamięci (4GB DDR2 667) może być bardziej korzystna. Podkreślono również, że dual channel nie przynosi znaczących korzyści wydajnościowych. Ostatecznie, użytkownik zdecydował się na 4GB DDR2 667, uznając, że ilość pamięci jest ważniejsza niż jej taktowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA