logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z Mini SSD Dell netbook- scan SMART ATRIBUES z MHDD

basior1981 07 Cze 2010 00:39 2932 6
  • #1 8163657
    basior1981
    Poziom 2  
    Witam serdecznie.
    Tresciwy opis problemu.

Dostalem do "naprawy" Dell-a. Po wlaczeniu komputer przestal odnajdywac system.

Po odpaleniu MHDD - F8 - SMART attributes
    Problem z Mini SSD Dell netbook- scan SMART ATRIBUES z MHDD

Czy mozna cos z tym dyskiem jeszcze zrobic?

Czy najlepiej do kosza?
    Dziekuje za wszelka odpowiedz.
  • #2 8169652
    Tomeksup
    Poziom 16  
    Ocena: 65
    Żaden dysk nie powinien lądować w koszu. Zrób "Erase" a później "Remap" w Mhdd i sprawdź czy są uszkodzone sektory. Jeśli nie ma tzw. stukania głowic, nie zawiesza się dysk podczas pracy, nie ma bad sektorów to dysk jest w porządku.
  • #3 8169673
    basior1981
    Poziom 2  
    Tomeksup napisał:
    Żaden dysk nie powinien lądować w koszu. Zrób "Erase" a później "Remap" w Mhdd i sprawdź czy są uszkodzone sektory. Jeśli nie ma tzw. stukania głowic, nie zawiesza się dysk podczas pracy, nie ma bad sektorów to dysk jest w porządku.

Podczas proby ERASE wyskakuje komunikat:

Catastrophic error

Broken drive

Press any......
  • #4 8169689
    Tomeksup
    Poziom 16  
    Ocena: 65
    Można wnioskować, że z dyskiem jest coś poważnego.

Czy dysk stuka ?

Czy można zrobić remap ?

A w Victorii i Hdd Repair jak sie zachowuje ?
  • #5 8169758
    basior1981
    Poziom 2  
    Tomeksup napisał:
    Można wnioskować, że z dyskiem jest coś poważnego.

Czy dysk stuka ?

Czy można zrobić remap ?

A w Victorii i Hdd Repair jak sie zachowuje ?

Moze nie do konca dobrze wszystko okreslilem.

Problem z Mini SSD Dell netbook- scan SMART ATRIBUES z MHDD Problem z Mini SSD Dell netbook- scan SMART ATRIBUES z MHDD

Dysk jest na zasadzie karty flash - tak to wyglada.
    Sama elektronika i pamieci. Laczna pamiec 8GB.
    Wiec brak glowicy - wiec nie ma co stukac.

Samo w sobie wiec "mechanicznie" powinno dzialac zawsze 100%.

Dysk jest wykrywalny da sie czytac smart.

Jednak calej reszty nie da sie zrobic.

Netbook Dell Inspiron 910. (takie male gowienko 12 cali.)
  • #6 8169790
    basior1981
    Poziom 2  
    Tomeksup napisał:
    Stukanie odpada. To nie zmienia faktu, że trzeba zastanowić się nad problemem. Proponuję poczytać na forum o HDD Repair. Jeżeli dysk jest przeznaczony na straty to nie zaszkodzisz mu bardziej.
    Dlatego napisalem na tym forum.

Mam dosc ograniczone mozliwosci testowania.
    Odpalac musze pseudo system z USB - gdyz ta mala wersja netbooka nie posiada cd ani systemu na flash dysku - ktory po prostu jednego dnia zbuntowal "No operating system" dajac komunikat.

Odpalam z USB grud-a i mam opcje z Partmag-u testowanie dysku mhdd

Dodano po 1 [godziny] 58 [minuty]:

Tomeksup napisał:
    Stukanie odpada. To nie zmienia faktu, że trzeba zastanowić się nad problemem. Proponuję poczytać na forum o HDD Repair. Jeżeli dysk jest przeznaczony na straty to nie zaszkodzisz mu bardziej.

Po przeprowadzeniu testow w HDA:

Atrybuty SMART failed w:

170 - FAILED - 170 AAh Reserved Block Count
    174 - FAILED - 174 AEh Unexpected Power Loss
    188 - FAILED - 188 BCh Command Timeout

Jak sobie z tym poradzic ?????????
  • #7 9293721
    rajucorsa
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    witam też mam Dell-a 910 z SSD 8Gb i mam ten sam problem i podobnie testowałem jak kolega mój dysk SSD włożyłem do innego modelu i działa poprawnie czyli wychodzi na to że to płyta główna ma problem z obsługą dysku więc zaczołem pomiary i na wyściach mini PCI nigdzie nie pojawia mi sie 5V a na innym lapku jest 5V z tym że nie pamiętam na której nóżce co uaktualnie.

Wygląda na to że na płytke wchodzi 3,3 v i zasila bios tego dysku i odczytuje tylko informację a napięcia nie dochodzą na kość pamięci w moim przypadku i dlatego nie można dokonać operacji na dysku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z netbookiem Dell Inspiron 910, który przestał rozpoznawać system operacyjny. Po uruchomieniu narzędzia MHDD i sprawdzeniu atrybutów SMART, okazało się, że dysk SSD (8GB) wykazuje błędy, w tym "Catastrophic error" oraz kilka atrybutów SMART, które zawiodły. Użytkownik zauważył, że dysk działał poprawnie w innym modelu, co sugeruje, że problem może leżeć w płycie głównej netbooka, która nie dostarcza odpowiedniego napięcia do dysku. Wskazówki dotyczące dalszych testów obejmują użycie narzędzi takich jak Victoria i Hdd Repair, a także sprawdzenie zasilania na wyjściach mini PCI.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA