logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebna komenda cmd-wstrzymanie na określony czas

bartek0305 08 Cze 2010 20:18 12235 6
REKLAMA
  • #1 8169809
    bartek0305
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam! Czy istnieje komenda lub sposób do wiersza poleceń, która by wstrzymała wykonywanie w wierszu poleceń na określony czas? Nie chodzi mi ani o PAUSE ani inne podobne, bo je "włączamy" poprzez wciśnięcie klawisza a ja chciałbym żeby po 2 min ruszyło automatycznie, np:

@Echo. off
    :pocz
    replace C:\folder\x.txt C:\
    (tu chciałbym zatrzymać np na 2 minuty po czym się sam, automatycznie, bez mojej ingerencji "odwiesza" i rusza dalej)
    goto pocz

Chciałbym zeby powstał mi taki zapętlony programik, robiący jakby co 2 min kopię pliku x.txt

Mam nadzieję że dobrze wytłumaczyłem, liczę na pomoc :) Dziękuję i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8169883
    dinos83
    Poziom 33  
    Ocena: 180
    ustawisz parametr timeout 120 i odliczy 2 minuty do powtórzenia komendy (lub wykonanie wcześniej po nacieknięciu klawisza)
    Załączniki:
    • timeout.zip (16.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 8170365
    bartek0305
    Poziom 12  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź, ale powiedzcie mi jeszcze prosze: przesłane przez Was pliki to exe. Ta komenda timeout <xxx> nie działa w zwykłym okienku wiersza poleceń, więc muszę stworzyć cały ten swój programik i skonwertować do exe? Początkowo planowałem zrobić to tylko w pliku bat. Kod od lekto wygląda już w ogóle bardzo profesjonalnie, a ja nie bardzo znam sie na pisaniu programów, jedynie zaczerpnąłem troche bata i myślałem że tym dam rade :)
  • Pomocny post
    #5 8170374
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    @Echo. off
    :pocz
    replace C:\folder\x.txt C:\
    ping -n 121 localhost > nul
    goto pocz
  • REKLAMA
  • #7 8171433
    bartek0305
    Poziom 12  
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi :) Dinos, próbowałem na różne sposoby, ale niestety nie działała mi Twoja komenda. W każdym razie dziękuję za starania-metoda Wojtasa'a zadziałała dokładnie tak jak chciałem! ;) Jeszcze raz dziękuję za pomoc, zamykam. :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał sposobu na automatyczne wstrzymanie wykonywania komend w wierszu poleceń na określony czas, aby stworzyć zapętlony program do kopiowania pliku co 2 minuty. Odpowiedzi sugerowały różne metody, w tym użycie komendy `timeout` w pliku wsadowym oraz zastosowanie polecenia `ping` do wprowadzenia opóźnienia. Użytkownik potwierdził, że metoda z `timeout` działała zgodnie z oczekiwaniami, a inne propozycje, takie jak plik wykonywalny, nie były potrzebne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA