logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alphard EW 80 - obudowa zamknięta czy bas refleks do kolumny dwudrożnej?

y2k2 12 Cze 2010 13:43 2859 10
REKLAMA
  • #1 8181997
    y2k2
    Poziom 11  
    Witam chcę zrobić sobie dwie kolumny na głośnikach alphard ew 80. Mam już jeden taki głośnik. I chcę dokupić drugi taki sami i do tego jakieś wysokotonówki.
    Co prawda nie mam doświadczenia w sprzęcie audio i zdaję sobię sprawę że głośniki są średniej klasy, ale wydaje mi się że aż takie złe nie są.
    Czy taka kolumna dwu drożna grała by w miarę zadowalająco ( nie jestem audiofilem)? Słucham rocka, punk rocka czasem jakiś rap.
    Jaką wybrać obudowę zamkniętą czy bas refleks, ile litrów?
    Jakie głośniki wysoko-tonowe?
  • REKLAMA
  • #2 8183932
    wisnia_lwa
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Cytat:
    i zdaję sobię sprawę że głośniki są średniej klasy

One są grubo poniżej średniej klasy :) Ale jeśli już jeden taki masz, chcesz coś zrobić bardzo niewielkim kosztem, to możesz spróbować. Jednak ten głośnik to naprawdę dno- niska efektywność, mała moc, buczący i dudniący bas, średnie tony? Nie pytaj... Jednak jeśli mimo wszystko zdecydujesz się budować na nim kolumny, to jako "soprany" kup:

Link

Będzie odstawało klasą daleko od tego alpharda (chociaż to najtańsza wysokotonówka, która "gra"), ale to nic- daje to możliwości ulepszenia na przyszłość zestawu (zmienisz same głośniki nisko-średniotonowe), chociaż pomysł łączenia głośnika 20 cm i wysokotonowej, słabej kopułki- nie jest najlepszy (marnej jakości średnie tony). Jednak rozumiem, że to nie musi być Hi-End na razie :P

Obudowa do Alpharda- zamknięta między 25- 30 litrów (jak ci już bardziej spasuje :P ), silnie tłumiona w całej objętości (np. wata, watolina z kurtki zimowej itp.- jakiś rzadki materiał)
  • REKLAMA
  • #3 8184752
    y2k2
    Poziom 11  
    A może zrobię tak że zrobię kolumnę na próbę z tego alpharda i tej wysokotonówki, jeżeli będzie to lipnie to zmienię go na coś innego. Czy jak zrobię skrzynię 30 litrów to będę mógł wstawić później coś innego. Jaki polecili byście do tego możliwie najtańszy głośnik? Najprawdopodobniej będę to napędzał diorą ws 442.
  • REKLAMA
  • #4 8185274
    wisnia_lwa
    Poziom 28  
    A muszą być te głośniki akurat? Powiedz tak- jak duży pokój, jaka muzyka to wiemy, i najważniejsze- MAKSYMALNY budżet jaki możesz przeznaczyć na kolumny.

I wtedy zaczniemy coś dobierać :) Po co robić coś, a za chwile poprawiać? Lepiej raz, a dobrze :)
  • #5 8185639
    y2k2
    Poziom 11  
    Pokój ma około 20m^2. Na same głośniki mogę wydać do 150 zł, chyba że odczekam i dozbieram. Płyty meblowe się jakieś znajdzie. Wkręty, klej i wytłumienie też się jakieś znajdzie.
  • REKLAMA
  • #6 8187111
    error_cthz
    Poziom 12  
    Nowy ALPHARD EW 80 (obecnie jaki masz) to koszt ok 35 zł
    Nowy STX (gdn 20-80-8) a na pewno lepszy to ok 32 zł

Różnica nie wielka, jakość pewnie też lepsza niż ALPHARD i a nawet taniej na STX:)
    Słyszałem tego STX i moge polecić! Natomiast ALPHARDA EW 80 posiadam, leży już dawno gdzieś:p i powiem Ci szczerze, że to "nic nie warte" za te pieniążki lepiej iść na browar z chłopakami :D

Bierz STX!
  • #7 8195159
    y2k2
    Poziom 11  
    Jak myślicie czy taka kolumna na STX gdn 20-80-8 i GDWK-10-200-8-PJ zagra przyzwoicie ? Jaka obudowa i zwrotnica do tego? Macie Panowie jakieś inne propozycje ? Czy będzie to dobrze grało z diora ws442.
  • #8 8195736
    wisnia_lwa
    Poziom 28  
    Za te pieniądze nie oczekuj cudów, na pewno zagra to lepiej niż jakieś creativy 2.1 itp. Z drugiej strony, na pewno będzie "kulało" trochę na średnicy, ze względu na stosunkowo duży głośnik nisko-średniotonowy. Ot, taka bardzo budżetowa konstrukcja, ale na początek może być. Chociaż, jak Ci się "nie pali", to poczekaj, dozbieraj drugie 150 zł i złożysz już coś lepszego (też na STX).
  • #9 8196746
    y2k2
    Poziom 11  
    Czy te głośniki można by wstawić w bass reflex , bo myślałem nad czymś takim:
    Alphard EW 80 - obudowa zamknięta czy bas refleks do kolumny dwudrożnej?
    Buda 30litrów wysokość 45cm szerokość 26cm.
    Czy średnie tony bądą fatalne, czy będzie znośnie?
    Nie wiem czy jest sens pakować lepsze kolumny do diory ws 442, a z kasą trochę krucho.
  • #10 8196774
    wisnia_lwa
    Poziom 28  
    Jak chcesz te głośniki, to rób w zamkniętej, one nie nadają się do BR. Trudno powiedzieć, czy znośnie, zależy z czym porównywać (masz jakieś właśnie porównanie do innych kolumn, tzn. odsłuchiwałeś jakieś "znane", co Ci się podobały/ nie podobały? )
  • #11 8197634
    y2k2
    Poziom 11  
    Słyszałem kiedyś Tonsil space 86 i nawet fajnie grały, tylko bas wydawał mi się trochę twardy. A można wyrwać jakieś gotowe w cenie około 200zł?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować kolumny dwudrożne na głośnikach Alphard EW 80, z zamiarem dodania wysokotonówek. W dyskusji podkreślono, że głośniki te są niskiej jakości, z niską efektywnością i słabym basem. Zaleca się budowę obudowy zamkniętej o pojemności 25-30 litrów, z silnym wytłumieniem. Użytkownik rozważa również alternatywne głośniki, takie jak STX GDN 20-80-8, które są tańsze i lepsze jakościowo. Wskazano, że głośniki Alphard nie nadają się do obudowy bass reflex. Użytkownik ma ograniczony budżet do 150 zł na głośniki i planuje używać wzmacniacza Diora WS 442.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA