logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CTX PR960F - jak wejść w tryb serwisowy i poprawić kolory?

kacper74 28 Sie 2004 19:03 1824 5
REKLAMA
  • #1 819793
    kacper74
    Poziom 11  
    mam monitor CTX PR960F, kupilem go z drugiej reki. monitor ma cos popaprane z kolorami. domyslne tryby 9300, 6500 i 5000 daja strasznie czerwony obraz. w ustawieniach recznych udalo mi sie cos pokombinowac z ustawieniami ale mimo wszytko monitor wyswietla obraz ze zbyt duza ilascia niebieskiego i czerwonego. kombinuje i nie moge ustawic w miare naturalnych kolorow. czy jest to efekt jakiejs konkretnej usterki, a moze poprzedni urzytkownik bawil sie trybem serwisowym i cos tam namieszal.
    moze ktos wie jak sie wchodzi w tryb serwisowy tego monitora.

z gory dziekuje za sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 829227
    Robson1979
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witaj.Mam ten sam problem tyle że z monitorem CTX PR711F.Wszystkie kolory się pochrzaniły.Monitor kupiłem z allegro i podobno był na 100% sprawny,koleś wydawał się wporządku i że się zna na sprawie.Niestety po podłączeniu okazało się że wygląda jakby się namagnesował :(.Nie wiem jak wejść w tryb serwisowy tego monitora i nie wiem co mam teraz z nim zrobić.Czy może już Pan zrobił swój?? Jaka była przyczyna?? Może mój uszkodził się podczas transportu??? Proszę o odpowiedz.Może ktoś z forum nam pomoże ( liczę na to) :(((.Pozdrawiam wszystkich - Robert M.
  • REKLAMA
  • #3 834917
    kacper74
    Poziom 11  
    niestety nie udalo mi sie dokonac zadnych postepow w kierunku znalezienia przyczyny usterki tego monitora. dodam jeszcze ze dosyc charakterystycznym objawem jest to ze w zaden sposob nie da sie ustawic koloru szarego zeby byl szary. zawsze szary ma zabarwienie czerwonawe wrecz jest filetowy ewentualnie zielony jezeli kolor zielony nam na maksa. jeszcze raz prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 835192
    gregs
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    witam
    jakie napiecia macie na rgb?? powinny byc porownywalne

:arrow: kacper74 - to znaczy ze temp. bieli nie jest ok. pomierz napiecia. czesto tak bywa jak ktos zrobi przeszczep kineskopu.

:arrow: Robson1979 - czy degause tego nie rusza? sprobuj z petla rozmagnetyzujaca, ewentualnie wez magnes i sprobuj to sciagnac, co gorsza mogla sie odkleic siatka i jz nic nie zrobisz tylko wymiana kinola
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 845556
    kacper74
    Poziom 11  
    musze sie pochwalic ze osiagnalem sukces w walce z moim ctx pr960f. dobralem sie do trybu serwisowego (dla tych co chca sie nim pobawic: wylaczyc monitor przyciskiem power i wlaczyc trzymajac jednoczesnie oba przyciski regulacji kontrastu) i ustawilem kolory jak na moje oko calkiem niezle. problem byl w odpowiednich proporcjach parametru bias dla poszczegolnych skladowych. widocznie poprzedni wlasciciel bawil sie tez tymi ustawieniami i zrobil to po swojemu a moze faktycznie monitor mial kiedys wymieniany kineskop. w kazdym razie bialy jest bialy, szary jest szary a zdjecia ktore robie cyfrakiem wreszcie na moim monitorze wygladaja naturalnie :D.
  • #6 1431276
    iirek
    Poziom 11  
    POSZUKUJE SCHEMATU DO TEGO MONITORA.SPALIŁO MI SIE ODCHYLANIE

Wyłącz Caps Lock (Regulamin pkt.10) <SławeK>
REKLAMA