logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Multimetr UNI-T M890G - chyba coś popsułem (termistor)

pawcio5555 16 Cze 2010 22:47 5474 2
REKLAMA
  • #1 8198337
    pawcio5555
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam!
    Posiadam multimetr UNI-T, który mam już 2 lata i do tej pory spisywał się bardzo dobrze. Ostatnio musiałem zmierzyć napięcie na nieoznaczonym transformatorze (które wynosiło ≈1200V, czyli za dużo - szybko odłączyłem multimetr). Jednak gdy włączyłem go po paru dniach nie używania okazało się, że z przyrządem jest coś nie tak - pokazuję 2,69(:D)V, gdy żadne napięcie nie jest podłączone.
    Po zdjęciu obudowy (gwarancja już minęła) od razu zauważyłem, że wewnętrzny termistor (termometr) o oznaczeniu PTC. Jest cały czarny i od razu rzucił się w oczy. Jeśli podłączymy jakieś napięcie pod miernik pokazuje właściwie (±1V), ale nie jest to wygodne. Prosił bym (jeśli ktoś ma podobny miernik lub zna tą część) o podanie wartości termistora - powinno udać się go łatwo wymienić...
    W załączniku zdjęcie.
    PS.: na tym grubym drucie, który łączy A z COM zebrała się kropelka cyny, ale to chyba nic nie znaczy (prawda :?: )
    Multimetr UNI-T M890G - chyba coś popsułem (termistor) Multimetr UNI-T M890G - chyba coś popsułem (termistor)
  • REKLAMA
  • #2 8202334
    al777
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    Ta kropla cyny to skalowanie bocznika do pomiaru prądu na najwyższym zakresie - jest OK.
    Dawno już nie mam takiego miernika, ale jak byłem zmuszony go naprawiać (błędy początkującego), to w sieci było sporo schematów. Ja znalazłem np. na eserviceinfo (skądinąd niezła strona z materiałami, chociaż śmieci też sporo).
    Mam nadzieję że znajdziesz na tym schemacie swój element.
  • #3 8203644
    pawcio5555
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Rozwalił mi się całkiem - i dobrze...
REKLAMA