logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować TP-Link 543G WISP do przekazywania sygnału WiFi?

parslej 19 Cze 2010 05:17 3442 5
  • #1 8205354
    parslej
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    Mam u siebie Neostrade Lifebox i domek 2 pietrowy.
    Na górze gdzie stoi Lifebox wifi ladnie dziala, na dole sygnal jest za słaby.
    Czytałem w necie ze można ten sygnał niejako przekazać

Zakupiłem TP-Link 543G z opcja WISP. Odalilem go w trybie AP Client i co dalej?
    Kreator konczy sie na pytaniu czy IP statyczne/dynamiczne czy ppp

Nie mam w konfiguracji pytania o to jaka siec mam przekazywac no i generalnie nie działa...

Czytam instrukcję ale nie ma tam wielu szczegółów na temat przekazywania sieci...
    Jak to ustawic, jaka jest zasada dzialania?

Help pleeeese
  • #2 8205577
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    > na dole sygnal jest za słaby.

Jak na dole masz słaby sygnał to jak ustawisz tam "przedłużacz WIFI" to nadal będziesz miał te same problemy.

Jedyną poprawną metodą w budynkach aby pokryć sygnałem WIFI całość jest połącznie AP-eków _kablem_ tak aby każdy AP-ek pokrywał silnym sygnałem WIFI _cześć_ domu. Wszelkie inne norweskie kombinacje dostarczą ci niezapomnianą ilość kłopotów i frustracji.

Przedłużanie sygnału WIFI = tryb Repeater (universal) WIFI. Ale 543G nie ma trybu repeater. 543G może za to odebrać sygnał WIFI i zamienić go na ethernet - czyli rozdzielić sygnał WIFI - tak jak od dostawcy internetu radiowego. Ale nie wiem czy to cię urządza w tym wypadku.

EDIT: No i oczywiście 543g może pokryć sygnałem WIFI cześć domu ze słabym sygnałem WIFI od routera jak dostanie sygnał od routera po kablu.
  • #3 8205842
    parslej
    Poziom 9  
    bogiebog napisał:
    >543G może za to odebrać sygnał WIFI i zamienić go na ethernet - czyli rozdzielić sygnał WIFI - tak jak od dostawcy internetu radiowego. Ale nie wiem czy to cię urządza w tym wypadku.

EDIT: No i oczywiście 543g może pokryć sygnałem WIFI cześć domu ze słabym sygnałem WIFI od routera jak dostanie sygnał od routera po kablu.

Czy dobrze wiec rozumiem ze musiabym zobic cos takiego:
    1. na gorze zostaje Livebox
    2. na dole TPLINK zamieniajacy WIFI na ethermet
    3. do tego TPLINKa podpiac jeszcze jeden router WIFI tak aby stworzyc nowa mocna siec ?
  • #4 8205863
    bogiebog
    Poziom 43  
    Cytat:
    1. na gorze zostaje Livebox
    2. na dole TPLINK zamieniajacy WIFI na ethermet
    3. do tego TPLINKa podpiac jeszcze jeden router WIFI tak aby stworzyc nowa mocna siec ?

Tak
    Zakładając ze masz na tyle silny sygnał WIFI od LB w miejscu gdzie postawisz tplinka - może antenka dodatkowa jakaś by pomogła w razie czego.

Ten "jeszcze jeden router" to wystarczy AP-ek, funkcji routera nie potrzebujesz, ale router WIFI może być, użyjemny tylko części AP.

Poza tym jak już myślisz o nabyciu AP-eka to lepiej kup taki z trybem Client i postaw go w miejsce tplinka a tplinka użyj do rozsyłania sygnalu WIFI jako ten drugi AP-ek. Np WA501g/WA500g/Ovislink Airlive WL1600GL, Tryb client pozwoli na to że komputery podpięte do LB i do Tplinka będą sie widziały bo nie będzie dodatkowej pod/sieci utworzonej przez skrzynka odbierającą sygnał WIFI od LB.
  • #5 8205970
    parslej
    Poziom 9  
    [quote="bogiebog"]
    Cytat:

Poza tym jak już myślisz o nabyciu AP-eka to lepiej kup taki z trybem Client i postaw go w miejsce tplinka a tplinka użyj do rozsyłania sygnalu WIFI jako ten drugi AP-ek. Np WA501g/WA500g/Ovislink Airlive WL1600GL, Tryb client pozwoli na to że komputery podpięte do LB i do Tplinka będą sie widziały bo nie będzie dodatkowej pod/sieci utworzonej przez skrzynka odbierającą sygnał WIFI od LB.

Na dole mam takie miejsce gdzie laptop dziala, chodzi mi o to zeby po calym dole byl zasieg. Moim zamyslem bylo postawienie w tym miejscu takiego wlasnie wzmacniacza sygnalu.
    Kumpel ma jakis prosty AP dlinka i moze mi go dac ale bez trybu client.
    Czy zatem jak bede mial LB -> TPLINK na dole -> AP Dlink na dole to dzialac bedzie tylko komputery z dolu i gory nie beda sie widzialy ??
  • #6 8206183
    bogiebog
    Poziom 43  
    Cytat:
    Czy zatem jak bede mial LB -> TPLINK na dole -> AP Dlink na dole to dzialac bedzie tylko komputery z dolu i gory nie beda sie widzialy ??

Jak tplink wprowadzi NAT (czyli osobną) sieć to raczej nie bo zapora nie przepuśći tego, ale z drugiej strone może być OK bo wr543g można wyłączyć firewall, nie jestem pewny co to oznacza dokładnie. Próbować można.
REKLAMA