logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak wykrywania USB Prolific PL2303 po instalacji sterowników na dwóch laptopach

Labobas 19 Cze 2010 12:17 5951 27
REKLAMA
  • #1 8206047
    Labobas
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Witam!!!
    Wszystko dzialalo i sie zepsulo.Siedze juz z dwie godziny i szukam po necie,elektrodzie rozwiazania.Sterowniki sciagnalem ,zainstalowalem wedlug instrukcji zawartych na elektrodzie.Zrobilem to na dwoch laptopach,na jednym z nich wczesniej widzial.Teraz instaluje sterowniki z plytki,wyskakuje blad.Instaluje sterowniki sciagniete ze strony producenta...instaluja sie.Resetuje kompa i.....nic.Nie wiem ......moze USB sie sfajczylo....nie wiem jak moge je sprawdzic.Jest to przejscie z rs232 na usb.
    Prosze o pomoc bo juz oczy mmnie bola od cztania postow w archiwum,ktore nic nie wnosza.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 8206250
    radio-service
    Poziom 35  
    Ocena: 212
    Czy masz możliwość zmierzenia napięcia 5V w gnieździe USB ? . Całkiem możliwe że nie ma tego napięcia i dlatego przejściówka RS232/USB się tak zachowuje .
  • #3 8206633
    Labobas
    Poziom 17  
    A jak moge to sprawdzic?miernik mam
    czy chodzi o pomar w gniezdzie kompa?
    ale czy az taki zbieg okolicznosci nastapił,że w dwóch kompach tak się zrobiło?
  • REKLAMA
  • #4 8206668
    radio-service
    Poziom 35  
    Ocena: 212
    A masz może jakiegoś pendriva ? Jeśli komputer zobaczy pendriva to raczej usterka jest po stronie przejściówki lub sterowników . Na razie sprawdź to a potem będziemy dochodzić przyczyny :)
  • #5 8206726
    Labobas
    Poziom 17  
    Widzi pena,widzi urzadzenie na podczerwien do telefonu,no wszystko widzi
    Nie wiem czy dobrze rozumuje,czy jak sama przejsciowke wpakuje w port usb to powinien ja komp wykryc?
  • #6 8206753
    Sanowiak20
    Poziom 21  
    Ocena: 96
    Sprawdź miernikiem ciągłość przewodów w kablu USB (będziesz musiał jakoś to rozebrać) możliwe że jakiś kabelek się przerwał. Albo przeczyść styki we wtyczce USB.
  • #7 8206761
    Labobas
    Poziom 17  
    Wszystko posprawdzalem co sie dalo,wszystko.
    Ale powiedzcie mi,czy jak wloze przejsciowke,SAMĄ,bez kabla interfejsu to komp powinien ja wykryc?
  • #8 8207729
    Sanowiak20
    Poziom 21  
    Jeśli nie są zainstalowane sterowniki to powinien wyskoczyć "Znaleziono nowy sprzęt".
    Spróbuj odinstalować sterowniki przejściówki i ponownie zainstaluj. Potem sprawdź w menedżerze urządzeń czy masz na liście urządzenie USB-Serial Controller.
  • #9 8207962
    Labobas
    Poziom 17  
    Jak nie sa zainstalowane sterowniki to po wlozeniu usb nic sie nie dzieje.
    To co sugerujesz robilem z 10 razy,resetujac kompa po kazdej czynnosci i lipa,chyba jednak usb sie sfajczylo
  • REKLAMA
  • #10 8208254
    dj
    Poziom 12  
    Spróbuj tak:
    1. Moj komputer (ppm) -> zarzadzanie komputerem -> menedzer urzadzen -> klikasz na nazwe komputera po prawej stronie i klikasz -> Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzetu (taka mala ikonka u gory nad nazwa komputera)

2. Powinno pojawic sie okienko "znaleziono nowy sprzet".

3. Jezeli tak sie nie stalo, zobacz czy pojawia sie jakies nowe urzadzenie w "menedzer urzadzen" przy wkladaniu przejsciowki usb -> rs232.

4. Jezli dalej lipa, dobrze byloby sprawdzic na innym komputerze profilic-a.

Pozdro.
  • REKLAMA
  • #11 8208268
    Labobas
    Poziom 17  
    A powiedz mi,nie wiem czy dobrze mysle,jak wloze sama przejsciowke,bez niczego,zadnego interfejsu nic to po wlozeniu w gniazdo powinno wyskoczyc,ze znaleziono nowy sprzet?

Dodano po 2 [minuty]:

Zrobilem,zero reakcji,nic sie nie [opjawia ,nic sie nie zmienia

Dodano po 29 [sekundy]:

Na dwoch laptopach byl sprawdzany
  • #12 8208307
    jacekw7
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Po podłączeniu samej przejściówki w managerze urządzeń powinno się pojawić :
    W grupie Kontrolery USB powinien się pojawić : USB serial Converter
    W grupie Com i LPT : USB serial port
  • #13 8208327
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1573
    Najlepiej otworzyć sobie menedżer urządzeń (zakładając że to np. WinXP) i obserwować zachowanie listy przy wkładaniu/wyjmowaniu wtyczki bo 'Znaleziono nowy sprzęt...' pojawia się przy braku sterowników, jak sterowniki w systemie już są to co najwyżej sygnał dzwiękowy się pojawia/ikona w trayu.

Jak brak reakcji (z drugiej strony przejściówki nie musi być nic podłączone) to może jest uszkodzona albo coś z przewodami.
  • #14 8208378
    Labobas
    Poziom 17  
    Zadnej rakcji ,gdy obserwuje menadzera,gdy wkladam cokolwiek innego,pena,cos co jest na usb lista sie rozwija.Tej przejsciowki nie widzi,nie reaguje,zadnego ruchu na liscie.
  • #15 8208752
    Sanowiak20
    Poziom 21  
    Pozostały dwie opcje: albo przerwany kabelek albo spalona przejściówka.
    Te konwertery są na ogół bardzo lipnie wykonane (często kable się ukraszają przy wtyczce USB albo się wydzierają z puszki z układem scalonym), obstawiał bym uszkodzenie przewodu.
  • #16 8208867
    Labobas
    Poziom 17  
    Sprawdzilem ja jeszcze na starym kompie stacjonarnym.Wkladam i...........cisza.Wkladam inne rzeczy widzi je.A o ktorym kabelku mowisz?Tam w srodku,tak?Szkoda,ze to dranstwo nie jest rozbieralne
  • #17 8209412
    Sanowiak20
    Poziom 21  
    W zależności od typu przejściówki należy skupić się na tych miejscach.

Brak wykrywania USB Prolific PL2303 po instalacji sterowników na dwóch laptopach
  • #18 8209652
    Labobas
    Poziom 17  
    aha,czyli jak myslalem,musialbym swoja jakos rozbroic,tak pisalem u mnie nie ma kabla
  • #19 8213626
    dj
    Poziom 12  
    A sprobuj powyginac w rozne strony Profilic-a w gniezdzie USB komputera, moze jakis "zimny lut" przy wtyczce.

Pozdro.
  • #20 8213901
    Labobas
    Poziom 17  
    wierz mi,ze od tego zczalem,jeszcze postaram sie go rozbroic,i tak nie dziala i tak nie dziala
  • #21 8262382
    Labobas
    Poziom 17  
    a takie cos znacie,dobra przzejsciowka?
    chip profilic
  • #22 8289886
    blur
    Poziom 22  
    Ocena: 58
    chyba chodzi Ci o Prolific a to nie przejściówka tylko chip który wielu producentów wkłada do przejściówek, ja walczę już od kilku dni na W7 i bez efektu, widzi urządzenie, sterowniki instaluje ale nie potrafi uruchomić urządzenia
  • #23 8307776
    Labobas
    Poziom 17  
    No poszukiwania kabelka dobrego trwaja,zna ktos ten produkt?
    http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=38365

Dodano po 3 [minuty]:

aha,czy przy fejsie do instalki gazowej ma znaczenie czy przejsciowka jest do 1MB czy do 2MB?
  • #24 8314519
    blur
    Poziom 22  
    Kolego Labobas w opisie tego kabelka jak byk pisze "Chipset PL2303" czyli Prolific, 90% wszystkich przejściówek chodzi na tym chipie, a zastaawiam się nad tym z allegro "konwerter_usbrs232_com_na_ft232r_ftdi" , gościa nie znam ale powinno to działać na W7
  • #25 8316237
    Labobas
    Poziom 17  
    Oki,dzieki za podpowiedzi,pytam sie dlatego bo ostatnio co sie cos kupi to normalnie nie dziala i mam juz dosc.
  • #26 8316560
    QaDo
    Poziom 19  
    Jeśli chodzi o prolific często płytki z nim są słabej jakości i tanio wykonane, brak zabezpieczeń przy zawahaniu napięcia USB lub strony przeciwnej powoduje jego uszkodzenie.
    Więc pozostaje kupić nowy, zapytaj w komputerowym która dokonuje zakupy w hurtowni Action S.A. o takową przejściówkę oni właśnie sprzedaja dość spoko oparte na tym układzie.
  • #27 8333531
    blur
    Poziom 22  
    Co ma jakość płytki do kompatybilności ? właśnie dzisiaj przyszedł kupiony konwerter na FT232, wszystko ruszyło od strzału na Windows 7 nawet sterowniki już były w systemie, , podłączyłem mój GPS Garmin i elegancko przechodzą wszystke dane, rewelacja. Dajcie spobie spokój z tym Prolifikiem szkoda nawet 10zł na to badziewie
  • #28 8343697
    Labobas
    Poziom 17  
    Dzialaaaaaaaaaa:))))))kupione przjescie,podlaczylem fejsa i..............na poczatku jakos nie chcialo chodzic,ale potem jakies czary mary i sie polaczylo wszystko.Chyba z konwerterem i fejsem jak z malzenstwie,musialy sie "dotrzec":))

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wykrywaniem przejściówki USB Prolific PL2303 po zainstalowaniu sterowników na dwóch laptopach. Pomimo instalacji sterowników, urządzenie nie jest rozpoznawane przez system. Użytkownik sprawdził inne urządzenia USB, które działają poprawnie, co sugeruje, że problem leży w samej przejściówce lub jej kablu. Użytkownicy sugerują sprawdzenie napięcia w gnieździe USB, ciągłości przewodów w kablu oraz ewentualne uszkodzenie przejściówki. Wskazano również na niską jakość niektórych przejściówek z chipem Prolific, co może prowadzić do ich awarii. Użytkownik rozważa zakup nowej przejściówki, a także porównuje różne modele, w tym FT232, które działają lepiej na systemie Windows 7.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA