logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wolne działanie i problemy z instalacją systemu na dysku WD1600JS

TeeVar 19 Cze 2010 15:03 1077 5
  • #1 8206572
    TeeVar
    Poziom 11  
    Witam

Mam problem a w zasadzie moja siostra ma problem z dyskiem WD1600JS. Z tego co mi mowila pracowala normalnie na komputerze, ktory w pewnym momencie zaczal bardzo wolno chodzi. Praktycznie nic sie nie dalo zrobic. Poniewaz komputer juz od pownego czasu chodzil wolno wiec stwierdzila ze zrobi reinstal systemu. Robila to juz pare razy wiec wie co i jak. Pierwszym objawem bylo bardzo wolne formatowanie dysku nawet jak sie wybralo szybkie a pozniej wylaczanie calego komputera w pewnym momecie instalacji. Probowal sam zrobic instalacje systemu ale bez powodzenia. W koncu podpiolem dysk pod moj komputer i przeskanowlem programem Data Lifeguard do dyskow WD. Znalazl jeden albo dwa bad sektory, resta dysku ok. Pozniej uruchomilem HDD Regenerator i przeskanowalem dwa razy caly dysk dla pewnosci. Usunalem wszystko co bylo na dysku lacznie z partycjami i przystapilem do stawiania calego systemu od nowa. Jednak problem nie znikal, dalej jest to samo. Transfer na dysk przes pierwsze sekundy wynosi ~10MB/s a pozniej spada do ~100kb/s a nawet nizej.

Zrobilem jeszcze raz diagnostyke calego dysku, efekty w zdjeciach ponnizej. Odczyt z dysku jest bardzo dobry ale zeby na nim cos zapisac to juz totalna katasrofa. Czy ktos jest w stanie mi powiedziec co jest nie tak i czy dysk mozna jakos naprawic czy tez kupic nowy.

Wolne działanie i problemy z instalacją systemu na dysku WD1600JS Wolne działanie i problemy z instalacją systemu na dysku WD1600JS Wolne działanie i problemy z instalacją systemu na dysku WD1600JS Wolne działanie i problemy z instalacją systemu na dysku WD1600JS Wolne działanie i problemy z instalacją systemu na dysku WD1600JS
  • #2 8206586
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 287
    Zmień taśmę SATA na inną, jak będzie bez zmian > dysk do huty.
  • #3 8206756
    TeeVar
    Poziom 11  
    Nic to nie daje, testowane na trzech tasmach.
  • #4 8206780
    Darrieus
    Poziom 38  
    Problem z zapisem jest też na twoim komputerze ? Bo istnieje możliwość że to płyta główna robi takie numery a nie piszesz nic o transferze na swojej płycie tylko o programach diagnostycznych...
  • #5 8206879
    TeeVar
    Poziom 11  
    Wszystkie testy jak i proby kopiowania dowolnych plikow sa przeprowadzone u mnie na komputerze. Kopiowanie plikow wiekszych jak 30MB nie ma sensu.

Kopiujac plik o wielkosci 30MB z mojego dysku na jej ma przez pierwsze 2 sek. mam transfer 9MB a pozniej spada do 100kb/s. Kopiujac ten sam plik ale z jej dysku na moj mam transfer 18MB/s. Przy takiej predkosci zapisu nie ma mozliwosci instalacji systemu na jej dysku/komputerze. Tasmy zmienialem zanim zalozylem temat na forum bo zasugerowalem sie bledami CRC ze SMART.

Na jej dysku nie ma zadnego systemu czy tez danych wiec moge na nim robic praktycznie wszystko.
  • #6 8206911
    Darrieus
    Poziom 38  
    No to na moje oko nic się więcej nie wymyśli :|
REKLAMA