logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Plik wsadowy - jak kopiować pliki?

omen_s 22 Sty 2003 19:33 4079 13
REKLAMA
  • #1 86826
    omen_s
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Mam pytanie
    co wpisac aby plik wsadowy po uruchomienu kopiowal dany plik w dane miejsce na dysku
  • REKLAMA
  • #2 86876
    draakul
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Copy <źródło> <cel>

Czyli np. Copy a:\command.com c:

- co onzacza że plik o nazwie command.com z dyskietki a: zostanie skopiowany do katalogu głównego na dysku C:

Mam nadzieję że o to chodziło;)
  • REKLAMA
  • #3 86960
    Radek
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    >Czyli np. Copy a:\command.com c:

Z ciekawości przeprowadziłem mały test na poprawność tego co napisałeś i zauważyłem że za c: nie umieściłeś ukośnika, powinno być tak c:\
    Bez tego ukosnika jak i bez podania miejsca docelowego plik zostanie skopiowany do folderu w którym znajduje się plik wsadowy.

Pozdrawiam
    Radek
  • REKLAMA
  • #4 87017
    omen_s
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    dzięki oto mi właśnie chodziło
  • #5 87254
    draakul
    Poziom 20  
    Radek napisał:
    >Czyli np. Copy a:\command.com c:

Z ciekawości przeprowadziłem mały test na poprawność tego co napisałeś i zauważyłem że za c: nie umieściłeś ukośnika, powinno być tak c:\
    Bez tego ukosnika jak i bez podania miejsca docelowego plik zostanie skopiowany do folderu w którym znajduje się plik wsadowy.

Pozdrawiam
    Radek

No jasne. Masz rację. Po prostu umknął mi ten ukośnik :)
    Nie sprawdziłem tego a czasy gdy używałem czystego DOS'a minęły dobrych kilka lat temu.

Co do drugiej części "bez podania miejsca docelowego plik zostanie skopiowany do folderu w którym znajduje się plik wsadowy" to też jak najbardzej prawda.

Dzięki za sprostowanie mojego niedopatrzenia ;)
  • #6 87279
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Ja też to sprawdziłem i okazało się, że w nazwie folderu nie może być spacji, tzn. copy C:\coś tam\cosik.txt C:\cosik\
    Czegoś takiego nie przyjmuje. Ale działa jak zrobię tak:
    copy C:\costam\cosiki.txt C:\cosik (z polskimi znakami też nie działa)
    Da się to jakoś ominąć, bez zmiany nazwy folderu ?
  • REKLAMA
  • #7 87961
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    A ja dodam (bez sprawdzania) że oprócz spacji nie może być przecinka dwóch kropek itd jak również długich nazw a zamiast katalogów (plików) z długimi nazwani w miejscu 7 i 8 litery nazwy pliku nalezy podać ~1 (numer zależny od ilości plików (katalogów) zaczynających sie tą samą nazwą- tak jak to widzi polecenie dir

Dos sie kłania :)

Pozdrówka
  • #8 88087
    draakul
    Poziom 20  
    :arrow: Ptolek

He,he. Od razu widać, że nie musiałeś nigdy używać czystego DOS'a :)

DOS'a można obsługiwać tylko komendami w języku angielskim - nazwy folderów też muszą być bez żadnych polskich znaków (żadnych innych znaków w innych językach).

W nazwach folderów nie może być spacji czy znaków specjalnych ( tak jak to napisał kolega Marek003).

No i chyba najważniejsze format nazwy pliku lub folderu to 8.3 (8+3) 8 znaków na nazwę i 3 na rozszerzenie (bat,exe,com itd).

To są główne ograniczenia DOS'a i także przez to ktoś wymyślił Windowsa - żeby nazwa pliku mogła zawierać 256 znaków i znaki charakterystyczna dla danego kraju.

Żebys miał folder 'Program files' a nie Progra~1 ;)

Nic w tej kwestii zmienić nie można :) A nazwę folderu dłuższego niż 8 znaków możesz wpisać tak jak to sugerował kolega Marek003 taką jak podaje polecenie DIR.

Czasem przydaje się jeszcze w XXI w. wiedza z DOS'a ;)
  • #9 88092
    MisiekD
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    a ja jeszcze dorzucę, że z tymi cyframi po tyldzie (~) to nie zawsze tak prosto bywa, bo czasami windows :x tworząc katalogi konwertuje długie nazwy na dziwne nazwy DOSowe.
  • #10 88128
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 27
    Z tyldami sa <<jaja>>, ponieważ, np. u mnie wprowadzone nazwy z ~ wogóle nie działają, a bez ~ też nie. Są co prawda jakieś "dopalacze", takie jak "lfndir" (opisywany w którymś z czasopism), ale nie używam ich.
  • #11 89531
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Widać że koledzy używali tylko czystego dosa, bo od wersji win95 można
    żeby działały spacje trzeba wziąć cały napis w cudzysłowy np "Program Files", polskie litery też działają tyle że nie zalecam ich użycia.
  • #12 91627
    krupek
    Poziom 12  
    Dla dłuższych nazw katalogów(plików) trzeba w ścieżkach zastosować apostrofy " "
  • #13 91923
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Apostrofy czy cudzysłowy? Jest różnica między " i ' .
  • #14 91927
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Czy Wy wogóle czytacie cudze posty przecież wyraźnie napisałem wyżej że"cudzysłowy"

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy tworzenia pliku wsadowego kopiującego pliki na dysku za pomocą polecenia COPY w systemie DOS i Windows. Podstawowa składnia to: copy , np. copy a:command.com c:, gdzie plik z dyskietki a: jest kopiowany do katalogu głównego dysku C:. Zwrócono uwagę na konieczność użycia ukośnika po literze dysku w ścieżce docelowej (np. c:). Omówiono ograniczenia systemu DOS dotyczące nazw plików i folderów: brak spacji, polskich znaków, znaków specjalnych oraz format 8.3 (maksymalnie 8 znaków nazwy i 3 rozszerzenia). W przypadku dłuższych nazw katalogów w Windows 95 i nowszych systemach można używać cudzysłowów ("Program Files") dla poprawnego rozpoznania ścieżek zawierających spacje. Wspomniano także o problemach z nazwami zawierającymi tyldę (~) i o narzędziach do obsługi długich nazw w DOS. Podsumowując, do kopiowania plików w pliku wsadowym należy stosować polecenie COPY z poprawnie sformatowanymi ścieżkami, uwzględniając ograniczenia systemu plików i wersji systemu operacyjnego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA