logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku w filmie z LG KU990i po wgraniu na YouTube - jak naprawić?

mikol95 22 Cze 2010 19:13 11433 11
REKLAMA
  • #1 8219187
    mikol95
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam,
    mam problem dotyczący filmu nagranego komórką (LG KU990i) o rozdzielczości 640x384. Mianowicie, po wgraniu filmu nie ma w ogóle dźwięku (na początku jakiś trzask). To samo jest na innych portalach. Próbowałem przekonwertować na .flv lub .mp4 jednakże plik wyjściowy nie posiadał kanału audio. Próbowałem także użyć programu AudioExtractor i tym razem plik wyjściowy miał 1kb i żadnego dźwięku.

P.S. Dodam, że film trwa ponad 7 min. i waży ponad 100mb. Na komputerze odtwarzam w programie VLC Media Player i wszystko jest ok. Proszę o pomoc (dodam jeszcze, że kodek to divx). Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc.

Koledzy nikt nie pomoże?
  • REKLAMA
  • #2 8223597
    mikol95
    Poziom 14  
    Koledzy ratunku, to ważna sprawa!
  • #3 8223832
    ŁukaszST
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Możesz spróbować wy renderować go w Sony Vegas (można pobrać wersję 30 dniową) i zapisać go do .wmv.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 8223849
    mikol95
    Poziom 14  
    A jakiś inny pomysł, bo próbowałem "konwertować" w MovieMaker i to nic nie dało (film był zmniejszony, a na reszcie był zielony prostokąt).
  • #5 8231867
    Doktorsky
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    VLC ma możliwość nagrywania odtwarzanego pliku - przeszukaj opcję. Wypróbuj tej opcji i wtedy sprawdź jeszcze raz dźwięk.
    PS. W jakim formacie jest ten film?
  • REKLAMA
  • #6 8234017
    mikol95
    Poziom 14  
    Nie znalazłem opcji przechwytywania, ale za to jest opcja "konwertuj/zapisz". Wszystko pięknie, nawet jest dźwięk, lecz jest duuuużo błędów w wyświetlaniu. Próbowałem konwertować w Sony Vegas, lecz pojawiał się komunikat, że ten format nie jest obsługiwany. Zamieszczam info o kodekach oraz proszę o dalszą pomoc.
  • #7 8234145
    Doktorsky
    Poziom 18  
    Usuń z nazwy pliku puste spacje - niech będzie jeden wyraz.
    Spróbuj odtworzyć ten plik w AviDemux. Jeśli się da odtworzyć obraz i dźwięk to przekonwertuj go sobie np do .flv (video - sorenson spark, audio - mp3) lub do .mp4 (video - mpeg-4 avc, audio - aac).
    Musi pójść jeśli w VLC się udało...

Plik jest taki duży, bo jest nieskompresowany. Po konwersji będzie miał pewnie koło 15-25 MB (w .avi).

Chyba że jeszcze ktoś ma inne pomysły?
  • REKLAMA
  • #8 8234812
    mikol95
    Poziom 14  
    A jakim programem skompresować?
    Udało się przekonwertować, nawet jest dźwięk ;) Tylko plik ma ponad 87 mb, jakiego użyć programu do kompresji?
  • #9 8239381
    Doktorsky
    Poziom 18  
    Jaki format wybrałeś? Jakie parametry podczas konwersji? (rozdzielczość, ilość klatek/s itp)? Jak długie jest wideo? Jaka jakość końcowa ma cię zadowolić?
  • #10 8241357
    mikol95
    Poziom 14  
    Format to .flv, rozdzielczość 640x384, 30 klatek/s. Wideo trwa ponad 7 minut i chciałbym zachować jak najlepszą jakość, ponieważ już teraz nie jest najlepsza.

• Pomocny post
    #11 8241547
    Doktorsky
    Poziom 18  
    Nie wiem jak wygląda wideo oryginalne - i co dokładnie oznacza "już teraz nie jest najlepsza"?

Bitrate minimum 1500 - przy tych ustawieniach powinno wyglądać przyzwoicie - wiem, ponieważ sam takie robię.

Ewentualnie oryginał przekonwertuj do .mp4 - tak jak napisałem wcześniej.
    Ale zmienić na nieco wyższą np: 15 (w konfiguracji video), można ładnie wyostrzyć filtrem MSsharpen (nie zaznaczaj maski i pozostaw 15 lub zmniejsz do 10).
    Na końcu plik powinien wyglądać już bardzo ładnie (w rozdz 640 na 480 - nie powiększając).

Plik końcowy powinien być nieco mniejszy może nawet o połowę...

Dalej możesz poeksperymentować już samemu...
  • #12 8244872
    mikol95
    Poziom 14  
    Ale to w Avidemux

Dodano po 58 [minuty]:

Dzięki za pomoc. Wszystko ładnie działa po przesłaniu ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem dźwięku w filmie nagranym telefonem LG KU990i po przesłaniu na YouTube. Mimo że film odtwarza się poprawnie w VLC Media Player, po konwersji do formatów .flv i .mp4 dźwięk nie był obecny. Użytkownicy sugerowali różne metody rozwiązania problemu, w tym użycie programów takich jak Sony Vegas, Avidemux oraz VLC do konwersji i nagrywania. Wskazano również na konieczność usunięcia spacji z nazwy pliku oraz dostosowania bitrate i rozdzielczości w ustawieniach konwersji. Ostatecznie użytkownik zdołał uzyskać dźwięk po konwersji, ale nadal poszukiwał sposobu na kompresję pliku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA