logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy anteny 2,4GHz zadziałają na 5GHz? Mikrotik, odległość 2,5km, transfery

majster256 28 Cze 2010 19:18 2693 8
REKLAMA
  • #1 8240853
    majster256
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Witam

mam sieć odległość 2,5km na 2,4GHz , transfer to w granicach 3-6Mbps, obie karty ustawione mają ograniczoną moc na 15dbi(tak działają najwydajniej), wpisana na sztywno prędkość połączenia- 36Mbps( co ciekawe na innych prędkościach transfery mam 2-4Mbps) siła sygnału -72dBm, szumy 23dB, Tx/Rx 80%-99%(a przy przesyłaniu dużych ilości danych spada do 54%-92%), oba urządzenia to Mikrotiki

jedna z moich kart pracuje zarówno w trybie 2,4 jak i 5GHz, mam takie pytanie czy gdybym miał 2 karty na 5GHz, antenki te co mam czyli na 2,4GHz to mógł bym osiągnąć wyższe prędkości??

zastanawiam się głównie nad sensem i możliwością wykorzystania anten 2,4Ghz na 5GHz .

jedna antena to grid a druga to parabola , nie wiem jak działa ten grid, ale parabola jest pół falowa, więc na 5GHz była by pełno falowa, myślę dobrze czy totalnie bzdurnie?
  • REKLAMA
  • #2 8241028
    carkar
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Jak dla mnie totalnie bzdurnie, jak jest to parabola pół falowa to jest pół falowa i koniec. Radzę ci poczytać to:

Z wikipedi:
    Standardy w sieciach bezprzewodowych [edytuj]

Osobny artykuł: 802.11.
    Główne standardy w sieciach bezprzewodowych:
    802.11a – 54 Mb/s częstotliwość 5 GHz;
    802.11b – 11 Mb/s częstotliwość 2,4 GHz posiada zasięg ok. 30 m w pomieszczeniu i 120 m w otwartej przestrzeni; w praktyce można osiągnąć transfery rzędu 5,5 Mb/s. Materiały takie jak woda, metal, czy beton obniżają znacznie jakość sygnału; standard 802.11b podzielony jest na 14 kanałów o szerokości 22 MHz które częściowo się pokrywają, Polska wykorzystuje tylko pasma od 2400 do 2483,5 MHz – kanał od 1 do 13;
    802.11g – 54 Mb/s częstotliwość 2,4 GHz, obecnie najpopularniejszy standard Wi-Fi, który powstał w czerwcu 2003 roku, w praktyce osiągalne są transfery do 20-22Mbit/s przy transmisji w jedną stronę, wykorzystanie starszych urządzeń w tym standardzie powoduje zmniejszenie prędkości do 11 Mb/s, jest bardziej podatna na zakłócanie i wymaga silniejszego i stabilniejszego sygnału niż 802.11b;
    802.11n – 600 Mb/s częstotliwość 2,4 GHz, standard, który został wprowadzony na rynek w 2007 roku jako "draft", choć urządzenia "pre-N" pojawiały się już od 2002 roku. W dniu 4.09.2009 "draft-N" został ratyfikowany jako standard, w praktyce osiągalne są transfery rzędu 100Mbit/s w jedną stronę, jednak wymaga on bardzo silnego i stabilnego sygnału do działania.
    oraz:
    802.11c
    802.11d
    802.11e
    802.11f
    802.11h (w Europie odpowiednikiem jest 802.11a na częstotliwości 5 GHz)
    802.11i (w tym systemie wprowadzono nowe zabezpieczenia za pomocą szyfrowania)
    802.11j (powstał ze standardu 802.11a na potrzeby Japonii)
    802.11r (dość szybki roaming)

• REKLAMA
  • #3 8241093
    majster256
    Poziom 21  
    aż musiałem sprawdzić w Wikipedii bo wierzyć się nie chciało 802.11b ma zasięg w przestrzeni otwartej do 120m :) interesujące :)

a co do paraboli to przecież mamy rożne antenki, ich rozmiary są dostosowane do długości fali, więc czemu ta sama antena pól falowa nie może być cało falową dla innej częstotliwości...?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 8241278
    Maciekqbn
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Nie może być, bo zmienia się impedancja falowa anteny (nominalna jest 50 ohm dla częstotliwości na którą była projektowana). Antena projektowana na 2,45GHz będzie miała bliżej nieokreśloną impedancję na 5GHz, co będzie skutkowało niedopasowaniem toru antenowego. Jest to zagadnienie skomplikowane, można poczytać literaturę dot. projektowania anten i zaprojektować jakieś dopasowanie promiennika do 5GHz - ale bez odpowiedniego przygotowania teoretycznego (matematyka, teoria pola itd.) temat raczej nie do ugryzienia.
  • Pomocny post
    #5 8241336
    GladiroR
    Poziom 26  
    Ocena: 35
    Miałem kiedyś pomyłkową sytuację podłączenia anteny na 2,4 do nadajnika na 5 GHz - chodzło to, ale rewelacji nie było... Nie polecam.
  • #6 8241348
    majster256
    Poziom 21  
    aha :) o impedancji nie pomyślałem :)

dzięki wszystkim za rady

Dodano po 1 [godziny] 38 [minuty]:

a mam jeszcze taki delikatny offtop, dlaczego pomimo tego ze mam taki sobie sygnał (ok -70dbm) to muszę obniżać moc karty żeby mieć lepsze transfery? czym to może być spowodowane?
  • #7 8241916
    bundy81
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Kolego majster456 może troszkę offtopic ale jak chcesz mieć fajny link za nie duże pieniądze (w sensie cena do wydajności) to proponuje zakup sprzętu Ubiquiti NanoBridge M5 - banalnie prosta konfiguracja, ja osobiście musiałem przerzucić sobie do domu neta bo firmy koguciki w kolo nie potrafiły zapewnić nic na poziomie powyżej 2Mb/s, obecnie leci tym Fiber Power 50, wcześniej byłem inaczej podpięty i miałem Fiber 30 połączony w sieci w której były 2 mosty od jednego routera i ja pobierałem z neta 30Mb/s w tym samym czasie wysyłałem film do drugiego kolesia - do niego leciało 27Mb/s bo ograniczało go jego radio, pingi w tym czasie do mojej anteny nadawczej oddalonej o 4km wynosiły około 2ms wiec zapas jeszcze był, 2,4 jakiś czas temu sobie odpuściłem z racji dużego zaszumienia
  • REKLAMA
  • #8 8242552
    Maciekqbn
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Konieczność obniżania mocy wyjściowej w Twoim przypadku może wiązać się z nieliniowością układów końcowych wzmacniacza mocy w.cz. w nadajniku. Po prostu powyżej określonego poziomu mocy zniekształcenia są na tyle duże, że wpływają na ogólna stopę błędów toru transmisyjnego.
    W Twoim przypadku zmniejszenie mocy nadawanej, pomimo iż pogarsza bilans energetyczny linku, redukuje zniekształcenia (błędy), które sam generujesz w nadajniku.

Zwróć uwagę, że przy większych szybkościach stosowane są złożone modulacje amplitudowo-fazowe, wrażliwe na zniekształcenia końcówki mocy.
    Nie każdą kartę można bezkarnie "podkręcać". W gorszym sprzęcie moc owszem rośnie, ale rosną i zniekształcenia. Przy czym wyznacznikiem jakości karty nie zawsze jest jej cena (choć często te parametry idą w parze).
  • #9 8242809
    Avatat
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Podsumowując - wymień sprzęt, na lepszy :)
    Nie zbyt rozumiem Twojego pierwszego posta, o co chodzi z tymi gridami i parabolkami?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada sieć na 2,4 GHz z odległością 2,5 km i transferem 3-6 Mbps, z ograniczoną mocą kart do 15 dBi. Zastanawia się, czy anteny 2,4 GHz mogą być używane na 5 GHz, aby osiągnąć wyższe prędkości. Odpowiedzi wskazują, że anteny zaprojektowane dla konkretnej częstotliwości mają różną impedancję, co skutkuje niedopasowaniem na innej częstotliwości. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, że podłączenie anteny 2,4 GHz do nadajnika 5 GHz nie przynosi zadowalających rezultatów. Dodatkowo, obniżanie mocy karty w celu poprawy transferów może być spowodowane zniekształceniami sygnału przy wyższej mocy. Proponowane jest rozważenie zakupu sprzętu Ubiquiti NanoBridge M5 dla lepszej wydajności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA