Witam szanownych...
TV jak w tytule (chasis CP520 - jedna duża kość SMD). Jak zobaczycie na zdjęciach brak synchronizacji (tak jakby) w poziomie i zawinięty w poziomie (cięzko to uchwycić na zdjęciach). W każdym bądź razie:
- obraz jest za mały w poziomie
- zawinięty w poziomie (połowa z prawej na lewej stronie)
- czasami rozciąga się na cały raseter a potem powrót do wąskiego wyświetlania
Zaobserwowałem:
- zaniżone napięcia z trafo WN (zamiast 45V na ramkę V ok 22V, zamiast 180V na PK ok. 100V
- napięcia z zasilacza prawidłowe
Wymieniono:
- całą masę kondensatorów elektrolitycznych tu i ówdzie
- ramkę V
- trafo WN
- kwarc przy procesorze
- pamięć
Niestety "trzęchawka" i zawinięcie dalej pozostało. "HOT" nie grzeje się za bardzo...czyli raczej będzie to coś ze sterowaniem H.
I tu od razu powiem, oscyloskopu niestety brak (więc nie każcie mi patrzeć na oscylogramy). Może ktoś miał cuś takiego, może trafił mu się taki "zbuk"
Liczę na pomoc i krytyczne (ad meritum) uwagi.
ps: dodaję obrazki...
TV jak w tytule (chasis CP520 - jedna duża kość SMD). Jak zobaczycie na zdjęciach brak synchronizacji (tak jakby) w poziomie i zawinięty w poziomie (cięzko to uchwycić na zdjęciach). W każdym bądź razie:
- obraz jest za mały w poziomie
- zawinięty w poziomie (połowa z prawej na lewej stronie)
- czasami rozciąga się na cały raseter a potem powrót do wąskiego wyświetlania
Zaobserwowałem:
- zaniżone napięcia z trafo WN (zamiast 45V na ramkę V ok 22V, zamiast 180V na PK ok. 100V
- napięcia z zasilacza prawidłowe
Wymieniono:
- całą masę kondensatorów elektrolitycznych tu i ówdzie
- ramkę V
- trafo WN
- kwarc przy procesorze
- pamięć
Niestety "trzęchawka" i zawinięcie dalej pozostało. "HOT" nie grzeje się za bardzo...czyli raczej będzie to coś ze sterowaniem H.
I tu od razu powiem, oscyloskopu niestety brak (więc nie każcie mi patrzeć na oscylogramy). Może ktoś miał cuś takiego, może trafił mu się taki "zbuk"
Liczę na pomoc i krytyczne (ad meritum) uwagi.
ps: dodaję obrazki...