logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo DTC-21Y2 - zawinięty w poz. i kłopot z synchronizacją

pasc 13 Lip 2010 13:10 2429 11
REKLAMA
  • #1 8287454
    pasc
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Witam szanownych...

TV jak w tytule (chasis CP520 - jedna duża kość SMD). Jak zobaczycie na zdjęciach brak synchronizacji (tak jakby) w poziomie i zawinięty w poziomie (cięzko to uchwycić na zdjęciach). W każdym bądź razie:

- obraz jest za mały w poziomie
    - zawinięty w poziomie (połowa z prawej na lewej stronie)
    - czasami rozciąga się na cały raseter a potem powrót do wąskiego wyświetlania

Zaobserwowałem:

- zaniżone napięcia z trafo WN (zamiast 45V na ramkę V ok 22V, zamiast 180V na PK ok. 100V
    - napięcia z zasilacza prawidłowe

Wymieniono:

- całą masę kondensatorów elektrolitycznych tu i ówdzie
    - ramkę V
    - trafo WN
    - kwarc przy procesorze
    - pamięć

Niestety "trzęchawka" i zawinięcie dalej pozostało. "HOT" nie grzeje się za bardzo...czyli raczej będzie to coś ze sterowaniem H.

I tu od razu powiem, oscyloskopu niestety brak (więc nie każcie mi patrzeć na oscylogramy). Może ktoś miał cuś takiego, może trafił mu się taki "zbuk" :|

Liczę na pomoc i krytyczne (ad meritum) uwagi.

ps: dodaję obrazki...

• REKLAMA
  • #2 8287482
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Sygnał SSC, wymień R420, ewentualnie spróbować podstawić pamięć.
  • REKLAMA
  • #3 8287653
    pasc
    Poziom 19  
    Niestety...

- R420 dobry (10kOhm)
    - pamięć podmieniona (bez zmian)

Czekam więc dalej, może nowe pomysły...
  • REKLAMA
  • #5 8289653
    pasc
    Poziom 19  
    Hmm...

...nie tylko ale...cała reszta spawdzona lub wymieniona (nawet kondensatory "lizaki") a tu nadal nic. Zresztą teraz już ewidentnie podejrzewam coś koło procesora - jestem "prawie pewien"

No ale czekam na jakiś "strzał" może uda mi się lub komuś innemu!

:D
  • REKLAMA
  • #6 8289675
    miruśzet
    Poziom 1  
    Cytat:
    nawet kondensatory "lizaki"

Słyszałem o różnych kondensatorach, elektrolitycznych, ceramicznych, nawet papierowych, ale lizaki? to już chyba przesada.
  • #7 8289747
    pasc
    Poziom 19  
    No widzi szanowny przedmówca, można kupę wiosen przeżyć i dowiedzieć się czegoś nowego.

W kwestii wyjaśnienia, lizak=ceramik :D a dokładnie (aby zadowolić purystów językowych z Elektrody) kondensator ceramiczny :D

Pora dosyc późna, parno i gorąco więc pozwolę sobie na taki wątek komiczno-spożywczy.

Niestety jutro przyjdzie mi się dalej mierzyć z tym "trupem" Daewoo, a i klient zaczyna się niecierpliwić :cry:
  • #8 8289769
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6894
    W org. jest to chassis CP520A
    Napisłeś:-wymieniłem trafo WN !

Jakie na jakie?
    *1302 5060 podobno na wg. HR Diemen (na website) zamiana na - HR8716
    * 1362.5018 - HR8522

Schemat ( 85-ć str w *.pdf) na Link

Jaki był pierwotny objaw uszkodzenia ,kiedy "postawiono" na stól warsztatowy?
  • #9 8290426
    pasc
    Poziom 19  
    Hmm...

...więc odnosząc się do pytań kol. liska odpowiadam:

transf. WN siedział 1142.5106C - założono 1142.5106B (objaw bez zmian więc wykluczam trafo)

schematy mam różne (w zasadzie "oba dwa") i ten prawidłowy z jedym układem SMD i bez korekcji E-W

objaw ciągle jest taki sam, czyli obraz pojawia się po czasie (około 20-30sek) jest zawinięty(w poziomie), postrzępiony. Napięcia z Trafo WN są zaniżone (są tam trzy wyjściowe napięcia - 13,5V (dobre), 43V (połowa tego), 185V (połowa tego)

czasami obraz się pokaże prawie cały (co widać na załóczonym zdjęciu nr 1) ale zawinięcie pozostaje

TV przyszedł z taką usterką na warsztat, no i jeszcze nie działał pilot ale to insza inszość :D

No i teraz (nie wiem czy wspominałem, "gmeranie" paluchem przy procesorze (kombajn do wszystkiego), a dokładnie przy elementach obok kwarcu (cztery kondensatory, dwa elektrolity i dwa ceramiki) powoduje że coś tam się zmienia na ekranie, oczywiście jak za bardzo pogmeram to się TV wyłączy! Jest to obwód H i V jak udało mi się wyczytać ze schematu...

I to tyle...na razie nie mam czasu do niego przysiąść, no i skończyły mi się pomysły, czekam też na dotknięcię Bożej ręki lub czarodziejską różdżkę lub dobrego samarytanina z Elektrody :D :D :D
  • #10 8290451
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Logika podpowiada że należy skupić uwagę na tym, dlaczego są zaniżone te dwa napięcia o których wspomniałeś. Chyba potrafisz to sprawdzić?
  • #11 8290676
    lamer.
    Poziom 33  
    Ocena: 49
    Elementy w kolektorze Q402 sprawdziłeś?? (C401 R401)
  • #12 8291372
    pasc
    Poziom 19  
    Hmm...

Logika podpowiada że coś się dzieje w obwodzie sterowania H. Podpowiada to też dotychczasowe moje działanie :D

Elementy dookoła Q402 i on sam zostały sprawdzone i wymienione (niektóre przynajmniej) - niestety to nie to !

Serio...brak mi pomysłu i jeszcze ta pogoda :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Daewoo DTC-21Y2 (chassis CP520), który ma zaniżoną synchronizację poziomą obrazu, objawiającą się zawinięciem obrazu oraz jego zmniejszeniem w poziomie. Po wymianie kondensatorów, ramki V, trafa WN oraz pamięci, problem nadal występuje. Użytkownik zauważa zaniżone napięcia z trafa WN, co może wskazywać na problem ze sterowaniem H. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące wymiany elementów, takich jak R420 oraz sprawdzenie obwodu sterowania H, jednak dotychczasowe próby nie przyniosły rezultatu. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie w okolicach procesora, a także zwraca uwagę na zmiany obrazu przy manipulacji elementami obok kwarcu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA