Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Spawarka Gysmi 161 nie działa regulacja ,prąd max.

gdkj 15 Lip 2010 16:43 2800 5
  • #1 15 Lip 2010 16:43
    gdkj
    Poziom 26  

    Witam. Spawarka jak w temacie, inwerter nie działa regulacja prądu a prąd jest chyba maksymalny, chwila i cała elektroda czerwona. Wstępnie potencjometr sprawdziłem oraz przejście z niego na procesor przez opornik. Wszelkie sugestie cenne.
    Pozdrawiam.

    0 5
  • Pomocny post
    #2 24 Lip 2010 19:13
    darli
    Specjalista - spawarki

    Spróbuj wymienić transoptor, pierwszy pod transformatorem zasilacza.

    0
  • #3 25 Lip 2010 10:46
    gdkj
    Poziom 26  

    Dzięki za wskazówkę. Jak go znajdę i sprawdzę dam znać.
    Pozdrawiam.

    0
  • #4 17 Wrz 2010 16:48
    gdkj
    Poziom 26  

    Witam. Kolega miał rację. Chociaż zapomniałem o tej poradzie bo dopiero dziś miałem okazję do niej zajrzeć. Sprzężenie zwrotne czyli informacja z inwertera do układu sterującego (chyba a w każdym razie w tę stronę) a raczej jej brak powodował rozpęd inwertera na max. Transoptor wystarczyło tylko polutować.Wyszło jak przy pomiarach sondą multimetru docisnąłem do pcb. Całe ustrojstwo polakierowane a i tak nie łączyło. Kolega miał 100 % racji i gdyby wtedy posłuchał już dawno wróciła by do roboty. Ale że głupim to nie uwierzyłem i odłożyłem na wolną chwilę.
    Pozdrawiam.

    Ps. Jeszcze raz czytam i w moim przypadku to był chyba ten drugi ale nie chce mi się już jej rozkręcać.

    0
  • #5 17 Wrz 2010 22:08
    darli
    Specjalista - spawarki

    Witam.
    Pierwszy od góry, pod transformatorem zasilacza, jest od zadawania prądu, natomiast drugi jest od kontroli przegrzania.

    0
  • #6 19 Wrz 2010 10:32
    gdkj
    Poziom 26  

    Kurcze rozebrałem spawarkę i widzę że jest jak napisałem. Czy kontrola przegrzania może dać taki efekt ? Chyba nie ale dla pewności oblutowałem oba transoptory. Na drugim transoptorze po stronie pierwotnej miałem około wolta w kierunku przewodzenia i pamiętam ,że się zdziwiłem że po drugiej stronie jest 24V. Spawarka nagle znormalniała gdy sondą multimetru docisnąłem 3 pin tego transoptora. Być może to był efekt ugięcia całej płyty . Nie wiem , oblutowałem oba i spawarka jak na razie hula.Naprawa trochę przypadkowa ale to nic. Czasami tak bywa. Tak czy siak kolega miał rację pewnie z doświadczenia.
    Pozdrawiam.

    0