logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Duron 1000 na ECS K7S5A - Zawieszanie przy 110/110 po zmianie BIOS-u

are 03 Wrz 2004 22:31 2130 9
REKLAMA
  • #1 831368
    are
    Poziom 11  
    posiadam durona 1000 na rdzeniu morgana plyte ecs k7s5a zmienilem bios ale chodzi tylko 110/110 powyzei sie zawiesza na przy ladowaniu xpeka zamalowalem mostki l1 olowkiem podprowadzonym z piornika moiei corki ale to nie odblokowalo mnoznika w biosie chyba byl kiepski olowek prosze o pomoc w tei sprawie pozdrawiam ARE czesc
  • REKLAMA
  • #2 831410
    Artur2003
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    do łączenia mostków najlepszy jet klej do naprawy ścierzek na srebrze a co do ołówka to musi być mięki i trzeba to troche robić jeździć w te i wewte aż zrobi się warstwa
  • REKLAMA
  • #3 831911
    jamzy
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Witam
    Twój wynik z Duronem 1000 nie jest najgorszy, zważywszy na jakiej płycie jest osiągnięty. Na tej płycie cięzko będzie z tego proca wydusić coś więcej. Powodem jest płyta i procesor. Płyta nie pozwala na zmiane napięcia zasilania - chyba że modyfikacje sprzętową się zrobi. Durony 1000 na jądrze Morgan też są dośc mocno wyżyłowane i aby je podkręcić trzeba mocno podbić ich napięcie zasilania.
    Moja rada to sprzedaj tego proca i kup Durona 1,4 ( stndardowo 133 MHz FSB i duże możliwości podkręcania nawet na tej płycie ), ale najlepszym rozwiązaniem będzie sprzedanie tej płyty i proca, i kupienie czegoś lepszego ( np Duron 1,4 i powiedzmy AsRock K7S8X - osobiście mam teraz taki tandem i kręci się to bez problemu do ponad 2 GHz ).
    A co do mostków, to w morganach samo zwarcie L1 nic nie da . Aby odblokować mnożnik trzeba jeszcze którąś zworkę zewrzeć - poszukaj na elektrodzie, bo było tu tego trochę.
    Pozdróffka
  • #4 831991
    kazik70
    Poziom 28  
    Ocena: 73
    Po zatym ta płyta nie pozwala na zmiane mnożnika w biosie.
  • REKLAMA
  • #5 832639
    gader
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    jak sie chce to sie da
    moj d1000 chodzi na 9x133(_at_)1.85v/ecs k7s5a
    potrzebne jest dobre chlodzenie
  • #6 832652
    Fulko
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    jakaś pomyłka mała chyba :D duron 1000 był pierwszym z serii i ładnie na 1300 powinien chodzić
    (a spotkałem nawet takie co na szynie 133 biegały)
    tu masz linka do biosów
    http://www.ocworkbench.com/2002/ecs/k7s5abios/cheepobios.htm
    sprawdź jaki masz rev płyty i wgraj chepo bios
    tu masz opis co i jak
    http://www.ocinside.de/html/workshop/socketa_bridges_d.html
    a tu kalkulatorek
    http://www.ocinside.de/html/workshop/socketa/xp_painting_d.html
  • #7 832666
    are
    Poziom 11  
    juz wgralem cheepo bios o327 zmienia mi szyne danych ale na 112/112 sie wiesza pomoglo by podniesienie napiecia rdzenia ale nie wiem jak to zrobic moze ktos wie jak to zrobic ? zlutowalem teraz mostki l1 ale gdzie sie zmienia mnoznik i czy jeszcze cos trzeba zrobic z mostkiem l 10 w tej chwili maksymalnie moge wyciagac 1100 a z powyrzszych informacji wynika ze mozna wiecei pozdrawiam are :cry:
  • REKLAMA
  • #8 833379
    gader
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    przerobka na 9x133 wymaga przeciecia 1 mostka i domalowania 2
    mostkow ustaiajacych mnoznik

ustawienie 1.85 v wymaga domalwania 1 mostka do mostkow
    ustawiajacych napiecie (org. sa 4 na 5 polaczone trzeba ten 5 domalowac)
  • #9 834003
    jamzy
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Fulko
    Pierwszymi Morganami były 900MHz, a po za tym to nic innego jak zmodyfikowane lekko jądro Spitfire.
    Te procesory kręcą się ( zalezy od egzemplarza ) nawet do ok 1400 MHz. FSB 133 przy nich to nic nadzwyczajnego jak się zmniejszy mnożnik.
    Sęk w tym że ten proc Are ma na płycie K7S5A, która do najstabilniejszych i podatnych na podkręcanie nie należy.
    Are
    Ja polecam BIOS HoneyX - jest na ocworkbench
    Na tej stronce masz wszystko na temat modyfikacji podkręcania i wielu innych rzeczy związanych z tą płytą.
    Te ECSy mogą się sprawować całkiem dobrze tylko trzeba włożyć w nie odrobinę pracy i mieć cierpliwość. Sam miałem takiego ECSka i Duronka 1,4 GHz bez problemów osiągnełem FSB 147 MHz z kilkoma drobnymi modyfikacjami.
    Odsyłam na tą stronkę: www.ocworkbench.com
  • #10 835057
    are
    Poziom 11  
    [/b] wielkie dzieki za rady wszyskim a szczegulnie FULKO GADER JAMZY -porzedl na 1250 kiepski rdzen chyba sobie zalatwie duronka 1400 albo atlona 1600 i podrasuie nara are

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z podkręcaniem procesora Duron 1000 (rdzeń Morgan) na płycie ECS K7S5A po zmianie BIOS-u, gdzie system zawiesza się przy ustawieniach 110/110 MHz FSB. Użytkownik próbował odblokować mnożnik przez malowanie mostków L1 ołówkiem, co nie przyniosło efektu. Wskazano, że płyta ECS K7S5A nie pozwala na zmianę mnożnika ani napięcia z poziomu BIOS-u bez modyfikacji sprzętowych, takich jak lutowanie dodatkowych mostków. Zalecane jest użycie miękkiego ołówka lub kleju do naprawy ścieżek na mostkach, a także dokładne przeczytanie instrukcji dotyczących modyfikacji mostków (np. na stronach ocworkbench i ocinside). Podniesienie napięcia rdzenia do około 1,85 V wymaga domalowania mostka do ustawiania napięcia. Użytkownicy sugerują, że lepszym rozwiązaniem jest zakup mocniejszego procesora Duron 1400 lub płyty bardziej podatnej na podkręcanie, np. AsRock K7S8X. BIOS HoneyX oraz Cheepo BIOS są polecane do lepszego wsparcia podkręcania na tej platformie. Ostatecznie użytkownik osiągnął stabilne 1250 MHz, ale planuje wymianę procesora na mocniejszy model lub Athlona 1600 dla lepszych rezultatów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA