logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oddam za darmo części elektroniczne dla początkujących i kółek szkolnych

twazny 16 Lip 2010 13:32 1287 3
REKLAMA
  • #1 8298329
    twazny
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    Kilkukrotnie, podczas próby :D ogarnięcia i posegregowania wszystkiego co przez kilkadziesiąt lat zabawy z elektronika człowiek zebrał, przychodził mi taki pomysł aby w jakiś rozsądny sposób wspomóc początkujących tym co zgromadziłem.
    Mam na myśli amatorów i ew. kółka szkolne elektroniczne borykające się z drobiazgami (brak jakichś rezystorów, tranzystorów, ukł.scalonego itp)
    szczególnie w małych miejscowościach, gdzie do najbliższego sklepu elektronicznego jest kilkadziesiąt kilometrów.
    Jest na elektrodzie dział "Oddam za free/wymienię" do którego bardziej pasuje ten post ale jakoś został zagospodarowany przez -/wymienię, a nie oddam/.
    Podstawowym problemem przy tego typu operacji jest zachowanie możliwie dużego incognito aby nie sprawić sobie kłopotu ewentualną eskalacją żądań i próśb.
    W tym momencie należałoby wspomnieć o pewnym niezauważonym aspekcie w profilu użytkownika elektrody. Chodzi o podanie miasta. O ile jeśli chodzi o miejscowości większe niż powiedzmy30- 50tys mieszkańców, to raczej większość podaje lokalizację. Ale los różnie rzuca ludźmi i część z nas jest w małych miejscowościach i z różnych względów nie chce być łatwo identyfikowana, wówczas myślę że dobrym rozwiązaniem jest podanie w profilu-Powiatu-, zamiast np gdzieś, stamtąd itd. Taki bufor myślę wystarczy.

Wyobrażam sobie to tak że np ktoś potrzebujący zgłasza w dziale "Pomoc" albo "Przyjmę za free" czy innym, że coś potrzebuje i jest z powiatu..... ma dużą szansę na otrzymanie, brakujących klocków a nawet poważniejsze wsparcie, przez ziomali.Łatwiej też z bliska zweryfikować czy to nie jest jakiś zapalony allegrowicz.

Może nie wszystko przemyślałem rozsądnie w tym upale (32*C na zewnątrz), zwłaszcza że kolejna próba ogarnięcia chaosu w pikuciarni jak nazywa moja żona moje zaplecze hobbistyczne skończyła sie niepowodzeniem...
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 8298417
    Elektronik9
    Poziom 30  
    Ocena: 195
    Ja przyjmę sprawny oscyloskop. Jeżeli masz oczywiście. :)
  • REKLAMA
  • #3 8298549
    Mark Marshall
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Ja też bym chętnie coś do siebie przygarnął. Mieszkam na wsi :| obok miasta Łuków w województwie lubelskim. Zaczynam swoją przygodę dopiero lecz mam już nagromadzone trochę elementów, lutownice, miernik uniwersalny. Na razie zbieram na stacje hot air by w pełni rozwinąć skrzydła. :wink: Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc w rozwijaniu hobby. :D
REKLAMA