logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć naukę programowania sterowników PLC dla informatyka?

mike1309 20 Lip 2010 15:27 6655 9
  • #1 8311832
    mike1309
    Poziom 11  
    Witam
    Chciałbym nauczyc się programować sterowniki PLC.
    Obecnie zajmuję informatyka a sterowniki chciałbym potraktować jako rozszerzenie mojej wiedzy.
    Czy ktoś z Grupowiczów mógłby mi doradzić jak sie do tego zabrać ? Od czego zacząć i w którą strone się rozwijać ?

MIKE
  • #2 8312544
    big.jump
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Polecam zacząć od razu z grubej rury, zakupić zestaw LOGO! od Siemensa i uczyć się w praktyce. Siemens udostępnia ogrom pomocy dla swoich wyrobów, więc z materiałami do nauki nie powinieneś mieć problemu. Taki zestawik wyniesie Cię ok 600-700 zł (nowy), a jak się rozkręcisz to i wykorzystasz sterownik np. w domu do sterowania choćby roletami.
  • #3 8318762
    pftmp
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Podobne cenowo są chociażby EASY Moellera no i programuje się je w drabince a nie w bloczkach, co póżniej może znacząco ułatwić przejście na większe sterowniki.

Ze strony Moellera możesz zdaje się za darmo zassać lekko okrojona wersję oprogramowania do EASY z funkcją symulacji, tak wiec jest możliwa zabawa za darmo.

Pozdrawiam
  • #4 8319056
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 424
    A jeśli Moeller nie udostępnia, to identyczne (kompatybilne) jest oprogramowanie PicoSoft do sterowników Pico Allen Bradley dostępne na stronie Introl, do sterowników generacji Easy 400 na pewno są zamienne, powyżej chyba są różnice (zdaje się, że nie rozpoznaje urządzenia Easy 500).
  • #5 8320341
    big.jump
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Nie miałem okazji programować nigdy sterowników Moellera, ale soft do LOGO! także oferuje możliwości symulacyjne.
  • #6 8321739
    sp7vtt
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam. mam pewne rozwiązanie kolegi problemu. Otóż posiadam sterownik PS3-DC wymontowany ze złomowanej maszyny. Mogę koledze pożyczyć na czas nauki i prób. Dałem nawet zapytanie na innym portalu o ten sterownik .http://www.cnc.info.pl/topics14/do-czego-moge-to-wykorzystac-ps3-dc-vt21543.htm
  • #7 8321996
    mike1309
    Poziom 11  
    Dziękuje bardzo za odpowiedzi
    Forma zakupiła mi LOGOsofta - teraz tylko pozostaje im jakoś do tego się zabrać. (nie wiem od czego zacząć) - trochę dużo różnych bloczków a dośwoadczenia w automatucze w zasadzei 0
  • #8 8322314
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 424
    Na pewno są przykładowe programy demo - zacznij od ich analizy, symulacji, modyfikuj... Potem stworzysz coś od zera.
  • #10 9981056
    laney19
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja polecam PANASONICA, sterowniki o dużych możliwościach i niewielkich kosztach. Dodam że wyświetlacze HMI też tej firmy w połączeniu z sterownikiem to jest banał w programowaniu, a oprogramowanie masz w gratisie do 5000 kroków

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Aby rozpocząć naukę programowania sterowników PLC, zaleca się zakup zestawu LOGO! od Siemensa, który oferuje bogate materiały edukacyjne. Alternatywnie, można rozważyć sterowniki EASY od Moellera, które są programowane w drabince, co ułatwia późniejsze przejście na bardziej zaawansowane urządzenia. Użytkownicy sugerują również korzystanie z symulacji dostępnych w oprogramowaniu, co pozwala na praktyczne ćwiczenia. Dodatkowo, dostępne są kursy online oraz możliwość pożyczenia sterownika PS3-DC do nauki. Warto również zwrócić uwagę na sterowniki PANASONICA, które oferują korzystne połączenie z wyświetlaczami HMI.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA