logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obsługiwać Galetto 1250 do chiptuningu i diagnostyki OBDII?

reinaps 20 Lip 2010 19:17 1718 4
REKLAMA
  • #1 8312530
    reinaps
    Poziom 2  
    Witam,

Ostatnio zakupiłem GALLETTO 1250 we wtyku OBDII. Program miał w założeniu służyć do diagnozowania oraz chiptuningu. Lecz problem polega na tym ze nie mogę rozwikłać, w jaki sposób działa dany program. W sensie, co on tak na prawdę potrafi i do czego służy. Prosiłem o instrukcję jak należy obsługiwać dany program, lecz sprzedawca jak się spodziewałem nie odpowiada. Obecne program mam zainstalowany na laptopie i działa dobrze prawidłowo razem z interfejsem. Sprawdzałem go na samochodzie Opel Vectra 1.8 Benzyna. I potrafi odczytać jego ECU Data-e, lecz nie wiem, co tak naprawdę mogę więcej z nim zrobić. Proszę o pomoc w jakiś sposób obsługiwać dany program, i co tak na prawdę można zrobić za jego pomocą.

Z góry dziękuję za cierpliwość i wyrozumiałość.
    Pozdrawiam:)
    Moderowany przez robokop:

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany , kosz.

• REKLAMA
  • #2 8314043
    kris81orzesze
    Poziom 18  
    Ocena: 135
    Program ten służy do odczytania wsadu z ecu i pózniej po jego zmodyfikowaniu, do wczytania go do ecu. Żadnej diagnostyki tym kablem raczej nie zrobisz.
  • REKLAMA
  • #3 8325549
    reinaps
    Poziom 2  
    Dzięki za informacje, lecz prosiłbym o napisanie algorytmu, krok po korku jak obsługiwać dany program. Ponieważ nie wiem za bardzo, co zrobić, kiedy wczytam już dane z samochodu do Galletto. Jest tam opcja READ i WRITE, lecz nie wiem, co tak naprawdę mogą one zrobić z softem w samochodzie, gdyż w programie nie ma żadnych konkretnych informacji, co robią softy dodane do Galletto.

Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #4 8326136
    kris81orzesze
    Poziom 18  
    Ocena: 135
    - podłączasz kabel do wtyczki diagnostycznej i komputera
    - odpalasz program i włączasz zapłon
    - u góry wybierasz markę
    - niżej wybierasz sterownik
    - klikasz ecu data i widzisz dane sterownika
    - pózniej klikasz read i program automatycznie chce żebyś podał folder gdzie zapisać wsad z twojego ecu, wybierasz i zaczyna czytać
    - po zakończeniu czytania wyłączasz zapłon
    No i masz swój wsad który możesz zmodyfikować jakimś programem typu winols, lub wysyłasz do kogoś kto ci go zmodyfikuje.
    Jak już masz zmodyfikowany wsad to:
    -tak samo jak poprzednio podłączasz kabelek
    -zapłon
    -wybierasz model i sterownik
    -ecu data
    -klikasz write i program chce żebyś mu wskazał plik do wgrania, wskazujesz twój zmodyfikowany wsad
    -no i zaczyna się proces kasowania i zapisu
    -wyłączasz stacyjkę na jakieś 10s
    - no i masz już gotowe
    To by było tyle.

Dodano po 6 [minuty]:

Poprawka:
    - przed kliknięciem write klikasz open file i wskazujesz twój zmodyfikowany plik
  • #5 8326746
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1532
    Kolego to programator, służy do zmiany softu. Musisz mieć wsad. Jak zaczniesz kombinować na siłę to namieszasz. Zrób kopie bezpieczeństwa.
REKLAMA