logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowniki i płyta główna do 7950 GX2 w Quad SLI z Pentium D 805 3.6 GHz

naresss 21 Lip 2010 10:40 1710 9
REKLAMA
  • #1 8314399
    naresss
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 9
    Mam pytanie odnośnie tej karty w quad sli mam już dwie takie, płytę główną zamówię w najbliższym czasie procesor pentium D 805 2.66 ghZ @ 3.6 i 1.5 gb ram i pytanie czy są sterowniki do tego i z tą płytą jaką zamówić. Nie mówić ,że nie opłaca się skoro mam takie karty to mogę zobaczyć jak to działa. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 8316187
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    Czy są sterowniki? Jasne! Są zwykłe, są modyfikowane, jest NiBitor. Można kombinować w każdą stronę. Jaką płytę zamawiać? Jakiegoś porządnego Asusa, powiedzmy P5Q Deluxe. Płyta i system będą widzieć te karty jako zwykłe SLI, nie Quad.
  • REKLAMA
  • #3 8316375
    naresss
    Użytkownik obserwowany
    Do kolegi Wojtek(KeFir) nie będzie to zwykłe sli gdyż jedna karta posiada 2 gpu i już działa jak sli tak więc 2 takie będą posiadać 4 gpu czyli qad sli myślę ,że do końca miesiąca już zrobię testy i podam wszystko ładnie zdjęcia też zrobię "czekajcie na temat o tym'' :) i dziękuję za odpowiedź co do płyty
  • #4 8316490
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    No właśnie nie! Ta karta działa na płytach bez obsługi SLI. Komputer widzi 1 kartę - koniec. Bios karty i specjalny układ scalony odpowiednio rozdziela sygnały między procesory.
  • #5 8316672
    Boqler
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Jakbyś wrzucił 4 takie paczki to by był Quad SLI dopiero - czyli po Twojemu 8 gpu - patrz moja miniaturka - to jest Quad SLI
  • REKLAMA
  • #6 8316833
    naresss
    Użytkownik obserwowany
    te karty w takim quadzie nie działają proszę pana :) tylko połączenie 2 daje qad sli czyli enabled 4 gpus :) http://g1.pcworld.pl/news/2/3/23486 to jest qad sli tej karty http://www.pcworld.pl/news/94165/Szybko.szybciej.GeForce.7950.GX2.html tu jest jeszcze podpis :) pod fotką qad to nie 4 karty jako karty tylko 4 rdzenie czyli 2 karty 2 rdzeniowe :)

Dodano po 1 [minuty]:

a i mam tę kartę także wiem gpu z jak i sterowniki widzi ją w sli a nie jako jedną kartę w tym momencie myśle,że wątpliwości się rozwiały

Dodano po 2 [minuty]:

Twoja miniaturka to jest fake przeczytaj dokładnie tego posta z angielskiego forum gdzie to zdjęcie dodał piewien człowiek oraz polskie posty do tego zdjęcia
  • #7 8317348
    Lukson
    Poziom 33  
    Ocena: 127
    Procesor jest wąskim gardłem, który nie obłuży dwóch kart. P5Q Delux ma wsparcie dla CrossFire a nie dla SLI, więc możesz zapomnieć o dwóch takich kartach.
    Do tych kart poszukaj płyty na NF570/590, w ostateczności na 650.
  • REKLAMA
  • #8 8331935
    naresss
    Użytkownik obserwowany
    Tak procesor jest wąskim gardłem ale nie mów takich rzeczy ,że nie odpali dwóch kart...
  • #9 8331981
    Lukson
    Poziom 33  
    Ocena: 127
    Powiedz mi więc ekspercie jak na płycie BEZ SLI uruchomisz dwie takie karty??
    Jeśli chcesz odpalić konfiguracje Quad-SLI to potrzebna Ci kompatybilna płyta. Jeśli chcesz uruchomić jednego GX2 to możesz to zrobić na dowolnej płycie.
    Pisząc o dwóch kartach mam na myśli konfiguracje 2x 7950gx2. Ta karta mimo iż jest to kanapka jest traktowana jako pojedyńcza.
  • #10 8333501
    _haker_1
    Poziom 32  
    Ocena: 31
    Niestety z kolega sie nie zgodze i przyznam racje autorowi. Polaczenie 2 kart odbywa sie niestety na zasadzie SLI.

Cyt. "Dwa układy graficzne na karcie działają w trybie SLI, a więc dzielą między siebie renderowany obraz: albo jeden renderuje jedną część klatki, a drugi pozostałą część, albo układy przetwarzają kolejne klatki animacji naprzemiennie, a więc pierwszy renderuje klatki nieparzyste, a drugi parzyste."

Zgodnie z tym polaczenie dwoch takich kart mozna nazwac Quad-SLI. Mowie tu o samym nazewnictwie. Dokladnie tak polaczenie dwoch tych kart nazywala sama Nvidia przy premierze tego ukladu.

Co do obslugi kazdej plyty. W teorii tak, praktyce niestety nie. Nvidia opublikowala liste plyt kompatybilnych. Zdarzalo sie sporo modeli plyt, na ktorych drugi uklad graf. nie byl wykrywany.

System wykrywa gx2 rowniez jako SLI co chyba zalatwia sprawe "interpretacji" tej karty.

To sa informacje zaczerpniete ze strony Nvidii.

Ode mnie dodam, ze polaczenie ukladow w gx2 na pewno jest rozwiazane poprzez SLI, gdyz gry, ktore nie wspieraja SLI, nie dziala poprawnie z ta karta tj. "nie widza" drugiego ukladu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość użycia kart graficznych GeForce 7950 GX2 w konfiguracji Quad SLI z procesorem Pentium D 805 oraz o odpowiednie sterowniki i płytę główną. Odpowiedzi wskazują, że istnieją sterowniki, w tym modyfikowane, a zalecana płyta główna to Asus P5Q Deluxe. Jednakże, niektóre odpowiedzi podkreślają, że karta 7950 GX2 działa na płytach bez obsługi SLI, co może ograniczać jej wydajność. Wskazano również, że procesor Pentium D 805 może być wąskim gardłem w tej konfiguracji. Użytkownicy podkreślają, że do pełnej funkcjonalności Quad SLI potrzebna jest kompatybilna płyta główna, a Nvidia opublikowała listę wspieranych modeli.
REKLAMA