logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ładowarka HITACHI UC18YG-problem z odczytaniem symbolu diody

k_w 25 Lip 2010 10:23 15539 8
REKLAMA
  • #1 8327319
    k_w
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam.
    Zwracam się z prośbą do forumowiczów. Posiadam ww ładowarkę i uszkodziła się w niej dioda ZD3 (Zenera). Uszkodziła się w taki sposób, że nie możliwe jest odczytanie symbolu. Czy ktoś może posiada taką ładowarkę aby mógł mi podać symbol? Ewentualnie schemat do tej ładowarki.
    Ładowarka HITACHI UC18YG-problem z odczytaniem symbolu diody

do dzimi - wiem jak dodać obrazek bo już to robiłem. Dostawałem poprostu komunikat server 503 coś tam po kliknięciu w Dodaj obrazek.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8330702
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3805
    Witam.
    Wzorując się na ładowarce Hitachi UC18YRL...
    Jeżeli diody Zenera mają napis na:
    ZD1- 7V2
    ZD2- 7V2

Oraz są na układzie scalonym:
    IC1 - UC3842B
    To prawdopodobnie dioda Zenera ZD3 może być na 20V (czy faktycznie nic na niej niemożna odczytać?).
    Pozdrawiam Brać lutującą. :D
    PS.
    Jakie tam masz jeszcze większe elementy (tranzystor, dioda) w obudowach TO-220, i jak wygląda cała płytka PCB oraz jej spód?
  • #4 8330726
    k_w
    Poziom 12  
    Spalił się bezpiecznik którego brak na zdjęciu i ta dioda. Tak się uszkodziła, że jedno z wyprowadzeń się przepaliło i szklana obudowa diody wygląda jak pajęczyna i nic nie można odczytać. Też sugerowałem się UC18YRL ale wołałem zasięgnąć info. Wieczorem umieszczę zdjęcie płytki w całości i wypisze elementy o które pytasz.

dodaje zdjęcia
    Ładowarka HITACHI UC18YG-problem z odczytaniem symbolu diody Ładowarka HITACHI UC18YG-problem z odczytaniem symbolu diody Ładowarka HITACHI UC18YG-problem z odczytaniem symbolu diody Ładowarka HITACHI UC18YG-problem z odczytaniem symbolu diody Ładowarka HITACHI UC18YG-problem z odczytaniem symbolu diody

na układzie od spodu są oznaczenie: 2902, eZDN728
    układ od góry: UC3842B
    dioda w TO-220: D5 - ERG1002FCT
    tranzystor: FET1 - K3567
    ZD2: BZX55C30
    ZD1: C20V - tylko tyle było napisane
    Parametry wy ładowarki: 7,2 ÷ 18V, 2,6A
  • #5 8330791
    TONI_2003
    Moderator
    Tak bezpiecznik widziałem, a po kawałku jego podłączenia domyśliłem się reszty, ale nie zapomnij o spodzie płytki PCB...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 8339828
    worys
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Witam, mam taką ładowarkę przed sobą i ZD3 ma symbol 1N4753 wg. katalogu jest to dioda zenera na napięcie 36 V.
    Ja z kolei mam upalony rezystor R7 znajduje się obok tranzystora, gdybyś mógł zmierzyć jego wartość ponieważ kolory mogą być wypłowiałe od temperatury.
    Pozdrawiam wszystkich serwisantów.
  • REKLAMA
  • #7 8342505
    k_w
    Poziom 12  
    Wielkie dzięki za tą diodkę, u mnie zrobiła się pajęczyna na szkle i został właśnie tylko "cień" 1N ale nie sądziłem, że to może być część opisu, a jednak :D
    Rezystor R7 to 1kΩ/±5% (brązowy-czarny-czerwony-złoty).
    I oczywiście leci "pomógł" ;)
    Pozdrawiam
  • #8 8342735
    TONI_2003
    Moderator
    Witam.
    :arrow: worys rezystor według moich obliczeń na podstawie zdjęcia ma wartość: R7 - 1K
    :arrow: k_w no to sprawa się jednak wyjaśniła całkowicie skoro kolega worys podał z oryginału, że to: ZD3 ma symbol 1N4753 glass (szkło)

Specjalne podziękowania Ci się należą za udokumentowanie swego problemu tak być powinno, a i ewentualni „potomni” mają pomoc...
    Pozdrawiam Brać lutującą. :D
    PS.
    Ten tekst miał być wczoraj, ale w trakcie jego pisania poszedł NET i mam go dopiero teraz...
  • #9 8342814
    worys
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Witam ponownie.
    Dziękuje za podanie wartości rezystora, dzięki temu moja ładowarka już działa.
    Myślę, że temat można zamknąć i pewnie innym serwisantom się przyda jego treść.
    Pozdrawiam worys

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zgłosił problem z ładowarką HITACHI UC18YG, w której uszkodzona została dioda ZD3 (Zenera), uniemożliwiająca odczytanie jej symbolu. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że ZD3 może być diodą 1N4753 o napięciu 36V, a także podali wartości innych komponentów, w tym rezystora R7 (1kΩ). Użytkownik potwierdził, że po wymianie diody i rezystora ładowarka zaczęła działać. W dyskusji wymieniono również inne elementy, takie jak układ scalony UC3842B oraz tranzystor K3567.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA