logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf IV 1.9 TDi 2003 - trudności z odpalaniem po krótkim postoju

Toudi81 25 Lip 2010 10:35 8582 7
REKLAMA
  • #1 8327352
    Toudi81
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,
    Starałem się przeszukać całe forum lecz nie znalazłem podobnego wątku więc postanowiłem napisać. Mój problem polega na tym, iż czasami golf nie chce odpalić od razu, muszę go pokręcić z 3 - 4 s żeby odpalił. Dzieje sie tak zazwyczaj kiedy przejade kawałek i postawie go na 10 - 30 minut. Starałem się zauważyc jakąkolwiek zależność, ale nic z tego. Czasami cały dzień pali dobrze, a na drugi dzień problem wraca z powrotem. Podłączałem go pod kompa i żadnych błędów, parametry pracy pompowtrysków na kanale 13 jest oki, pompka paliwa w baku i pompa vacum wydaje się być dobra. Na mój gust to tak jakby w przewodach paliwowych był ubytek paliwa i przez 3 - 4 s on musiał podpompować sobie paliwa. Na trasie nie czuć spadku mocy, auto chodzi jak chodziło, jedynie co mnie nie pokoi jest to, że zaczęło czasami delikatnie kopcić na czarno co wcześniej się nie zdarzało. Auto to Golf IV TDi, 101 KM, silnik ATD 2003 rok. Z góry dzięki za pomoc i przepraszam za błędy.
  • REKLAMA
  • #2 8327517
    kris81orzesze
    Poziom 18  
    Ocena: 135
    Musisz przejrzeć dokładnie układ paliwowy, mogą być nieszczelności
  • REKLAMA
  • #3 8327649
    Toudi81
    Poziom 10  
    Wizualnie przewody paliwowe wydają się być szczelne, paliwo z baku pompowane jest jednostajnym strumieniem, wymieniłem zaworek zwrotny na filtrze paliwa, zastanawiam się nad wymianą pomki paliwa w baku. Macie może jakiś dokładniejszy sposób na sprawdzenie szczelności układu paliwowego ?
  • #4 8333529
    rox1
    Poziom 18  
    Ocena: 169
    Witam.........aaaaa na mój gust to za mała prędkośc obrotowa rozrusznika "czasami" i nie może zaskoczyć ,rozrusznik i aku do podmiany i wszystko !!!!!

pozdro rox........
  • #5 8334993
    gregorianin
    Poziom 27  
    Ocena: 294
    zloguj kanał 005 podczas uruchamiania,
  • REKLAMA
  • #6 8348476
    Toudi81
    Poziom 10  
    Witam, problem znowu wrócił, podłączyłem pod VAG-a, ale według wszystkich znalezionych materiałów kanał 005 jest kanałem nie potrzebnym do znalezienia usterki. Korzystałem z VAG 409.1.
    Takie parametry odczytałem, od razu podkreślam, iż nie potrafie ich z analizować:
    1. 903 obr/min
    2. 11,8 mg/str
    3. 1.0
    4. 84,6 [stopni C]
    Od razu sprawdziłem przepływomierz, który okazał się oki.
    Ogolnie to dzięki wielkie za odpowiedzi !
  • REKLAMA
  • #7 8349304
    tdi-vag
    Poziom 21  
    Ocena: 84
    ale 005 miales zrobic podczas uruchamiania !!!
  • #8 8365154
    Toudi81
    Poziom 10  
    I tak zrobiłem, ale coś musiałem skopać. Po wymianie na orginalny filtr paliwa i wymianie zaworka zwrotnego problem ustąpił, zobaczymy na jak długo. Dziękuje wszystkim za zainteresowanie i pomoc. :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odpalaniem VW Golf IV 1.9 TDi z 2003 roku, który nie zawsze uruchamia się od razu po krótkim postoju, wymagając 3-4 sekund kręcenia rozrusznikiem. Problemy występują sporadycznie, a diagnostyka komputerowa nie wykazuje błędów. Użytkownik podejrzewa nieszczelności w układzie paliwowym, co może powodować ubytek paliwa. W odpowiedziach sugerowane są kontrole układu paliwowego, rozrusznika oraz akumulatora. Po wymianie zaworka zwrotnego i filtra paliwa problem częściowo ustąpił, ale użytkownik nadal monitoruje sytuację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA