logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik działający na podstawie analizy obrazu z kamery

takilogin 28 Lip 2010 08:23 2385 6
  • #1 8338132
    takilogin
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witajcie,
    Zastanawiam się ostatnio nad takim czujnikiem działającym na podstawie analizy obrazu z kamery, aparatu.
    Czujnik ma przykładowo zliczać elementy na taśmie produkcyjnej
    Coś podobnego go systemu wizyjnego Omron:
    Link
    Oczywiście w znacznie skromniejszej formie :-) i dużo mniej uniwersalny.

Układ wyobrażam sobie tak: kamera lub aparat podpięty do mikrokontrolera, następnie analiza obrazu na podstawie programu zawartego w uC i odpowiednie wysterowanie portu wyjściowego.
    Zastanawiam się jaki uC będzie w stanie wykonać szybką analizę obrazu w kolorze o rozdzielczości np 180 na 135 pikseli? Szybką to znaczy ok 1s
    Dodatkowo nie wiem w jaki sposób przesłać obraz z kamery. Kamera wideo będzie wymagała konwertera bo przecież aby przeanalizować obraz muszę go mieć w tablicy uC piksel po pikselu.

Możecie jakoś skomentować ten mój pomysł na pracę dyplomowa ? Będę wdzięczny za wszelkie pomysły :-)
  • #2 8338181
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2205
    Wymogi jak piszesz nie są za wielkie. Co to za kamera, która ma tak małą rozdzielczość? Zobacz jaki ma interfejs, to uzależni sposób podłączenia. Żeby potem nie trzeba było kombinować pod górkę wziąłbym jakiegoś ARMa lub AVR32. Mocy obliczeniowej z pewnością ci na nich nie zabraknie.
  • #3 8338564
    takilogin
    Poziom 15  
    Nie mam jeszcze kamery. Na razie to tylko pomysł na prace dyplomową. A rozdzielczość podałem minimalną jaką musze mieć aby możliwe było rozpoznanie zliczanych przedmiotów.
    Po prostu chce sprawdzić na ile ten mój pomysł jest możliwy do zrealizowania.

Gdyby tak użyć kamerki z portem USB do komputera albo kamery IP może było by prościej ...

Rozwiązania z komputerem odpadają, musi być uC
  • #4 8340413
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Poczytaj o kamerze podczerwonej od "pada" wii.

• #5 8340809
    kubus_puchatek
    Poziom 18  
    Pierwszym testem będzie pewnie nałożenie się na siebie obiektów. Drugim testem będzie rozpoznanie czy obiekt obrócony o jakiś kąt zostanie rozpoznany. Od razu kłania się wykrywanie krawędzi i dopasowanie wzorca do obiektu
  • #6 8342532
    takilogin
    Poziom 15  
    Z samą analizą obrazu to myślę że sobie poradzę. Bardziej chodzi mi o sam układ kamera-uC. Trochę pogrzebałem na forum i znalazłem coś takiego:

Link

Co Wy na to?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa stworzenie czujnika do zliczania elementów na taśmie produkcyjnej, który działałby na podstawie analizy obrazu z kamery. Plan zakłada podłączenie kamery do mikrokontrolera (uC) oraz przeprowadzenie analizy obrazu w rozdzielczości 180x135 pikseli w czasie około 1 sekundy. W dyskusji poruszono kwestie wyboru odpowiedniego mikrokontrolera, sugerując modele ARM lub AVR32, oraz problem przesyłania obrazu z kamery, co może wymagać konwertera. Użytkownik rozważa również użycie kamerki USB lub kamery IP, jednak preferuje rozwiązanie oparte na mikrokontrolerze. Wspomniano o kamerze podczerwonej z konsoli Wii oraz o konieczności zakupu obiektywu do kamery.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA