logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty przedwzmacniacz do karty dźwiękowej i jamnika?

nntrt 25 Sty 2003 12:32 2584 15
REKLAMA
  • #1 88544
    nntrt
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    temat tego postu wlasciwie mowi wszystko. podlaczylem komuter do wejscia liniowego mojego "jamnika" ale chcialbym dac miedzy nie jakis prosty acz skuteczny przedwzmacniacz - sami rozumiecie ryk glosnikow przy przelaczeniu sie z wejscia liniowego na odbior radia moze doprowadzic do szewskiej pasji
    spytam jak pewien slynny towarzysz pomozecie?
    pozdr. nntrt
  • REKLAMA
  • #2 88556
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Przedwzmacniacz zawsze możesz jakiś zrobić -pełno tego na różnych stronach ,ale czy nie lepiej na komputerze znaleźć w pasku zadań ikonkę z głośniczkiem i wyrównać poziom głośności karty muzycznej w stosunku do poziomu z radia ?
  • REKLAMA
  • #3 88642
    draakul
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    :arrow: yaurent

Nastąpiło tu chyba niezrozumienie.

Mi wydaje się że chodzi o to : ja kolega sobie słucha radia na swojej wieży ("jamniku":) i ustawia jakąś tam głośność i jest Ok.

Następnie zmienia źródło dźwięku w wieży na aux czy vcr - jak zwał tak zwał i ma dźwięk z kompa z tym że nic nie słychać - trzeba mocno podgłośnik wieżę (bo pewnie w systemie jest już wszystko nastawione prawie na max).

I teraz przy przełączeniu z powrotem na Tuner (ustawiony bardzo głośno) wiadomo co się dzieje ;)
    A zawsze zdarzy się zapomnieć że głośność jest na 75% skali :)

Ja się spotkałem z tym problemem przy kartach zintegrowanych z płytą (ale tylko kilka modeli). Sam mam integrę i poziom dźwięku z karty jest zbliżony do tego z innych źródeł.

Chyba jedym ze sposobów byłoby tak jak wspomniał kolega wykorzystać jakiś przedwzmacniacz (czy to jakiś KIT czy samemu zbudować - sprawdź na głównej stronie elektrody powinny być schamety).
  • #4 89063
    yaurent
    Poziom 23  
    :arrow: draakul Oczywiście możesz mieć rację ,ale czasami na niektóre problemy są najprostsze odpowiedzi i warto sprawdzić ,czy nie szuka się dziury w całym. Z wszystkich kart dźwiękowych jakie miałem do tej pory nie wystąpił taki problem ,a przecież podłączałem je do typowego CINCH ,gdzie musi być min 0,75Volt ......Natomiast wystarczy jeden przesunięty suwak na sumie lub źródle (np Wave) i już jest kiszka.. Czasem wystarczy coś przestawić w grze i użytkownik może się nawet nie zorientować ,że coś mu się zmieniło. Najlepiej jak :arrow: nntrt się wypowie i wtedy zobaczymy co dalej z tym fantem zrobić .... :)
  • REKLAMA
  • #5 89265
    nntrt
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Panowie chyba niechcacy rzucilem kamyk uruchamiajacy lawine. Tak problem rzeczywiscie dotyczy zintegrowanej karty dzwiekowej i podlaczenia jej do wejscia liniowego mojego sprzetu grajacego tzn. "jamnika". Poziom sygnalu jest znacznie nizszy w przypadku odsluchiwania np empetrojek czy ogladania filmow od poziomu sygnalu przy sluchaniu radia. rodzina zapowiedziala ze mi glowe urwie jak ich keszcze raz obudze rykiem mojej ulubionej stacji radiowej. stad moje zainteresowanie rozwiazaniem tego problemu - probowalem rozwiazan programowych ale nic z tego
    pozdrawiam nntrt
  • REKLAMA
  • #6 89275
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 258
    Wydaje mi się że najprostszym rozwiązaniem była by ingerencja w dzielnik wejściowy w jamniku, obeszło by się wiele problemów, zasilanie, montowanie itd. Napisz co to za jamnik. Jeszcze jedno, czasami dźwiękówki mają jumpera za pomocą którego przełącza się rodzaj wyjścia.
  • #7 89286
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Witam!
    Zajrzyj na strone www.avt.pl, albo www.jabel.com.pl . Znajdziesz tam opisy układów przedwzmacniaczy (do samodzielnego montazu), dostępnych w dużej ilości sklepów elektronicznych. Wybieracz co Ci odpowiada, idziecz do sklepu, kupujesz, montujesz, podłanczasz i działa!

Da się też prościej - kupujesz jakiś wzmacniacz operacyjny, dołączasz kilka rezystorków, zasilanie może być z kompa i będzie chodzić, tylko w zależności od modelu będą większe, lub mniejsze zniekształcenia.

Pytanie też jaka to płyta, bo teoretycznie to na wyjściu powinieneś mieć poziom liniowy, a wiec "idealnie" dopasowany do wejscia w Twoim sprzecie naglasniajacym - moze masz cos nie tak z AC'97?? - ale w tym wypadku... od czego jest gwarancja.

pozdrawiam
    spec ;-)
  • #9 89324
    spec
    Poziom 28  
    wejscia mikrofonowe w jamnikach mialy duze wzmocnienia - moze sprobowac je wykozystac!!

spec ;-)
  • #10 89367
    draakul
    Poziom 20  
    --> Owsik

Ten przedwzamacniacz wygląda bardzo ciekawie :)

No i bardzo prosta konstrukcja i niska cena - i bez ingerencji w sprzęt :)

Czy ktoś go testował ?
  • #11 89372
    spec
    Poziom 28  
    Takie cos powinno dzialac z samego zalozenia!!
    Najwyzej stracisz kika zeta na czesci - komp sie napewno nie spali :lol:

spec ;-)
  • #12 89389
    yaurent
    Poziom 23  
    A propo przedwzmacniacza z tego linka http://www.zpcir.ict.pwr.wroc.pl/~jarekp/proj/pamp/index.html -mam nadzieję ,że problem :arrow: nntrt dotyczy niskiego poziomu sygnału z samej karty muzycznej ,a nie np niskiej czułości wejścia w samym jamniku -bo w tym wypadku ,po podaniu sygnału na jego wejście będziemy mieli znany efekt gitarowy "fuzz" ,a nie o to chyba chodzi... :)
  • #13 89429
    Owsik
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Tak z ciekawosci zrobilem sobie ten przedwzmacniacz i musze powiedziec ze spelnia swoje zadanie jak nalezy :D Jako wzmacniacza operacyjnego uzylem LM358 bo nic innego nie mialem pod reka ale uklad dziala bez zastrzezen. Tak wiec polecam bo chyba wygodniej zrobic taki prosciutki ukladzik niz grzebac w obwodach wejsciowych "jamnika" :) Tak przy okazji niech mi ktos powie co to jest ten jamnik bo jakos sobie nie moge skojarzyc 8O
  • #14 89449
    draakul
    Poziom 20  
    Jeżeli chodzi o ten prościutki przedwzamcniacz to ja mam takie proste pytanie.

Jak za pomocą tych dwóch potencjometrów ustawić taką samą wartość wzmocnienia na każdy kanał :)

Poza metodą na oko lub na słuch :)

--> Owsik

Zauważ że w pierwotnej wersji było to napisane : "jamnik".

Chodzi zapewne o jakąś miniwieżę.

A swego czasu jamnikami nazywało się te radiomagnetofoniki dwukasetowe przenośne made in Taiwan.

Teraz jamnika wyparł bumbox ;)
  • #15 89457
    Owsik
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Zeby w kazdym kanale ustawic takie samo wzmocnienie nalezaloby chyba uzyc podwojnego potencjometru. Mozna wlutowac jakies potencjometry montazowe i "na oko" ustawic je w tej samej pozycji. Jak sie nie bedzie zmieniac ustawien glosnosci to mozna jakims potencjometrem nastawic glosnosc, wylutowac go, zmierzyc jaka ma rezystancje i zamiast niego wlutowac rezystory w kazdy kanal ;) No i jeszcze przyszlo mi do glowy takie rozwiazanie zeby w jakims programie np. w Cool Edit wygenerowac dwie sinusoidy w przeciwfazie i ustawic jak najmniejsze napiecie pomiedzy dwoma kanalami :) Nic innego mi do glowy nie przychodzi... 8O
    Dziekuje za wyjasnienie co to jest ten jamnik bo rozne dziwne rzeczy mi przychodzily do glowy jak probowalem wyczaic o co chodzi :D
  • #16 89472
    zaza
    VIP Zasłużony dla elektroda
    :arrow: spec
    Interpretacja tekstu "I bardzo dobrze, Yog-babu"była całkowicie prawidłowa przez szefa gdyż nic nie wnosiła na forum a punktów przybyło.Prawdopodobnie w twoim przypadku sytuacja taka wystąpiła nie pierwszy raz i w końcu skończyło się to kartką.Lecz nie ma się co przejmować tylko działać na forum i przestrzegać regulaminu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic14634..html
    Jeżeli chodzi o pisanie dlugich wypowiedzi z przepisywaniem treści wiadomości poprzednika jest pomocne przy długich tematach i moim zdaniem bardzo przydatna funkcja.Używając przycisku cytuj możemy w szybki sposób przedstawić i ustosunkować się do dowolnego wycinka tekstu lub do konkretnej wypowiedzi poprzednika czym post lub temat stają się bardziej czytelne.

A tak na marginesie mile widziane są posty:precyzyjne,na temat i wnoszące cokolwiek na forum.Postarajmy się wszyscy i nie róbmy z forum Elektroda terenu do pogaduszek a będzie więcej miejsca na schematy,porady itd.I bądźmy pewni że zyskamy na tym wszyscy. :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niskiego poziomu sygnału audio z zintegrowanej karty dźwiękowej komputera podłączonej do wejścia liniowego wieży (potocznie nazywanej "jamnikiem"). Poziom sygnału z komputera jest znacznie niższy niż sygnał z radia, co powoduje konieczność podgłaśniania wieży i ryzyko głośnych skoków głośności przy przełączaniu źródeł. Rozwiązaniem może być zastosowanie prostego przedwzmacniacza liniowego między kartą dźwiękową a wieżą, co pozwoli wyrównać poziomy sygnału i uniknąć problemów z głośnością. Propozycje obejmują samodzielne wykonanie przedwzmacniacza na bazie wzmacniacza operacyjnego (np. LM358) z wykorzystaniem schematów dostępnych na stronach takich jak www.avt.pl, www.jabel.com.pl oraz projektu dostępnego pod adresem http://www.zpcir.ict.pwr.wroc.pl/~jarekp/proj/pamp/index.html. Alternatywnie można rozważyć modyfikację dzielnika wejściowego w wieży lub wykorzystanie wejścia mikrofonowego o wyższym wzmocnieniu. Dyskusja porusza także kwestie regulacji wzmocnienia na obu kanałach, sugerując użycie podwójnego potencjometru lub stałych rezystorów po ustawieniu optymalnego poziomu. Problem może wynikać z niskiego poziomu wyjścia karty dźwiękowej lub niskiej czułości wejścia liniowego wieży. Rozwiązania programowe okazały się nieskuteczne, dlatego zalecane jest zastosowanie sprzętowego przedwzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA