logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć internet radiowy do komputera z wejściem telefonicznym?

ROBENPL 18 Sie 2010 20:40 2064 2
REKLAMA
  • #1 8412826
    ROBENPL
    Poziom 2  
    Proszę o pomoc w sprawie podłączenie internetu radiowego do komputera i rozdzielenia później na jeden komputer. Problem polega na wejściach gdzie w komputerze posiadam wejścia telefoniczne i nie wiem co mam kupić żeby internet poszedł na dwa kompy i jeszcze działał.
  • REKLAMA
  • #2 8413608
    master-007
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 390
    Najlepiej zaopatrz się w AP np. TP WR543G. Wtedy jeśli antenę od dostawcy podłączysz pod pierwszy port LAN to do pozostałych portów będziesz mógł podłączyć komputery po kablu i rozgłaszać via wifi. (to jest przypadek gdy w komputerze jest port ethernetowy a nie dwa telefoniczne, podejrzewam że jeden masz telefoniczny a drugi właśnie RJ-45)
  • Pomocny post
    #3 8433288
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Musisz sprecyzować swój sprzęt i dowiec się (wujek google) jak wygląda wtyczka i gniazdko RJ-11 i RJ-45

Po pierwsze - skoro chcesz rozdzielić łącze udostępniane przez operatora musisz mieć router.
    Po drugie trzeba ustalić jaka końcówkę ci zostawił operator czyli czy to jest kabel od anteny wifi do karty sieciowej w kompie czy to jest RJ-45 z AP na twoim dachu czy może sam musisz sobie złapać sygnał za pomocą AP-client.

Tak czy inaczej w każdej z tej wersji będziesz potrzebował routera ja polecam router na RJ-45 z wifi Airlive WL 1600GL tani i ma duże możliwości.

Co do lapka ;) te wejścia to albo modem RJ-11 i RJ-45 bo nie sadze by jeden lapek miał 2 modemy i jeśli nie posiada karty sieciowej to musisz dokupić do lapka usb wifi chyba że ma RJ-45 i będziesz do niego wpinał kabel sieciowy z routera.
REKLAMA