logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuję schematu programatora Phoenix - czy ktoś może udostępnić?

maxx2 11 Wrz 2004 18:27 3986 8
REKLAMA
  • #1 846929
    maxx2
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    witam, czy ktos posiada moze schemat tego programatora ?

Przeniesiono z Programowanie Ogólne. - arnoldziq
  • REKLAMA
  • #2 849436
    vcd_a
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Tutaj masz :)
    Załączniki:
    • Funprog.zip (38.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 850348
    maxx2
    Poziom 16  
    no tak przez swoja nieuwage stracilem punkta oczywiscie chodzilo mi o phoenixa :) np.jak na foto.................juz go prawie zlozylem tylko nie wiem jaki tam jest kwarc i obok niego jest miejsce oznaczone jako CF ? czy to ceramic filter ?
    Załączniki:
    • Poszukuję schematu programatora Phoenix - czy ktoś może udostępnić? phoenix.jpg (14.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 867125
    El Diablo
    Poziom 20  
    Ocena: 49
    wydaje mi sie ze 6mhz
  • REKLAMA
  • #5 867496
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Kwarc reguluje prędkość transmisji, a tę się ustawia w programie. Standarde jest kwarc 3.57MHz, jednak większość kart działa poprawnie przy 6MHz (większa prędkość transmisji).
  • #6 867550
    maxx2
    Poziom 16  
    rozumiem, a jakby co to mozna go zawsze zamienic na mniejszy...pozostaje jednak jeszcze sprawa tego oznaczenia CF ??
  • #7 872204
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    maxx2 napisał:
    rozumiem, a jakby co to mozna go zawsze zamienic na mniejszy...pozostaje jednak jeszcze sprawa tego oznaczenia CF ??
    Żeby mieć pewność musiałbyć zrobić zdjęcie rysunku ścieżek.
  • #8 876920
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    @maxx2
    To, co widać na zamieszczonej fotografii to dwa urządzenia na jednej płytce drukowanej: funprog i phoenix. Te urządzenia nie mają ze sobą nic wspólnego. Jedno jest sprzętową częścią programatora mikrokontrolerów AVR (funprog) a drugie jest interfejsem do komunikacji z kartami chip'owymi (phoenix). Jeśli chcesz zobaczyć schemat interfejsu phoenix to wejdź na tą stronę.
    Wracając do tych urządzeń "2 in 1" to czasami producent robił za jednym razem funprog + phoenix / smart mouse. Zworkami ustawiało się czy miał być phoenix, czy smart mouse. Ten pierwszy pracuje z kwarcem 3.57 MHz a ten drugi 6 MHz. Różnią się też polaryzacją resetu. Oczywiście można sobie ustawić zworkami dla każdego z interfejsów jedną albo drugą częstotliwość kwarcu.
  • #9 877953
    maxx2
    Poziom 16  
    tak juz wiem a chodzilo mi jeszcze o to CF ale juz wiem bo kolo 7805 tez jest CF tylko w poprzednim nie ma wartosci, dzieki chlopaki :)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano schematu programatora Phoenix. W dyskusji wyjaśniono, że na jednej płytce mogą znajdować się dwa urządzenia: funprog (programator mikrokontrolerów AVR) oraz phoenix (interfejs do kart chipowych), które są niezależne. Standardowy kwarc dla Phoenix to 3,57 MHz, choć często stosuje się 6 MHz dla wyższej prędkości transmisji, którą można ustawić programowo. Wspomniano o możliwości zmiany kwarcu na mniejszy oraz o oznaczeniu "CF" na płytce, które prawdopodobnie oznacza ceramiczny filtr. Różnice między urządzeniami dotyczą także polaryzacji sygnału reset oraz konfiguracji zworkami. Schemat Phoenix można znaleźć na wskazanej stronie internetowej, a dla pełnej pewności co do elementów zalecane jest wykonanie zdjęcia ścieżek płytki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA