logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto modernizować komputer do płynnej gry w CoD 4? Spadki FPS, co wymienić?

tibeti16 25 Sie 2010 05:21 2109 17
REKLAMA
  • #1 8435338
    tibeti16
    Poziom 10  
    Witam Chcialbym pograc sobie w coda 4 i tu pytanie. Mam spadki fps chcialbym miec chociaz 125 stale i czy oplaca sie wkladac pieniadze w ten sprzet , jesli tak to co kupic.
    Dysk jeszcze nie wiem mam padajacy takze jeszcze wybieram nowy
    Procesor Intel Core Duo 2.0 podkrecony do 2.2
    Plyta Glowna Foxconn P4M890-8237A
    Karta Graficzna GeForce 8500GT 512 w karcie gwarancyjnej pisze palit 256...
    Zasilacz jakis lipny nawet nie wiem ile on tam ma :D 2 razy byl wymieniany.
    1GB ram GoodRam 667 DIMM PC5300 , mialem 2gb ale 1 kosc byla uszkodzona przez ktora padly mi 2 dyski mialem setki bad sectorow.
    No i to chyba wszystko :D

Dzieki z Gory i prosze o pomoc ! pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 8435345
    ufo000000
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Zdobyć dobry zasilacz (lepiej 350W markowy niż 500W no-name) bo padnie Ci następnym razem wszytko :)
    Zmienić grafikę na lepszą bo 8500GT to prędzej do pasjansa niż do konkretnej gry 3D.
    Dołożyć ramu tak żebyś to 2GB chociaż miał.
    I procesor można trochę lepiej podciągnąć, czemu masz tylko 2,0?
  • #3 8435710
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Ja zapytam z innej beczki: po co Ci aż 125 fps? Monitor zapewne masz 70 Hz więc nawet on nie wyświetli takiej ilości klatek, nie wspominając o tym, że różnicy między 50 a 100 fps nie zauważysz.

Wymień kartę graficzną na jakąś z prawdziwego zdarzenia, dołóż RAM, wymień zasilacz dla bezpieczeństwa.
  • #4 8435749
    seybr
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Po pierwsze dyski nie mogły paść przez uszkodzoną kość ramu. Kto tobie takie bajki na opowiadał ? Prędzej tandetny zasilacz mógł popalić dyski.

Kup lepszą grafikę np. Geforca 460 , kosztuje ona około 700 zł. Jeżeli zależy tobie na DX11, to zapomnij o słabszych Geforcach. Z Radeonów to 5830, kosztuje podobnie co GF460. Za 500 zł kupisz 5750. Za nie całe 400 zł kupisz dobrą kartę 5670 (wydajność i jakość idzie w parze).
    Wymień też zasilacz, min. 450 watowy. Nie jakiś bubel made in china no name, tylko markowy. Oczywiście ramu też trzeba. Jeżeli masz XP, to dodaj jeszcze 2Gb, jak Vista czy Seven to proponuje dodać 3 gb, żebyś miał te 4. Do tego procka nie opłaca się dowalać karty z górnej półki cenowej. Nie wykorzysta ona swoich możliwości.
  • #5 8436191
    przemoF1
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    A ja się inaczej zapytam: ile tych pieniędzy mógłbyś dołożyć? ;)
  • #6 8436913
    tibeti16
    Poziom 10  
    przemoF1 napisał:
    A ja się inaczej zapytam: ile tych pieniędzy mógłbyś dołożyć? ;)
    Mysle ze ze 500 zl nie wiecej. 125 fps jest potrzebne bo jest taki silnik gry. jezeli masz 124 wpisane w consoli to juz nie bedziesz tak szybko strzelac jak na 125 tak juz jest od call of duty 1 :] a pozatym topowi graja na 250 stale...
    Aha Zasilacz mam tracer 4 life 400.Procka mam podkreconego ogolnie do 2.18 bo na 2.2 costam mi sie robilo juz nie pamietam (przed chwila wstalem ) :D takze dzieki jeszcze raz i czekam na dalsze propozycje ktore mnie wyniosa mniej niz nowy komputer...
    PS: Z procesorem to wyglada tak ze nie moge podkrecic wiecej niz 2.18 bo wyskakuje mi komunikat disk boot failure i tam insert system disk and press enter czyli jakby jakas blokada albo nie wiem ;s to jakby dysku nie widzialo ;d a max w biosie mozna podkrecic do 2.32

Prosze o pomoc, chcialbym miec te 2.32 zawsze pare fps wiecej :D

PS2: Co myslicie o tej karcie http://allegro.pl/galaxy-7900gs-256mb-ddr3-256bit-100-ok-i1194363332.html
    i o tej http://allegro.pl/gigabyte-gf7900gt-256mb-gddr3-256bit-pciex16-box-i1192454216.html

Czy moze http://allegro.pl/nvidia-geforce-9600gs-768mb-hdmi-cuda-i1190893489.html

I zastanawiam sie czy moze radeon.. nigdy nie lubilem radkow i jestem za ge forcem ale jezeli ma byc wieksza wydajnosc to sie poswiece !
  • REKLAMA
  • #7 8437169
    seybr
    Poziom 13  
    Widać że nie masz pojęcia o podkręcaniu procka. Nie wystarczy podnieść mhz. Trzeba też podnieść napięcie, masz jakiś standardowy cooler czy oryginalny od Intela ? Pamiętaj, procek może się grzać. Za 500 zł to ty kupisz kartę pokroju Geforce 9800 1gb + dwa GB ramu na pokład.

Wiesz grałem sporo w CoD 4 przesz sieć, nie potrzebne było mi te 125 czy 250 klatek. Byłem w czołówce, znaczy rządziłem na paru serwerach. Liczy się refleks, dobra mysz oraz klawiatura. Ludzkie oko i tak nie widzi tych 125 klatek.

Zakładam że masz DDR 2.

2Gb DDR 2 ram kosztuje 150 zł + Radeon 5670 (400zł). Musisz dołożyć 50 zł, czyli nie wiele.

Inna opcja Geforce 250 GTS 1GB około 380 zł + 2 GB ramu. Też wychodzi ponad 500 zł.
    Bodajże Geforce 240 1 GB jest trochę szybszy od 9800. Z razem złapiesz się w cenie przy zakupie do tego 2 GB ram.
  • REKLAMA
  • #8 8437172
    ufo000000
    Poziom 14  
    seybr napisał:
    Po pierwsze dyski nie mogły paść przez uszkodzoną kość ramu. Kto tobie takie bajki na opowiadał ? Prędzej tandetny zasilacz mógł popalić dyski.

Kup lepszą grafikę np. Geforca 460 , kosztuje ona około 700 zł. Jeżeli zależy tobie na DX11, to zapomnij o słabszych Geforcach. Z Radeonów to 5830, kosztuje podobnie co GF460. Za 500 zł kupisz 5750. Za nie całe 400 zł kupisz dobrą kartę 5670 (wydajność i jakość idzie w parze).
    Wymień też zasilacz, min. 450 watowy. Nie jakiś bubel made in china no name, tylko markowy. Oczywiście ramu też trzeba. Jeżeli masz XP, to dodaj jeszcze 2Gb, jak Vista czy Seven to proponuje dodać 3 gb, żebyś miał te 4. Do tego procka nie opłaca się dowalać karty z górnej półki cenowej. Nie wykorzysta ona swoich możliwości.

Trochę z kosmosu rady dajesz, jeśli autor miałby z 700zł na samą grafikę tak jak mu proponujesz to pewnie by tematu nie zakładał tylko poszedł by i kupił, nawet durny radeon 2600 jest bez porównania lepszy od obecnej. Procesor po podkręceniu jeszcze trochę da sobie radę z dość mocną grafiką. A zasilacz wcale nie musi być aż 450W jeśli jest dobrej marki (no chyba że faktycznie jakiś kart prądożernych za 700 ponapycha).
  • #9 8437205
    tibeti16
    Poziom 10  
    seybr napisał:
    Widać że nie masz pojęcia o podkręcaniu procka. Nie wystarczy podnieść mhz. Trzeba też podnieść napięcie, masz jakiś standardowy cooler czy oryginalny od Intela ? Pamiętaj, procek może się grzać. Za 500 zł to ty kupisz kartę pokroju Geforce 9800 1gb + dwa GB ramu na pokład.

Wiesz grałem sporo w CoD 4 przesz sieć, nie potrzebne było mi te 125 czy 250 klatek. Byłem w czołówce, znaczy rządziłem na paru serwerach. Liczy się refleks, dobra mysz oraz klawiatura. Ludzkie oko i tak nie widzi tych 125 klatek.

Zakładam że masz DDR 2.

2Gb DDR 2 ram kosztuje 150 zł + Radeon 5670 (400zł). Musisz dołożyć 50 zł, czyli nie wiele.

Inna opcja Geforce 250 GTS 1GB około 380 zł + 2 GB ramu. Też wychodzi ponad 500 zł.
    Bodajże Geforce 240 1 GB jest trochę szybszy od 9800. Z razem złapiesz się w cenie przy zakupie do tego 2 GB ram.

Po Pierwsze Standardowy po drugie jak tak sie znasz to mi tu ladnie napisz jak mam to zrobic po trzecie jestes jakims ulowem skoro nie wiesz ze potrzeba 125 + zeby sobie pograc na poziomie a myszke i pokadke mam deathadder + gholiatus alpha speed, do csa ie 1.1
    PS: nie chodzi o widocznosc klatek tylko o szybsze strzelanie i wyzszcze skakanie bo tak jak wczesniej napisalem jest zrobiony silnik cod4
  • #10 8437213
    seybr
    Poziom 13  
    ufo000000 napisał:

Trochę z kosmosu rady dajesz, jeśli autor miałby z 700zł na samą grafikę tak jak mu proponujesz to pewnie by tematu nie zakładał tylko poszedł by i kupił, nawet durny radeon 2600 jest bez porównania lepszy od obecnej. Procesor po podkręceniu jeszcze trochę da sobie radę z dość mocną grafiką. A zasilacz wcale nie musi być aż 450W jeśli jest dobrej marki (no chyba że faktycznie jakiś kart prądożernych za 700 ponapycha).

Kolego nie z kosmosu, swój budżet podał po moim poście. Ja podałem jemu średnią klasę. Sam mam zamiar w najbliższym czasie kupić kompa. Stawiam na te grafy za cenę 700 zł + jakiś procek Intela z serii I5, może AMD + min. 4 gb ramu. Grać w sumie mało gram, ale do pracy mi styknie. Zajmuje się audio-video.

tibeti16 napisał:

Po Pierwsze Standardowy po drugie jak tak sie znasz to mi tu ladnie napisz jak mam to zrobic po trzecie jestes jakims ulowem skoro nie wiesz ze potrzeba 125 + zeby sobie pograc na poziomie a myszke i pokadke mam deathadder + gholiatus alpha speed, do csa ie 1.1
    PS: nie chodzi o widocznosc klatek tylko o szybsze strzelanie i wyzszcze skakanie bo tak jak wczesniej napisalem jest zrobiony silnik cod4

Źle Ciebie zrozumiałem, na forum jest mnóstwo tematów na temat podkręcania procesorów min. twojego. Proponuje poszukać.
  • #11 8437331
    tibeti16
    Poziom 10  
    seybr napisał:

Zakładam że masz DDR 2.

Oplaca sie w ogole wkladac w tego kompa skoro nawet procka nie moge podkrecic ? chcialem zmienic to napiecie w biosie a nie moge a pozatym cos czuje ze gowno to da .

PS: Moze kupic taki zestaw http://allegro.pl/intel-i3-530-2-93-ghz-ddr3-2gb-ironlake-500gb-wwa-i1186461645.html

lub taki http://allegro.pl/q8300-4x2-50ghz-4gb-ddr3-500gb-gma4500-1gb-dvr-i1194119153.html
    Co jest wydajniejsze hmm?
  • REKLAMA
  • #12 8437610
    daavid117
    Poziom 42  
    Kolego o co Ty pytasz? O gotowce z allegro? Tutaj się o to nie pyta, bo każdy, podkreślam każdy użytkownik tego forum powie Ci, że te komputery to tandeta.
  • #13 8437761
    tibeti16
    Poziom 10  
    daavid117 napisał:
    Kolego o co Ty pytasz? O gotowce z allegro? Tutaj się o to nie pyta, bo każdy, podkreślam każdy użytkownik tego forum powie Ci, że te komputery to tandeta.

Aha czyli twoj pentium 1 z 32 ram ddr-1 miazdzy na starcie i3?
  • #14 8437851
    Hiro1496
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Nie o to mu chodziło... Gotowce z allegro to tandeta dlatego że do tego gotowca potrzebujesz karty graficznej, prawdziwego zasilacza bo w gotowcach są wyroby zasilaczo podobne, płyta główna dobra ale nie do gier itd... Bardziej się opłaca samemu złożyć kompa niż kupować gotowca.
  • #15 8437867
    tibeti16
    Poziom 10  
    Hiro1496 napisał:
    Nie o to mu chodziło... Gotowce z allegro to tandeta dlatego że do tego gotowca potrzebujesz karty graficznej, prawdziwego zasilacza bo w gotowcach są wyroby zasilaczo podobne, płyta główna dobra ale nie do gier itd... Bardziej się opłaca samemu złożyć kompa niż kupować gotowca.

Wiem ze brakuje i dlatego przelozyl bym ze starego komputera....
    PS Skoro tu jest to mam jeszcze jedno pytanie. Czy Uszkodzony ram moze mi cos uszkodzic innego w kompie ? jesli tak to co bo kupilem 2 inne dyski i 2 maja juz bady a nie mialem puki nie kupilem nowych ramow czyli tych uszkodzonych a jakis pajac mi powie ze nie moga to czemu tak samo mi sie sypal system ? identycznie te same lagi...Aha i bo ogolnie jak wsadzam same ramy te uszkodzone to mam blue screeny. nie widac nic spalonego ani nie smierdza nie wiem czy je wyrzucic czy uzywac czy co z nimi zrobic.
  • #16 8438000
    daavid117
    Poziom 42  
    Kolego my pomagamy, a Ty słuchaj i nie atakuj wszystkich którzy mają zdanie inne od Twojego! Uszkodzony RAM to uszkodzony RAM i nie może on w żaden sposób uszkodzić nic więcej, a już na pewno nie dysk. Na dyskach wyskakują czasem bad sectory i nic na to nie poradzisz. RAM mógł zostać uszkodzony przez zasilacz, bądź przy podkręcaniu przypadkiem podkręciłeś także RAM.

Aha no i mój Pentium Dual Core na zasilaczu Coolermaster miażdży jakościowo sprzęt, który przedstawiłeś. Tak serio to jeśli chcesz to go kup, ale potem dokup zasilacz, normalną płytę główną, kartę graficzną. Czy mi się wydaje czy to jest nieopłacalne? (sarkazm). Jedynym opłacalnym wyjściem jest poskładanie komputera samemu.
    W Twoim wymień płytę na taką, która nadaje się do OC, wymień chłodzenie procesora i niepotrzebny Ci będzie nowy zestaw.

//edit: Ja na mojej słabej płycie ASRock mam ustawione taktowanie na 2,3 GHz i mógłbym więcej gdyby nie chłodzenie, więc Ty nawet na tanim Foxconn'ie powinieneś bez problemu podkręcić chociaż o 10% na box'owym chłodzeniu.
  • #17 8439438
    ufo000000
    Poziom 14  
    daavid117 dobrze gada, może podkręcasz, podkręca Ci się ram razem z szyną procesora i dlatego sypie Ci błędami i nie możesz go więcej podkręcić (nie procesor nie daje rady tylko pamięć). Bo coś mi się nie wydaje żeby nie dało się go spokojnie do 2,5 GHz pociągnąć żeby jaka płyta główna niebyła...
  • #18 8439706
    Hiro1496
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    tibeti16 napisał:

....Ps nie nabijaj se postow haha

Po pierwsze nie nabijam sobie postów tylko ci dobrze radze, a po drugie jeżeli wiesz sam najlepiej co robić i nie szkoda ci pieniędzy to nie pisz na forum żeby ci doradzili tylko to rób to co uważasz. A po trzecie naucz się pisać bo narobiłeś błędów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o modernizację komputera w celu uzyskania stabilnych 125 FPS w grze Call of Duty 4. Obecny sprzęt to procesor Intel Core Duo 2.0, płyta główna Foxconn P4M890-8237A, karta graficzna GeForce 8500GT oraz 1GB RAM. Użytkownicy forum sugerują wymianę zasilacza na markowy (minimum 350W), zwiększenie pamięci RAM do 2GB, oraz wymianę karty graficznej na model o wyższej wydajności, np. GeForce 460 lub Radeon 5670. Wskazują również na problemy z podkręcaniem procesora oraz uszkodzonym RAM, co może wpływać na stabilność systemu. Użytkownik rozważa zakup nowych komponentów, ale zastanawia się, czy inwestycja w modernizację ma sens, biorąc pod uwagę ograniczenia obecnego sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA