Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

pralka ardo t 1000 nie pobiera wody

Macian 27 Sie 2010 20:42 2117 3
  • #1 27 Sie 2010 20:42
    Macian
    Poziom 10  

    Witam!
    Proszę bardzo o pomoc w ustaleniu miejsca usterki w pralce ardo j/w.
    Po włączeniu pralki na programie 1 załącza się blokada słychać przekaźniki i ....
    zamiast pobierać wodę obraca bębnem w lewo i w prawo. Pobiera wodę jedynie na programie 5. Na wirowaniu pracuje przez pewien czas pompka (normalna reakcja) jednak nie wchodzi na obroty i wirowanie przebiega przez cały czas w tempie i ruchach rewersyjnych.
    Co sprawdziłem:
    1. układ i hydrostat - ok
    2. silnik - ok
    3. grzałka - ok
    4. blokada - ok
    Pozostał moduł i programator ale nie wiem jak to ugryźć. Nadmienię że oporniki ceramiczne sprawdzone i też są ok. Nie wiem w jaki sposób mam sprawdzić triaki (posiadam niestety tylko zwykły multimetr;().

    Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.

    Pozdrawiam.

    0 3
  • #2 30 Sie 2010 00:57
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Sprawdź jeszcze raz hydrostat omomierzem czy jak pyka to przełącza,sprawdź grzałkę na upływność do masy i sprawdź moduł pod kątem zimnych lutów szczególnie pod przekaźnikami.

    0
  • #4 24 Mar 2011 16:37
    Macian
    Poziom 10  

    Niestety po zastosowaniu się do powyższych sugestii kolegów nie odnalazłem ostatecznie sedna usterki.
    Pozostało najprostsze rozwiązanie czyli wymiana modułu i wszystko wróciło do normy.
    Dziękuje za zainteresowanie i pozdrawiam.

    0