logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć routery Pirelli DRG A 125G i ASMAX AR1004g dla lepszego zasięgu?

radekp123 29 Sie 2010 09:39 2557 20
REKLAMA
  • #1 8451040
    radekp123
    Poziom 1  
    Proszę o radę - mam internet z netii oraz 2 routery - 1. pirelli-model DRG A 125G A-401-000-1-1 , 2. ASMAX AR1004g.
    obecnie mam skonfigurowane połączenie bezprzewodowe poprzez Asmaxa.
    Jak połączyć te 2 routery żebym miał dostęp do bezprzewodowego internetu w całym domu? Na chwilę obecną na piętrze gdzie mieszkam i mam routera jakość sygnału jest ok , natomiast na parterze domu jakość jest bardzo niska.
    Mam zamiar jeden router zostawić na piętrze , a drugi pozostawić na parterze , podłączyć je i skonfigurować - tylko nie wiem czy jest to możliwe , a jeżeli tak to jak połączyć te 2 routery i skonfigurować je?Proszę o podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 8451149
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Skrętke z jednego do drugiego, spinasz portami LAN i na podrzędnym wyłączasz DHCP. Radiem nie połączysz, bo prędzej Cie trafi zanim to będzie wydajnie działać na takim sprzęcie.

Na upartego jak w obu masz tryby WDS+AP to możesz z tym kombinować, w universal repeatery się nie pchaj.
  • #3 9090371
    demsy
    Poziom 22  
    Ocena: 178
    Witam serdecznie
    Chciałbym podłączyć routery w ten sposób co na zdjęciu niżej, jest taka możliwość? Dodam że usługodawca zablokował router w WI-FI, czyli mogę podłączyć tylko 2 komputery.

Jak połączyć routery Pirelli DRG A 125G i ASMAX AR1004g dla lepszego zasięgu?
  • #4 9091972
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 743
    Cytat:
    Dodam że usługodawca zablokował router w WI-FI, czyli mogę podłączyć tylko 2 komputery
    Nie rozumiem tego ale skoro możesz połączyć tak jak na zdjęciu i 1 komp po wifi, a 2 przez kabel to na pewno jest do uzyskania taki efekt jaki chcesz osiągnąć, również masz poprawny schemat ze wzgląd na połączenia, tylko teraz pytanie brzmi czy wykorzystujesz 2 router tylko jako switch czy musisz na nim NAT-ować wewnętrzna podsieć.

Oczywiście 2 router musi byś routerem ethernetowym aby wykorzystać NAT, a jako switch może być dowolne urządzenie nawet router ADSL.
  • REKLAMA
  • #5 9095400
    demsy
    Poziom 22  
    hermes-80 napisał:
    Cytat:
    Dodam że usługodawca zablokował router w WI-FI, czyli mogę podłączyć tylko 2 komputery
    Nie rozumiem tego ale skoro możesz połączyć tak jak na zdjęciu i 1 komp po wifi, a 2 przez kabel to na pewno jest do uzyskania taki efekt jaki chcesz osiągnąć, również masz poprawny schemat ze wzgląd na połączenia, tylko teraz pytanie brzmi czy wykorzystujesz 2 router tylko jako switch czy musisz na nim NAT-ować wewnętrzna podsieć.

Oczywiście 2 router musi byś routerem ethernetowym aby wykorzystać NAT, a jako switch może być dowolne urządzenie nawet router ADSL.

Moim usługodawcą jest multimedia i tak się składa że oni wgrywają swoje oprogramowanie do routera w zależności ile komputerów będzie podłączone. Dwa pierwsze kosztują złotówkę, a kolejne już po 5zł. Domyślam się że router od nich może mieć zablokowane adresy IP w moim przypadku tylko 2 adresy są przypisywane. Pytanie brzmi czy drugi router(podłączony jako switch) jest w stanie przypisać dodatkowe 3 adresy IP? Mogą też może zablokować adresy MAC?
  • REKLAMA
  • #6 9095424
    hermes-80
    Poziom 43  
    Niestety nie, jeśli możesz tylko uzyskać 2 IP z tego modemu to albo jeden NAT-ujesz routerem i masz wszystkie PC w jednej sieci i miedzy nimi połączenie albo wykorzystujesz 2 IP i jeden łączysz bezpośrednio od modemu a drugi NAT-ujesz innym routerem - w tej sytuacji nie dostaniesz się na kompy np.: w otoczeniu sieciowym z podsieci podpiętej bezpośrednio do modemu i NAT-owanej routerem i na odwrót.
  • #7 9095506
    demsy
    Poziom 22  
    W takim razie zamienię routery miejscami. Czyli Pentagram dam jako pierwszy bo z niego mogę wyciągnąć 4 adresy IP, a router z multimedi podłącze jako switch.
  • #8 9095973
    hermes-80
    Poziom 43  
    Multimedia daje router ethernetowy ??
  • REKLAMA
  • #10 9096063
    hermes-80
    Poziom 43  
    A jakim kablem ISP łączy się z tym urządzeniem ?? Koncentryk leci do tego czegoś ?? Multimedia to kablówka??

http://www.multimedia.pl/modemwifi
    Modem musi zostać jako pierwszy :!: poza tym jakie to IP dostajesz od MM - publiczne czy z podsieci wewnętrznych (192.168.x.x, 10.x.x.x, 172.16.x.x) ??
  • #11 9099130
    demsy
    Poziom 22  
    Aktualnie korzystam z Pentagrama którego kupiłem w sklepie komputerowym i mam podłączone 3 kompy. Mogłem kupić coś lepszego i bym miał WI-Fi bez żadnych ograniczeń.
    Z końcem miesiąca kończy mi się umowa z MM, więc postanowiłem ją przedłużyć i wymienić modem od nich którego nie używam i leży w szafce na modem WI-FI, ale z ograniczeniem do 2-óch czy 3-ech kompów w zależności na ile podpiszę umowę, więc jeśli bym podłączył modem który od nich wezmę pod pentagram to nie pójdzie?

Wiem tylko że router który teraz mam przypisuje każdemu z komputerów 192.168.1.x
  • #12 9099305
    hermes-80
    Poziom 43  
    Nie rozumiem cie teraz w ogóle. Jak możesz nie używać sprzętu od MM skoro koncentrycznym kablem masz dostarczony internet. Zamieszanie jakieś wprowadzasz i mi się sypie interpretacja twoich wypowiedzi. Zadaniem oczekującego pomocy jest rzetelne przedstawienie problemu.
  • #13 9099339
    demsy
    Poziom 22  
    hermes-80 napisał:
    Nie rozumiem cie teraz w ogóle. Jak możesz nie używać sprzętu od MM skoro koncentrycznym kablem masz dostarczony internet.

Nie używam sprzętu od nich bo miałem modem z jednym portem RJ45, czyli mogłem podłączy tylko jeden komputer. Zawierając z nimi umowę mieli tylko ten jeden modem, więc postanowiłem zakupić router Pentagram Cerberus P 6311-07A. i rozdzielić to na 3 komputery.
    Nie pisałem że mam koncentrycznym kablem dostarczany internet. Jest podłączony przez port RJ11
  • #14 9099384
    ispep
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Najlepiej podaj jakie masz dokładnie routery ich modele, wtedy zobaczymy czy coś da rade zdziałać.
  • #15 9099397
    demsy
    Poziom 22  
    hermes-80 napisał:
    Nie rozumiem cie teraz w ogóle. Jak możesz nie używać sprzętu od MM skoro koncentrycznym kablem masz dostarczony internet.

Nie używam sprzętu od nich bo miałem modem z jednym portem RJ45, czyli mogłem podłączy tylko jeden komputer. Zawierając z nimi umowę mieli tylko ten jeden modem, więc postanowiłem zakupić router Pentagram Cerberus P 6311-07A i rozdzielić to na 3 komputery.
    Nie pisałem że mam koncentrycznym kablem dostarczany internet. Jest podłączony przez port RJ11
  • #16 9099399
    hermes-80
    Poziom 43  
    To dlaczego nie zaczynasz tematu od przedstawienia modeli sprzętu jaki używasz i medium jakim ISP dostarcza ci internet - schemat narysowałeś ale co mi ze schematu jak nie jest porządnie opisany??
  • #18 9099813
    hermes-80
    Poziom 43  
    Opisz dokładnie swój schemat z modelami sprzętu adresacja i portami przez jakie to wszystko łączysz.
  • #19 9101443
    demsy
    Poziom 22  
    Takie małe pytanie. Czy drugi router podłączony jako switch przypisuje adresy IP, czy pierwszy przypisuje albo może obydwa.
  • #20 9101465
    hermes-80
    Poziom 43  
    Adresy w sieci przypisuje DHCP serwer, i powinien być zawsze włączony ten, który znajduje się na bramce internetowej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na połączenie dwóch routerów: Pirelli DRG A 125G i ASMAX AR1004g, aby poprawić zasięg Wi-Fi w swoim domu. Obecnie korzysta z ASMAX-a, ale sygnał na parterze jest słaby. W odpowiedziach sugerowane jest połączenie routerów za pomocą kabla Ethernet, wyłączenie DHCP na podrzędnym routerze oraz rozważenie trybu WDS+AP, jeśli oba urządzenia to wspierają. Użytkownicy podkreślają, że drugi router może działać jako switch, ale ograniczenia w przydzielaniu adresów IP przez dostawcę internetu mogą wpłynąć na konfigurację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA