logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór matrycy laptopa 14-15.6 cali: matowa LED czy LCD LED? Która lepsza dla oczu?

Maddi91 29 Sie 2010 18:29 8241 4
REKLAMA
  • #1 8453059
    Maddi91
    Poziom 10  
    Witam , zamierzam kupic laptopa i o to stanalem przed wyborem matrycy. Narazie wiem tlkyo ze rozmiar matrycy ma nie przekraczac 15,6 cali najlepiej cos miedzy 14-15.6 . Szukam czegos co w jak najmniejszym stopniu szkodzi na oczy, dlatego odpuscilem juz matryce blyszczaca. Matowa zdaje sie malo meczy wzrok , ale nie wiele wiem o technologii LED, wiem tylko ze pozera malo energii i dluzej na baterii mozna pociagnac, jednak tak jak napisalem wazniejsza jest dla mnie ta kwestia zdrowotna. Ogolnie jestem troche ciemny jesli chodzi o PC i te sprawy takze nie wrzucajcie mi jak mzoecie :D. Niekiedy spotykam sie z terminami: matryca: matowa LED lub matryca: LCD LED , co to wlasiwie oznacza? To LED to jest jakis dodatek czy co ?
  • REKLAMA
  • #2 8453121
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1531
    Technologia LED w monitorach LCD to jest sposób podświetlania matrycy LCD - diody LED zamiast świetlówek stosowanych w zwykłych monitorach LCD.
  • REKLAMA
  • #3 8453168
    thralll
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Nie za bardzo rozumiem jaki wpływ na zdrowie ma błyszcząca matryca. To co głównie niszczy wzrok to zbyt duża jasność ekranu w porównaniu do otoczenia. Przyczynia się też do tego suchość gałki ocznej i zmęczenie mięśni oka na skutek częstego poruszania oczami.
    Jedynym istotnym według mnie parametrem może być częstotliwość odświeżania ekranu, czym wyższa tym mniej męczy wzrok podczas długiego użytkowania.
  • REKLAMA
  • #4 8453257
    Maddi91
    Poziom 10  
    Nie jednokrotnie slyszalem ze blyszczaca pod tym wzgledem jest do bani, a to glownie za sprawa "lustrzanego odbicia". Wiem, ze czestotliwosc odsiezania ma istotne znaczenie, ale rodzaj matrycy wydaje mi sie, ze rowniez, skoro tak ludzie pisza. Chcialbym wybrac miedzy matowa a LEDowa a chyba najlepsza by byla matowa z technologia LED, ale tego wlasnie nie wiem dlatego sie Was pytam.
  • #5 8453345
    thralll
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Sam mam błyszczącą matrycę i tak naprawdę swoje odbicie widzę tylko wtedy gdy wyświetlana jest duża całkowicie czarna plama (w ciemno szarej już nie ma odbicia). Nawet jeśli przez chwilę zobaczę siebie to nie sądzę żeby miało to jakiś wpływ na stan mojego wzroku.
REKLAMA