logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ostrość obrazu w rogach TV Grundig 29 100Hz - czy to normalne?

paweliciek 27 Sty 2003 09:31 2393 10
REKLAMA
  • #1 89876
    paweliciek
    Poziom 2  
    Witam,

W TV Grundig 29cali, 100hz, płaski kineskop - obraz w rogach ekranu ma słabszą ostrość, np. loga programów są lekko rozmyte, poza tym przy jasnych planszach obraz w tychże rogach ekranu się lekko przyciemnia. Efekt był od samego początku, TV ma kilka miesięcy. W autoryzowanym serwisie powiedzieli, że to normalne w dużych telewizorach. Czy mam im wierzyć, czy nie chciało im się za to zabierać? W innych telewizorach nie widziałem czegoś takiego (przynajmniej w takim stopniu).
    Czy rzeczywiście nic się nie da z tym zrobić? Jestem laikiem w tematyce tego forum.

Dzięki za informacje
    Pozdrawiam,
    Paweł
  • REKLAMA
  • #2 89888
    leszczu
    Serwisant RTV
    Ocena: 61
    z tego co widzę to chyba jest na gwarancji....zatem jak chcesz....
    możesz spróbować regulację FOCUS na transformatorze WN
  • REKLAMA
  • #3 89944
    wladek
    Poziom 22  
    Ocena: 42
    Lepiej nic nie kręć. Masz tv na gwarancji (możesz ją stracić). Ewentualnie poczekaj do końca gwarancji i zacznij walczyć z serwisem. Czy oni regulowali ostrość. Należałoby spróbować czy to coś zmieni.
    Powodzenia
  • #4 90141
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Pierwszy raz slysze zeby telewizor musial miec w rogach brak ostrosci. Miale juz wiele plaszczakow i karzy byl w rogach taki sam jak na srodku ekranu. Chyba chca cie wrobic. :lol:
  • REKLAMA
  • #5 90188
    wladek
    Poziom 22  
    Ocena: 42
    To chyba mało ich widziałeś
  • REKLAMA
  • #6 90233
    henryk
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Może to nie jest brak ostrości tylko brak zbieżności po rogach co często na
    dużych ekranach się zdarza.Czasami można wyregulować pierścieniami,
    ale nie mając doświadczenia lepiej nie ruszać.Można też sprubować rozmagnesować zewnetrzną pętlą.Przy bardzo rzadkim wyłanczaniu telewizora głównym wyłącznikiem,potrafi się namagnesować do tego stopnia że wewnentrzna pętla nie wystarcza.
  • #7 90260
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Heh widzialem ich juz troszczke, chyba ze w polsce takie buble sprzedaja no i co wazniejsze ludzie je kupuja. Ja bym takie cos nie kupil, w koncu to nie kosztuje pare groszy. Jak place to i wymagam, a zlom to sobie moga dla siebie zostawic. Mam gwarancje to i musza to zrobic jak nie to TV do zwrotu. :lol: :wink:
  • #8 90422
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 866
    udaj się do sklepu i pooglądaj jak pracują te modele Grundinga w sklepie, będziesz miał skalę porównawczą. Moim zdaniem gwarancja służy po to, by fachowcy serwisanci usuwali usterki wystepujace w wadliwym produkcie. Jeśli naruszysz plomby, choćbyś miał racje niczego nie wskurasz więc.....decyzja należy do Ciebie.
  • #9 90758
    jasiek2010
    Poziom 26  
    Ocena: 28
    Witam. Panowie,czy pamiętacie telewizor z paskami na ekranie ten z Allegro? jeśli w serwisie nic nie zrobią to kicha,tym bardziej że jest na gwarancji i nie warto go dotykać. Sprawa może wyglądać tak samo jak z
    tamtym tv. Pozdrawiam.
  • #10 91900
    paweliciek
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedzi.
    W serwisie dokładnie wyglądało to tak, że facet zanim jeszcze wniosłem tv do serwisu już mówił, że w dużych płaskich telewizorach mniejsza ostrość w rogach ekranu to normalka. Potem, jak już go zobaczył potwierdził to, mówiąc, że ostrość ekranu sprawdza się tylko na dużo mniejszej powierzchni w środku ekranu. Więc pomyślałem, cóż mówi się trudno, jest to trochę denerwujące, ale skoro facet w największym autoryzowaneym serwisie Grundiga w Krakowie mówi że to normalne?
    Potem jednak zasięgnąłem opinii kilku znajomych elektroników znających się na rzeczy i wszyscy określili reakcję serwisu słowami że "jak się nie chce to się nie da", opisując kilka sposobów regulacji tego "efektu", zaproponowanych również przez Was.
    No i teraz nie wiem czy jest jakiś sens zawozić go jeszcze raz do serwisu.
    Sam nie będę w rąk wkładał bo nie mam o tym bladego pojęcia, a poza tym tv jest na gwarancji.

Pozdrawiam,
    Paweł
  • #11 91906
    ANDY
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Zadzwoń do Kalisza- Grundig Polska i opisz sprawę oraz serwis, który cię tak potraktował.Efekt murowany!!
    Telefon masz w gwarancji.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Grundig 29 cali, 100 Hz, z płaskim kineskopem występuje problem z obniżoną ostrością obrazu w rogach ekranu oraz lekkim przyciemnieniem tych obszarów przy jasnych planszach. Serwis autoryzowany uznał ten efekt za normalny dla dużych telewizorów kineskopowych, twierdząc, że ostrość jest optymalna tylko na centralnej części ekranu. Użytkownik otrzymał różne opinie od innych elektroników, którzy sugerowali, że problem może wynikać z braku zbieżności lub niewłaściwej regulacji ostrości (FOCUS) na transformatorze wysokiego napięcia (WN). Zalecano ostrożność przy samodzielnych regulacjach ze względu na ryzyko utraty gwarancji oraz brak doświadczenia. Możliwe jest także rozmagnesowanie zewnętrzną pętlą magnetyczną, gdyż nagromadzenie pola magnetycznego może wpływać na jakość obrazu. Wskazano, że serwis powinien podjąć próbę regulacji, a w przypadku braku reakcji warto skontaktować się z przedstawicielstwem Grundiga. Użytkownik pozostaje wątpiący co do prawidłowości diagnozy serwisu i rozważa dalsze kroki w ramach gwarancji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA