logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 29PT8521 - Błąd 17, wyłączanie do stand by po 5 sekundach

zabex 03 Wrz 2010 22:24 2228 3
REKLAMA
  • #1 8473159
    zabex
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Witam. TV startuje, pojawia sie obraz, dźwięk i po około 5 sekundach przechodzi do "stand by", po czym sygnalizuje błąd 17.
    W trybie SDM TV pracował ponad 2 godziny. Próbowałem odłączyć protect (tak jak jeden z użytkowników forum poradził sobie z tą usterką poprzez usunięcie tranzystorów 7382 i 7393) jednak u mnie bez zmian. Również wymiana "słynnego" 8,2nF nic nie dała.
    Na chwilę przed wyłączeniem się TV widać zwężanie obrazu i zniekształcenie poduszkowe. Tylko jak to się ma do protekcji i pracy w trybie SDM (widoczna poduszka TV działa)? Proszę o pomoc bo kończą mi się pomysły.

P.S. Chassis ES1E AA
    Błąd: 17 - "3d Y/C combfilter i2c communication failure". Philips... ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8475788
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Cytat:
    Tylko jak to się ma do protekcji i pracy w trybie SDM (widoczna poduszka TV działa)

Ano tak, że w trybie zabezpieczenia są nieaktywne. A skoro źle, ale działa, to chyba dość łatwo można znaleźć przyczynę. Może na początek warto jednak obadać 7406?
    Jeśli nie wynika ona z korekcji, to trzeba by podstawić SSB. Albo przynajmniej pogrzebać w nim.
  • REKLAMA
  • #3 8487742
    flashh
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Usterki jak napisałeś należy szukać w korekcji H .
    Polutuj dobrze masy na wszystkich radiatorach , w obwodzie korekcji H jest trochę więcej części niż ten jeden kondensator , powinien być tam kondensator rzędu 300 - 470nF .
    Pozdrawiam
    Regulamin pkt 15, [@m]
  • #4 8488908
    zabex
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Winowajcą okazał się eeprom 24c64. Po wprowadzeniu TV w tryb SAM, test pamięci zwracał błąd. Po wylutowaniu TV startuje i przechodzi do instalacji (język, programy itp). Dla pewności sprawdziłem ją w programatorze i również nie dało się prawidłowo programować. Po wstawieniu nowej TV pracuje prawidłowo. Widoczne zwężanie się obrazu to moim zdaniem błędny odczyt z pamięci bo na nowej tego nie robi. Pozdrawiam.
REKLAMA