logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polsat konwerter twin,brak sygnału TVN,TVP - proszę o poradę

nuta 06 Wrz 2010 22:04 9359 6
REKLAMA
  • #1 8483641
    nuta
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Polsat twin sygnał zanika - proszę o poradę

--------------------------------------------------------------------------------

Witam
    Posiadam konwerter twin,oraz dwa tunery jeden to Ferguson na którym odbieram TNK i Echostar 717 odbieram na nim Polsat.Na tunerze Ferguson wszystko jest ok.
    Natomiast na Echostarze podczas załanczania na kanałach paczki TVN i czasami TVP pojawia się komunikat brak sygnału na czarnym tle,i po ok 5-8 sek dany kanał się pojawia.Dość często - gdy tuner wyłącze i na powrót włącze np; na kanale TVP1,TVN od razu na czarnym tle mam komunkat brak sygnału czekam jakieś 10 sek i wskakuje dany kanał.
    Ustawienia mojego Echostara 717 to:
    LNB 1, przelacznik brak sat,LNB1 uniwers.LNB hotbird 13 wsch, tp 12188/v, górny pasek to 83% a dolny to 60%
    Uprzejmie prosze o radę w w/w temacie. pozdrawiam

Powrót do góry

matzg
    Poziom 21

--------------------------------------------------------------------------------

Witam, na początek sugeruje zamienić dekodery miejscami lub sprawdzić Echostar-a na innej instalacji antenowej.
    Pozdr

Witam
    Niestety-nadal stoje w miejscu.
    Zamieniłem dekodery miejscami czyli - Echostara tam gdzie był Ferguson i okazalo się że wszystko jest ok.Natomiast na Fergusonie zaczeły pojawiać się komunikaty o braku lub zaniku sygnału czyli wszystko to o czym pisałem wyżej.
    Poszłem dalej i w sklepie wypozyczyłem konwerter twin Opticum LTP-04H,zamieniłem go z moim trzy letnim Golden Interstar GI-202 Platinum X,po zamianie okazało się że nadal jest to samo i jeszcze dodatkowo nie było kanałów TV Polonia,Puls,TVP Kultura.Powróciłem do mojego Golden Interstara i kanały których nie było pojawiły się-nie wiem dlaczego tak się stało i proszę o wyjaśnienie.

Dodam jeszcze że jak zamienie kable satelitarne miejscami przy twinie to nie ma to wpływu i problem pozostaje.

Zauważyłem na moim konwerterze Golden Interstar pęknięcie na samym przodzie,pójdę jutro zakupić nowy może to jest przyczyną.

Proszę o rady w moim w/w problemie. dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 8483840
    matzg
    Poziom 35  
    Ocena: 358
    Prawdopodobnie konwerter do wymiany lub coś nie tak z instalacją (przewodem) skoro po zamianie dekoderów problem pojawił się na Fergusonie...
  • REKLAMA
  • #3 8483855
    ducia
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    Konwerter do wymiany bo uszkodzony, ale raczej trzeba by lepiej ustawić antenę.
  • #4 8484040
    dzac4
    Poziom 36  
    Ocena: 229
    Jak długi kabel i ile razy łączony?!
    Do wymiany kabel potem możesz zająć się konwerterem a antenę zostaw w spokoju.
  • REKLAMA
  • #5 8484513
    nuta
    Poziom 10  
    Dzisiaj wymienie kabel i dam znać jaki efekt.

I jeszcze jedno pytanie które ponawiam, dlaczego na Opticum LTP-04Hi nie było kanałów TV Polonia,Puls,TVP Kultura,po jego zamontowaniu zamiast Golden Interstara.Proszę o wyjaśnienie.
    dziękuję
  • #6 8484830
    matzg
    Poziom 35  
    Ocena: 358
    nuta napisał:
    ...

I jeszcze jedno pytanie które ponawiam, dlaczego na Opticum LTP-04Hi nie było kanałów TV Polonia,Puls,TVP Kultura,po jego zamontowaniu zamiast Golden Interstara.Proszę o wyjaśnienie.
    dziękuję

Nikt tu nie jest wróżka... może uszkodzony konwerter. Dla jednoznacznej odpowiedzi potrzeba wykonać jakieś testy np. czy brak tych kanałów na Fergusonie i Echostarze? ,zamiana dekoderów miejscami... itd.
  • REKLAMA
  • #7 9373038
    nuta
    Poziom 10  
    Witam serdecznie
    Wszystko już ok - pomogła wymiana konwertera na nowy.Dziekuję wszystkim i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem sygnału na tunerze Echostar 717 podczas odbioru kanałów TVN i TVP, mimo że na tunerze Ferguson sygnał działa poprawnie. Użytkownik posiada konwerter twin oraz dwa tunery. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może wynikać z uszkodzonego konwertera lub niewłaściwego ustawienia anteny. Wskazano również na możliwość wymiany kabla. Po wymianie konwertera na nowy, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA