logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Sony HCD-N300 - sanki lasera przeskakują, błąd 'no disc' po czyszczeniu

Domes 06 Wrz 2010 22:42 2396 6
REKLAMA
  • #1 8483839
    Domes
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam! Wziąłem się dzisiaj za naprawę kilkuletniej już wieży Sony. Po włożeniu płyty, nawet nie próbował nią zakręcić. Rozebrałem sprzęt, przeczyściłem laser i prowadnicę. Następnie przeprowadziłem regulację lasera potencjometrem. Wieża zaczęła po tej operacji kręcić płytą i próbować czytać. Dzieje się jednak coś, co jest sednem tego tematu.
    Silnik próbuje przesunąć sanki bliżej niż się da, tzn jeszcze bardziej środka, gdzie już ta górna szyna zębata na sprężynce zaczyna przeskakiwać. Po chwili wyskakuje znajome 'no disc'. Z obserwacji wynika, że sanki doszły już maksymalnie do końca. Nie wiem z czym to dalej ugryźć.
    Proszę o pomoc. Z góry dziękuje!
  • REKLAMA
  • #2 8483991
    Byneq
    Poziom 27  
    Ocena: 153
    Wygląda na to że teraz będzie trzeba przeprowadzić procedurę zakupu nowego lasera, po tej "regulacji" nadaje się raczej na śmietnik.
  • REKLAMA
  • #3 8484013
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1172
    Z regulacją to różnie bywa... Nie należy przekręcać na max- a potencjometru iż może to spowodować upalenie lasera. Nie wiem jaki czytnik tam dokładnie siedzi, ale pewnie jakiś KSS. Podaj dokładnie jaki- one nie są drogie. Sprawdź wyłącznik krańcowy.
  • REKLAMA
  • #4 8484084
    Domes
    Poziom 11  
    Wieża już kilka lat temu wydawała ten odgłos przeskakującej zębatki, jeszcze przed regulacją, tylko wtedy nie miałem czasu i nawet do niej nie zaglądałem. Także raczej nie ma to związku. Potencjometr przekręciłem dosłownie tyci, tyci, mam świadomość z czym to się wiąże. Zanim to zrobiłem, po samym czyszczeniu wieża nawet nie zaczynała kręcić płytą, więc było to konieczne. Kupować nowego laserka i montować mi się nie opłaca. Sprzęt ma ze 12 lat, jeżeli nie ruszy to trudno. I tak się już z tego praktycznie nie korzysta.
  • REKLAMA
  • #5 8484192
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1172
    Są tacy co lubią stary dobry sprzęt... co działa. Podaj w końcu ten typ czytnika lub model wieży. Bo to może komuś się przyda. To samo dotyczy tematu- podaj model.
    PS. Bo to w koszu wyląduje...
  • #6 8484242
    Domes
    Poziom 11  
    Model to HCD-N300. Gdybym nie lubił tego starego, dobrego sprzętu, to bym się za niego nie brał ;) Aczkolwiek konkretny model nie ma tu raczej większego znaczenia. Chodzi o zasadę działania całego mechanizmu i wiedzę praktyczną na temat takich usterek.
  • #7 8485101
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podjął próbę naprawy wieży Sony HCD-N300, która nie odtwarzała płyt. Po czyszczeniu lasera i regulacji potencjometru, wieża zaczęła kręcić płytą, ale wystąpił problem z przesuwaniem sanek, co prowadziło do komunikatu 'no disc'. Użytkownik zauważył, że sanki osiągnęły maksymalne położenie, co może sugerować uszkodzenie mechanizmu. W odpowiedziach zasugerowano, że konieczna może być wymiana lasera (model KSS 213 B) oraz sprawdzenie wyłącznika krańcowego. Użytkownik wyraził wątpliwości co do opłacalności naprawy, biorąc pod uwagę wiek sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA