logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić laptopa HP z problemem bootowania z dysku C? Opinie i uwagi

kasiap219 11 Wrz 2010 11:56 928 3
REKLAMA
  • #1 8498950
    kasiap219
    Poziom 10  
    Witam, chcę kupić laptopa hp od znajomego, jednak, żeby być fair uprzedził mnie on, że komputer jest generalnie sprawny, jednak czasami zdarza się, iż nie chce "bootować" z dysku C, przez co uniemożliwione jest dostanie się do systemu Windows. Dwukrotnie wymagał również operacji Disc Recovery. Co o tym myślicie, czego to wina? Czy to uszkodzona płyta główna? Czy da się to naprawić np. formatowanie dysku do cna? Proszę o opinię i uwagi.
  • REKLAMA
  • #2 8499207
    Mariusz Raczek
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Opłącalność kupna uszkodzonego sprzętu jest dla hobbysty, który lubi naprawiać, zwykły użytkownik może się rozczarować, jak zobaczy cennik usług.
    Nie bootowanie może mieć różnorakie podłoże.
    Oto niektóre z nich:
    Usterka programowa - wirus lub uszkodzenie plików, wywołane zanikiem zasilania podczas pracy dysku;

Usterka termiczna na złączu (zimny lut );
    Awaria dysku (bad sectory w obszarze systemowym);
    Awaria mostka southbridge (bga) na płycie głównej.

Aby to sprawdzić trzeba postawić na nowo system, intensywnie używać komputer przez miesiąc, najlepiej bez internetu i obserwować objawy.
    Jeśli szwankował programowo to system wolny od błędów przywróci prawidłowe działanie.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 8500556
    antonijasny
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Co mogę sprawdzić w takim razie w swoim zakresie, czy laptop jest w 100%, gdyż właśnie testuje mu dysk czy nie ma bad sektorów?
  • #4 8500756
    Quari44
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    powiem krótko : nie ty 1 masz problem z HP, nigdy więcej tego badziewia, nie bierz go, dołóż kilka $$ i kup nowego porządnego.
REKLAMA