logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siesta 3A 449 - TV wyłącza się po godzinie, brak fonii i wizji, niskie napięcia LM

DonRomano 15 Wrz 2004 21:55 1728 10
REKLAMA
  • #1 855562
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 729
    Witam.
    Tydzień temu trafiła do mnie z nast. objawem:
    Po kilku-kilkunastu minutach wyłączanie do czuwania.
    Usterka zimne luty.
    Teraz trafiła spowrotem wogóle się nie włączała.
    Po wymianie wszystkich elektrolitów w przetwornicy po pierwotnej i wtórnej oraz BU 508 wystartowała.
    Obraz i dźwięk super.
    Po godzinie pracy znowu zdycha.
    Po nast 15 min znikneła fonia i wizja.
    Po kolejnych kilku min. Całkiem padła.
    BU sprawne.
    Nap przetwornicy +138
    Inne w porządku
    Napięcia na procku SCL-1.75, SDA 4.49
    Dziwne jest to że dioda po włączeniu pilotem lub z klawiatury mrugnie kilka razy i gaśnie całkiem wogóle nie świeci na czerwono a przedtem świeciła.

Jeszcze jedno, napięcia na LM-ach jakieś dziwne tzn. za małe i to zarówno 5V jak i 12V.
    Podmieniłem elkę koło procka 100mikro bez zmian.
    W między czaśie podmieniałem takrze rezonator 503 khz na TEA Bez zmian.
    Bardzo zależy mi na odpaleniu tego TV sprawa tzw. byłej przysługi za przysługe więc prosze o pomoc może ktoś miał taką usterkę.
    Z góry wielkie dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 855782
    k24
    Poziom 23  
    Ocena: 76
    Wygłąda na to,że SCL ma gdzieś uszkodzenie.Spróbuj tę szynę po kolei odłączać od scalaków,któryś jest uszkodzony.Będzie to wiadome który,jak napięcie skoczy do 5V
  • #3 855808
    Limi
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Miałem podobną usterkę.Wariowało napięcie na jednej z diod(na lini +8V chyba).Laminat i diody były przegrzane.Jeszcze dodatkowo ten nieszczęsny elektrolit lutowany "od spodu"miał zwęglone koszulki na wyprowadzeniach.
  • REKLAMA
  • #5 856079
    marek70
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Witam.Miałem w podobny sposób walnięte trafo przetwornicy!!! Radzę sobie to sprawdzić.I to właśnie w sieście.Jak zacznie szaleć to spróbuj palcami zgnieść trafo(jeżeli nie jest całe zalane) i podczas tej operacji kontrolowac to niskie napięcie-o którym wspominałeś.pozdrówka.
  • #6 856224
    DonRomano
    Poziom 34  
    Dzisiaj rano znalazłem.
    Walnięty był T-704 koło procka odpowiedzialny za zał. 12V.
    Niestety jest jeszcze coś.
    Załącza się wysokie, jest kiepski obraz blady i zaszumiony, brak foni, kompletnie nie reaguje na antene.
    OSD w porządku, komendy z pilota i klawiatury przyjmuje poprawnie.
    Jest za małe napięcie +145v wynosi od 120-132V.
    Poza tym SDA i SCL po 1.79V.

W między czasie wypiąłem modół MP, ale to nie powinno spowodować żadnej usterki.

Powtarzam elektrolity wymieniłem i to zarówno w przetwornicy jak i ten 200V i jeszcze mnóstwo innych.
    Czy to może być coć z TEA?
    Mam drugi ze swojego TV ale boję się podstawiać żeby go nie trafiło.

Co powinienem jeszcze sprawdzić?
  • #7 856281
    marek70
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    sprawdź czy w trybie serv ma przypisana odpowiednią głowicę.Piszesz,że jest blady(zatkany przez blanking?)czy widać śnieg tylko bardzo blady? A od TEA raczej odczepił bym się. warto jeszcze sprawdzić imp sc.
  • REKLAMA
  • #8 856311
    DonRomano
    Poziom 34  
    Niestety nie widać już śniegu to był jakiś dziwny śnieg teraz nic nie widać, brak również OSD a dopiero było!!!
    Wysokie wchodzi, napięcia na katodach kineskopu są, regulacja g2 ok.
    W głośnikach słychać warkot niezbyt głośny ale jest.
    Dużo wskazuje na p.cz. jeśli się mylę to mnie poprawcie.

Co mogło by spowodować przestawienie trybu serwisowego nikt tam nie grzebał, TV chodził wyśmienicie nawet wczoraj po wymianie elektrolitów.
    Podstawię dzisiaj moduły z innej siesty, sprawdzę jeszcze raz wszystkie napięcia i przebiegi.

Dlaczego to napięcie gł. gałęzi jest tak małe?
  • REKLAMA
  • #9 856712
    Limi
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Czasami wystarczy jakiś strzał w bańce i mogą się przestawić nastawy serwisowe.A pozatym masz Siestę 21' jak wnioskuję z oznaczenia. U lini +145V jest w Tv z więszymi kineskopami.
  • #10 856850
    DonRomano
    Poziom 34  
    Jest zmiana, kolejny zimny lucik.Przedstawię sytuacje:
    TV startuje jest osd ekran zaszumiony brak foni nie reaguje na antenę.
    Wszedłem w tryb serwisowy i tu jest dźwięk o.k!
    Niestety obraz tzn. tło dalej zaszumione.
    Ten śnieg jest bardzo dziwny taki blady jakiś nieostry i nie jest to kwestia regulacji pot. przy trafie WN.
    Wydaje mi się że w trybie serwisowym jest wszystko ok.
    Co jeszcze moge zrobić??
  • #11 857022
    DonRomano
    Poziom 34  
    Z uwagi na to, że TV się włącza zamykam temat i otworzę inny.
    Dziękuję serdecznie za zainteresowanie.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Siesta 3A 449 wykazuje problem z samoczynnym wyłączaniem się po około godzinie pracy, brakiem fonii i wizji oraz niskimi napięciami na układach LM. Po wymianie elektrolitów w przetwornicy i tranzystora BU508 urządzenie uruchamia się, lecz po czasie ponownie gaśnie. Napięcia na liniach SCL i SDA są obniżone (około 1,75-1,79 V), a dioda sygnalizacyjna nie świeci stabilnie. Wskazano możliwe uszkodzenie linii SCL lub elementów przetwornicy, w tym transformatora T-704 odpowiedzialnego za załączanie napięcia 12V. Obserwowany jest blady, zaszumiony obraz bez foni, brak reakcji na antenę, natomiast OSD i sterowanie pilotem działają poprawnie. W trybie serwisowym dźwięk jest obecny, co sugeruje problem w części p.cz. Zalecane jest sprawdzenie zimnych lutów, kondensatora filtrującego C610 (47uF/250V), transformatora przetwornicy oraz ewentualnych uszkodzeń na linii SCL. Możliwe jest także przestawienie nastaw serwisowych po przepięciu. Wymiana modułów i dalsza diagnostyka napięć oraz przebiegów sygnałów są wskazane. Ostatecznie temat został zamknięty ze względu na ponowne uruchomienie telewizora.
REKLAMA